Conflict de munca. competenta materiala

Decizie 228 din 10.05.2005


13. CONFLICT DE MUNCA. COMPETENTA MATERIALA

Prin sentinta civila nr. 72 din 7 februarie 2005, Tribunalul Suceava a admis exceptia de necompetenta materiala a acestei instante invocate de paratii Ministerul Justitiei si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu motivarea ca magistratii nemultumiti de modul de stabilire a drepturilor salariale pot formula contestatie la organele de conducere ale celor doua parate, iar potrivit art. 42 alin. 2 din O.U.G. nr. 177/2002, competenta materiala de solutionare a cauzei in prima instanta revine Curtii de Apel Bucuresti.

Recursul reclamantilor a fost admis prin decizia civila nr. 228 din 10 mai 2005 a Curtii de Apel Suceava, cu consecinta casarii sentintei si trimiterea cauzei spre solutionare aceleiasi instante in complet specializat pentru conflicte de munca, pentru urmatoarele considerente:

Exceptia necompetentei  materiale a Tribunalului Suceava, invocata de parat nu poate fi retinuta intrucat textul invocat, art. 42 alin.1 din O.U.G. nu 177/2002 se refera la nemultumirile generate de modul de stabilire a drepturilor salariale, situatie ce poate  genera promovarea de catre magistrati si celelalte categorii de personal de specialitate a contestatiei in termen de 5 zile de la comunicare, la organele de conducere ale Ministerului Justitiei sau Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa caz.

Ori, potrivit art. 21 alin. 4 din Constitutia revizuita conform Legii nr. 429/2003, jurisdictiile speciale administrative sunt facultative si orice persoana se poate  adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale  legitime, astfel incat nici o lege nu poate ingradi acest drept.

Conform art. 155 din Codul muncii aprobat prin Legea nr. 53/2003 salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile precum si alte adaosuri iar potrivit art. 40 din aceeasi lege angajatorul are obligatia de a acorda salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii.

Drept consecinta, cum potrivit art. 68 din Legea nr. 168/1999 sunt considerate conflicte de drepturi si conflictele privind plata despagubirilor provenite din indeplinirea  necorespunzatoare a obligatiilor stabilite prin lege, competenta materiala de solutionare a cauzei revine tribunalului, in complet specializat, potrivit art. 284 alin. 2 din Codul muncii si art. 2 pct. 1 lit. b1  Cod procedura civila.