Recurs comercial. acţiune în anulare împotriva hotărârii arbitrale

Decizie 165 din 04.04.2007


SECTIA COMERCIALA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL.

Materie : RECURS COMERCIAL. ACTIUNE ÎN ANULARE ÎMPOTRIVA HOTARÂRII ARBITRALE.

Actele încheiate de tribunalul arbitral prin care se pregateste solutionarea litigiului, chiar daca sunt denumite "încheieri" nu sunt hotarâri, asa cum ele sunt definite în art.361 Cod procedura civila si nu pot fi desfiintate prin actiune în anulare. Hotarârea arbitrala este cea prin care se solutioneaza definitiv litigiul între parti si numai aceasta hotarâre poate fi atacata cu actiune în anulare în conditiile art.364 Cod procedura civila.

Prin sentinta nr.1292/COM din 14.12.2006 Tribunalul Bihor a admis actiunea formulata de reclamanta SC L.P.SRL în contradictoriu cu pârâta SC T.SA dispunând desfiintarea încheierii din 3 octombrie 2006 pronuntata în dosarul nr.2/2006 al Tribunalului Arbitral de pe lânga Camera de Comert si Industrie Bihor.

A admis exceptia de prematuritate a actiunii invocata de pârâta respingând ca prematura actiunea comerciala formulata de reclamanta .

Pentru a pronunta aceasta hotarâre instanta de fond a retinut ca obiectul  cererii de chemare în arbitraj promovata de reclamanta, care formeaza obiectul dosarului nr.2/2006 al tribunalului Arbitral de pe lânga Camera de Comert si Industrie Bihor îl constituie atât evacuarea pârâtei dintr-un spatiu comercial, cât si acordarea de daune interese compensatorii, ceea cu caracter comercial, supusa regimului juridic prevazut imperativ de art.7201Cod procedura civila privind concilierea prealabila directa între parti.

Deoarece prevederile art. 7201Cod procedura civila au un caracter imperativ, rezulta ca sanctiunea juridica în cazul nerespectarii în mod integral a prevederilor legale este prematuritate a cererii de chemare în judecata, iar aceste prevederi se aplica în mod independent de existenta sau inexistenta unei clauze compromisorii asupra competentei instantei arbitrale,textul legal mentionat nefacând distinctie între procedura de drept comun si conventia arbitrala.

Împotriva acestei sentinte a declarat recurs recurenta SC T.SA, care solicita modificarea hotarârii si respingerea cererii în anulare.

Arata ca, în materie de arbitraj concilierea directa nu este o conditie prealabila promovarii unei cereri de chemare în arbitraj, dispozitiile art.7201Cod procedura civila nefiind aplicabile.

Pe de alta parte arata recurenta ca, anterior formularii cererii de chemare în arbitraj era  în imposibilitatea  cuantificarii cuantumului total al daunelor interese compensatorii formulate ulterior pe baza acestei cereri, procedura concilierii directe fiind imposibil de realizat, motivatia fiind expusa punctual, pretentiile banesti având natura unor daune compensatorii pentru refuzul evacuarii spatiului, capatul de cerere principal fiind evacuarea spatiului.

Examinând sentinta comerciala nr.1292/COM/14.12.2006 prin prisma motivelor de recurs si din oficiu în baza prevederilor art.3041 Cod procedura civila se retin urmatoarele:

A fost admisa actiunea în anulare formulata de reclamanta si în consecinta s-a dispus desfiintarea încheierii din 3 octombrie 2006 data în dosarul arbitral nr.2/2006 al Tribunalului Arbitral de pe lânga Camera de Comert si Industrie Bihor si a fost admisa exceptia de prematuritate a actiunii invocate de pârâta cu consecinta respingerii ca prematura a actiunii comerciale formulata de SC T.SA cu motivarea ca prin art.7201 Cod procedura civila sunt aplicabile în speta.

Potrivit art. 343 (2) Cod procedura civila Conventia arbitrala se încheie fie sub forma unei clauze compromisorii, înscrisa în contractul principal - cazul de fata, filele 23-26 dosar fond), fie sub forma unei întelegeri de sine statatoare, denumita compromis, potrivit art. 3432, prin compromis partile aratând obiectul litigiului.

În speta clauza compromisorie a fost  inserata în Contractul de închiriere nr.136 din 39.03.2001, art. 14 alin.2, potrivit acestei clauze litigiile de orice fel vor fi solutionate de tribunalul arbitral organizat de Camera de Comert si industrie Bihor, conform regulilor de procedura aplicabile arbitrajului comercial ad-hoc, dupa încercarea rezolvarii divergentei pe cale amiabila, fara nici o trimitere la alta dispozitie legala.

În cauza de fata este supusa discutiei posibilitatea atacarii printr-o actiune în anulare a unei încheieri data de instanta arbitrala.

Potrivit art.364 Cod procedura civila actiunea în anulare este o cale de atac ce poate fi folosita împotriva unei hotarâri arbitrale si numai pentru motivele prevazute de acest articol de la litera a) la litera i).

Cum în speta este vorba despre contestarea unei încheieri data de instanta arbitrala, încheiere care nu are caracterul unei hotarâri arbitrale, clauza compromisorie neprevazând o cale de atac a unei atare încheieri, curtea a apreciat ca este inadmisibila actiunea în anulare pentru desfiintarea încheierii atacate si în consecinta a admis recursul formulat de recurenta SC T.SA împotriva sentintei nr.1292/COM/14.12.2006 pe care a modificat-o în sensul ca a respins actiunea în anulare formulata de reclamanta SC L.SA ca fiind inadmisibila.

În baza prevederilor art. 274 Cod procedura civila intimata a fost obligata la cheltuieli de judecata în suma de 504,15 lei

Sursa primara

Sentinta nr.1292/COM/14.12.2006 - a Tribunalului Bihor;

Dosar nr.6873/111/2006;

Decizia nr.165/C/4.04.2007 a Curtii de Apel Oradea - Sectia comerciala si de contencios administrativ si fiscal;

Dosar nr. 6873/111/2006;

Temei de drept

- art.343, 361 si 364 Cod procedura civila.