Pretentii

Sentinţă civilă 4930 din 24.06.2010


DOSAR NR.................

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA SECTORULUI 4 BUCUREŞTI

 SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ NR. ..................

ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN DE ........................

COMPLETUL CONSTITUIT DIN:

PREŞEDINTE:.................................

GREFIER:...........................................

Pe rol se află soluţionarea cauzei civile privind pe reclamanta ........................... în contradictoriu cu pârâta ................................, având obiect pretenţii.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns reclamanta prin avocat cu împuternicire avocaţială la dosar, lipsind pârâta.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă,  care învederează instanţei că reclamanta a depus prin Serviciul Registratură  dovada calităţii procesuale a pârâtei.

Avocatul reclamantei depune la dosar un set de înscrisuri. La întrebarea instanţei precizează că solicită cote de întreţinere restante pentru perioada indicată în cererea de chemare în judecată.

Nemaifiind cereri prealabile de formulat şi excepţii de invocat, instanţa acordă cuvântul pentru propunerea probelor.

Avocatul reclamantei solicită instanţei încuviinţarea probei cu înscrisurile de la dosar.

Instanţa în temeiul dispoziţiilor art. 167 Cod procedură civilă încuviinţează pentru reclamantă proba cu înscrisuri apreciind-o ca fiind legală pertinentă şi concludentă, putând duce la dezlegarea pricinii.

Nemaifiind probe de administrat apreciază cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul asupra fondului cauzei.

Avocatul reclamantei solicită instanţei admiterea acţiunii astfel cum este formulată şi obligarea pârâtului la plata sumelor restante la cotele de întreţinere, precum şi la plata cheltuielilor de judecată reprezentând onorariu de avocat.

Instanţa reţine cauza în pronunţare.

INSTANŢA,

 

Deliberând asupra cauzei de faţă constată următoarele:

Prin acţiunea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de  ................... sub numărul de mai sus reclamanta .......................... din str. ........................... a chemat în judecată pe pârâta ............................ solicitând instanţei obligarea acesteia la plata sumei de ............................... lei  cote de întreţinere pentru perioada decembrie .........................

În motivare a arătat că pârâta a încetat să-şi mai îndeplinească obligaţiile legale de plată a cheltuielilor de întreţinere din ............................., fapt care aduce prejudicii majore asociaţiei şi implicit proprietarilor care o compun.

În drept s-au invocat dispoziţiile art. 31 din Anexa 2 la Legea nr. 114/1996.

Reclamanta a anexat cererii următoarele înscrisuri în copie: proces verbal stabilire penalităţi, liste de plată a cotelor de întreţinere pentru perioada ....................... ............

Legal citată, pârâta nu a formulat întâmpinare şi nu s-a prezentat în faţa instanţei.

 Instanţa a administrat proba cu înscrisuri.

 La acest termen de judecată, reclamanta şi-a precizat acţiunea în sensul că suma solicitată reprezintă cote de întreţinere restante aferente perioadei .........................

 Analizând materialul probator instanţa reţine următoarele:

Pârâta este proprietara apartamentului ............. din str. .............., nr..........., sc. ............. bl.......... sector .............................

Potrivit art. 12 pct. B lit. c din H.G. nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, proprietarii au obligaţia să contribuie la constituirea mijloacelor băneşti şi materiale ale asociaţiei de proprietari şi să achite în termenul stabilit cota de contribuţie care le revine în cadrul cheltuielilor asociaţiei de proprietari,iar în condiţiile art. 25 din acelaşi act normativ, Cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de aceştia, după caz, în termen de maximum .................. de zile de la data afişării listei de plată, dată care trebuie să fie înscrisă în lista de plată respectivă. În vederea respectării termenelor legale de plată a facturilor către furnizorii de utilităţi, administratorii au obligaţia de a afişa lista de plată în termen de maximum .................zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin poştă, certificată prin înscrisul de pe ştampila poştei, sau de la data confirmării de primire, în cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. Asociaţia de proprietari poate calcula şi percepe penalizări de întârziere pentru suma neachitată, în condiţiile stabilite şi aprobate de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, în limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depăşi suma cotei restante la care s-a aplicat.

În temeiul prevederilor art. 46 din Legea nr. 230/2007, toţi proprietarii de apartamente trebuie să plătească conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari, asociaţia de proprietari având dreptul, conform art. 50 din acelaşi act normativ, să acţioneze în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cheltuielilor comune, timp de mai mult de .................. de zile de la termenul stabilit.

Potrivit art. 12 A lit.d din normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 230/2007, aprobate prin HG nr. 1588/2007, proprietarii, membri ai asociaţiei, au dreptul să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari, în termen de ................ zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă la contestaţie în termen de .................zile.

Pârâta nu a contestat neplata cu întârziere a cotelor de întreţinere, neexistând la dosar nici un înscris în acest sens. Pe de altă parte, pârâta nu a solicitat efectuarea unei expertize contabile, neprezentându-se în faţa instanţei (art. 129 alin.1 C.pr.civ.). În raport de principiul disponibilităţii ce guvernează procesul civil, instanţa are doar facultatea, iar nu obligaţia de a dispune probe din oficiu, iar administrarea din oficiu a unei expertize contabile nu se impunea – proba nefiind cerută de pârâţi – în condiţiile în care actele prezentate de reclamantă îndeplinesc condiţiile de regularitate prevăzute de lege.

Rezultă aşadar că în perioada .........................., pârâta nu şi-a executat obligaţiile de plată a cotelor ce îi revenea din cheltuielile de întreţinere, acumulând astfel un debit total către reclamantă în cuantum de .................... lei contravaloare cote de întreţinere restante aferente perioadei menţionate, după cum rezultă din adiţionarea sumelor înscrise cu titlu de cheltuieli de întreţinere în listele depuse la dosar.

 În consecinţă, instanţa va admite  acţiunea, astfel cum a fost precizată, în temeiul art. 49 şi art. 50 din Legea nr. 230/2007, şi va obliga pe pârâtă să plătească reclamantei  suma de ...................... lei contravaloare cote de întreţinere restante aferente perioadei ......................................

 Nefiind  depuse dovezi în susţinerea  cererii, în temeiul art. 274 C.pr.civ., art. 1169 C.civ. şi art. 129 alin. 1 C.pr.civ., va respinge cererea reclamantei de obligare a pârâtei la plata cheltuielilor de judecată, reprezentând onorariul de avocat, ca neîntemeiată.

 

 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite acţiunea precizată formulată de reclamanta ................ Bloc ............... sc. ................. str. ..................... nr. ............................ în contradictoriu cu pârâta ............................., cu domiciliul în ......................, str. ..............., nr. ............ bl. ..........., sc. .........., ap. ...................., sector ...................

 Obligă pe pârâtă la plata către reclamantă a sumei de  ............................... lei contravaloare cote de întreţinere restante aferente perioadei .............................................

 Respinge cererea reclamantei de obligare a pârâtei la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată.

 Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

 Pronunţata in şedinţa publica azi, ...................................

PRESEDINTE, GREFIER,

3

Domenii speta