Măsuri preventive. Obligativitatea pronunţării în dispozitivul sentinţei cu privire la măsurile preventive luate în cursul judecăţii. Omisiunea instanţei de a se pronunţa cu privire la măsurile preventive prevăzute de articolul 136 Cod penal constitu...

Decizie 256 din 13.07.2004


Prin sentinţa penală nr. 266 din 30 martie 2004, Tribunalul Iaşi a condamnat pe inculpat la pedeapsa de 1 an închisoare privată de libertate pentru infracţiunea de tâlhărie prevăzută de articolul 211 alineatul 2 litera c şi alineatul 2 indice 1 literele a şi b Cod penal.

Inculpatul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, măsură care a fost menţinută de instanţă în temeiul articolului 160 litera b Cod procedură penală până la data de 16 martie 2004, când a fost înlocuită cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea, prevăzută de articolul 136 alineatul 1 litera b Cod procedură penală, inculpatul fiind pus în libertate la dat de 18 martie 2004.

Cauza a fost soluţionată în fond la dat de 30 martie 2004, iar prin sentinţa pronunţată, după aplicarea pedepselor principale şi accesorii, instanţa a dedus arestarea preventivă, fără a se pronunţa cu privire la măsura preventivă aplicată în cursul judecăţii.

În apelul parchetului, sentinţa a fost desfiinţată în parte în latura penală, pentru nelegalitate constând în omisiunea instanţei de a se pronunţa cu privire la măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea.

În conformitate cu dispoziţiile articolului 357 alineatul 2 litera b Cod procedură penală, instanţa este obligată ca în dispozitivul hotărârii să se pronunţe cu privire la măsurile preventive luate în cursul judecăţii.

Deşi la termenul din 16 martie 2004 instanţa a aplicat inculpatului măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea, a omis să se pronunţe cu privire la această măsură în dispozitivul sentinţei, pronunţând astfel o hotărâre nelegală.

Pentru cele precedente, a fost admis apelul parchetului şi înlăturată omisiunea instanţei de fond, dispunându-se menţinerea măsurii preventive.

Decizia penală nr. 256/ 13.07. 2004.