Încuviinţarea executării silite împotriva debitorului

Sentinţă civilă 1 din 04.07.2017


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Moineşti sub nr. 2736/260/2017, BIROUL EXECUTORULUI JUDECĂTORESC B E, judeţul Bacău, la cererea creditorului T I, cu domiciliul, judeţul Bacău, a solicitat încuviinţarea executării silite împotriva debitorului T T, cu domiciliul în, baza titlului executoriu  Sentinţa civilă nr. din, pronunţată de Judecătoria Moineşti în dosarul nr., definitivă şi irevocabilă.

La cerere au fost anexate: cererea de încuviinţare executare silită, cererea de executare silită a creditoarei, Sentinţa civilă nr. din, pronunţată de Judecătoria Moineşti în dosarul nr., definitivă şi irevocabilă, împuternicire avocaţială seria, încheierea din ...şi dovada achitării taxei judiciare  de timbru în cuantum de 20 lei.

 Analizând înscrisurile depuse la dosar, instanţa reţine următoarele:

Prin Sentinţa civilă nr. din, pronunţată de Judecătoria Moineşti în dosarul nr., definitivă şi irevocabilă, a fost obligat debitorul  la câte 1724,5 lei către  creditor reprezentând cheltuieli de judecata.

Debitorul T  T are de achitat creditorului T I, suma de  1.725 lei reprezentând cheltuieli de judecată şi pentru punere în posesie pe lotul nr.1 în baza titlului executoriu descris, suma de 525 lei, onorariu avocat, întocmit forme de executare, cheltuieli, la care se va adăuga onorariu şi cheltuieli de executare.

Potrivit art. 651 alin. 1 lit. b) din Noul C.pr.civ., dacă prin lege nu se prevede altfel, hotărârile judecătoreşti şi celelalte titluri executorii se execută de executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel unde se află domiciliul debitorului, în cazul urmăririi silite a bunurilor mobile şi al executării silite directe mobiliare.

Conform art. 663 din Noul C.pr.civ., cererea de executare silită se depune, personal sau prin reprezentant legal sau convenţional, la biroul executorului judecătoresc competent ori se transmite acestuia prin poştă, curier, telefax, poştă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului şi confirmarea primirii cererii de executare cu toate documentele justificative. La cererea de executare silită se vor ataşa titlul executoriu în original sau în copie legalizată, după caz, şi dovada achitării taxei de timbru, inclusiv timbru judiciar, precum şi, dacă este cazul, înscrisurile anume prevăzute de lege.

Potrivit art. 664 din Noul C.pr.civ., de îndată ce primeşte cererea de executare, executorul judecătoresc, prin încheiere, va dispune înregistrarea acesteia şi deschiderea dosarului de executare sau, după caz, va refuza motivat deschiderea procedurii de executare, încheierea comunicându-se de îndată creditorului.

Potrivit art. 665 din Noul C.pr.civ., în termen de maximum 3 zile de la înregistrarea cererii, executorul judecătoresc va solicita să se dispună încuviinţarea executării de către instanţa de executare, căreia îi va înainta în copie certificată de executorul judecătoresc pentru conformitate cu originalul, cererea creditorului, titlul executoriu, încheierea de înregistrare a cererii creditorului şi de deschidere a dosarului de executare şi dovada taxei de timbru. 

Potrivit art. 632 din Noul C.pr.civ., executarea silită se va efectua numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti executorii, hotărâri definitive precum şi a oricărei alte hotărâri sau alte înscrisuri care, potrivit legii, pot fi puse în executare.

În conformitate cu dispoziţiile art. 633 pct. 2 din Noul C.pr.civ., sunt hotărâri executorii hotărârile date în primă instanţă, fără drept de apel.

Prin cererea de executare silită, creditorul  a solicitat executarea silită cu privire la obligaţia de plată a sumei cuprinse în titlul executoriu sentinţa civilă.

Prin încheiere, executorul judecătoresc a dispus înregistrarea cererii de executare silită şi deschiderea dosarului de executare nr..../E/2017.

Sentinţa civilă nr. din, pronunţată de Judecătoria Moineşti în dosarul nr., definitivă şi irevocabilă, pentru care se solicită încuviinţarea executării în prezenta cauză, constituie titlu executoriu, aceasta fiind definitivă şi irevocabilă, potrivit dispoziţiilor art. 633 pct. 2 din Noul C.pr.civ..

 Faţă de cele reţinute, instanţa constată că cererea de încuviinţare a executării silite este întemeiată, motiv pentru care, va admite cererea şi va autoriza creditoarea  să treacă la executarea silită împotriva debitorului  cu privire la obligaţia de plată a sumei de 1.725 lei reprezentând cheltuieli de judecată şi pentru punere în posesie pe lotul nr.1 în baza titlului executoriu descris, suma de 525 lei, onorariu avocat, întocmit forme de executare, cheltuieli, la care se va adăuga onorariu şi cheltuieli de executare,  prin toate formele de executare silită prevăzute de lege şi prin punere în posesie.