Mărturie mincinoasă – art.273 alin.1 cp

Sentinţă penală 303 din 01.07.2016


Existenţa faptei, săvârşirea ei de către inculpată şi vinovăţia acesteia în ceea ce priveşte infracţiunea pentru care a fost trimisă în judecată sunt  pe deplin dovedite în cauza, dincolo de orice îndoială rezonabilă,  cu: încheierea Judecătoriei Tecuci (f.11-15), declaraţii martori (f.16-30,63-70,78), adresa Postului de Poliţie Brăhăşeşti (f.31), sentinta  penală  nr.56/16.02.2015 a Judecătoriei Tecuci (f.32-42), rechizitoriul nr.3694/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci (f.43-46), declaraţie suspect (f.49-52,59-62), declaraţia inculpatei şi a martorilor B R T M, C C şi H I din cursul cercetării judecătoreşti, toate aceste dovezi coroborate constituind probe clare de vinovăţie.

În drept, fapta inculpatei LM care, fiind audiată în calitate de martor, în dosarul penal nr…… aflat pe rolul Judecătoriei Tecuci, a făcut afirmaţii mincinoase cu privire la faptele şi împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebată, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de mărturie mincinoasă prevăzută de art.273 al.1 C.p.

Din analiza fisei individuale a inculpatei rezultă că aceasta nu este cunoscută cu antecedente penale.

În baza art.396 cod procedură penală, având în vedere că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpată cu forma de vinovăţie prevăzută de lege, instanţa urmează  să stabilească o pedeapsă pentru inculpată.

La individualizarea pedepsei ce se va stabili pentru inculpată, instanţa va avea în vedere criteriile prevăzute de art.74 cp. si anume: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului (instanţa va avea în vedere faptul că inculpata nu este cunoscută cu antecedente penale), conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal, nivelul de educaţie, vârsta (19 ani), starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

În raport cu aceste criterii, instanţa se va orienta la pedeapsa amenzii, astfel că în baza art.273 alin.1 cp rap.la art.61 alin.4 lit.c  va stabili pedeapsa amenzii penale în cuantum de 1800 lei (10 lei/zi *180 zile amendă), în sarcina inculpatei LM, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, amendă apreciată de instanţă ca fiind proporţională cu gradul de pericol social al faptei şi gradul de periculozitate a inculpatei, fiind aptă să înlesnească reeducarea şi reinserţia socială a acesteia.

În ceea ce priveşte individualizarea executării pedepsei, instanţa reţine că în cauză sunt îndeplinite condiţiile pentru incidenţa instituţiei amânării aplicării pedepsei, prevăzute la art.83 C.pen. Astfel, pedeapsa aplicată de instanţă este amenda, inculpata nu a mai fost condamnată anterior la pedeapsa închisorii, aşa cum rezultă din cazierul judiciar depus la dosar, aceasta  şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii şi, ţinând cont de persoana inculpatei, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii şi de posibilităţile sale de îndreptare, analizate mai sus, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

În consecinţă, în baza art.83 alin.1, art.84 cp va dispune amânarea aplicării pedepsei amenzii pe durata termenului de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, termen de supraveghere stabilit în condiţiile art.84 cp.

În baza art.85 alin.1 cp pe durata termenului de supraveghere, inculpata va trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Galati, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art.86 alin.1 cp pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art.85 alin.1 lit.c) - e) se comunică Serviciului de Probaţiune Galati.

În baza art.404 alin.3 cpp va atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere.

Faţă de modul de soluţionare a cauzei, în baza art.274 alin.1 cpp va obliga pe inculpat la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.