Contestatie la executare

Sentinţă civilă 9673 din 05.11.2009


Dosar nr. 12301/55/2009 

Contestatie la executare. Dispozitiile civile din hotarârea judecatoreasca penala definitiva se executa silit fara a fi necesara investirea cu formula executorie a hotarârii.

Prin cererea înregistrata la aceasta instanta la data de ..., contestatorii X si Y au solicitat ca prin hotarârea ce se va pronunta în contradictoriu cu intimatul Z sa  se dispuna desfiintarea executarii silite  pornita în dosarul  executional nr. ... al BEJ ..., cu consecinta anularii încheierii de încuviintare a executarii silite, respectiv a somatiei executorului si a tuturor actelor de executare silita întocmite în acest dosar, iar ca o consecinta a desfiintarii  executarii silite însasi, întoarcerea executarii silite, restabilind situatia anterioara pornirii executarii nelegale, cu cheltuieli de judecata.

În motivare, contestatorii arata ca, la data de ... au gasit în cutia postala somatia emisa de BEJ ... prin care li se punea în vedere  ca in termen de o zi sa achite creditorului Z suma de ... lei cu titlu de cheltuieli de judecata si cheltuieli de executare. La somatie au fost anexate si titlurile executorii, respectiv sentinta penala  nr. ... a Curtii de Apel Timisoara si încheierea nr. ....

Sentinta mentionata a ramas definitiva la Înalta Curte de Casatie si Justitie  prin decizia nr. ..., Înalta Curte luând act de renuntarea  contestatorilor la recurs.

Contestatorii apreciaza ca executarea silita a pornit în baza unor hotarâri judecatoresti ce nu au fost investite cu formula executorie.

Potrivit art. 374 Cod procedura penala, hotarârea judecatoreasca sau alt titlu se executa numai daca este investita cu formula executorie, afara de încheierile executorii, de hotarârile executorii provizoriu si de alte hotarâri sau înscrisuri prevazute  de lege, care se executa fara formula executorie, iar potrivit art. 376 Cod procedura penala, se investesc cu formula executorie hotarârile  care au devenit definitive sau au ramas irevocabile.

Este adevarat ca, potrivit art. 415 C.p.p, hotarârile instantelor penale devin executorii la data la catre au ramas definitive, însa, aceste dispozitii nu trebuie privite izolat, ci prin coroborare cu alte dispozitii legale din acelasi titlu, precum art. 420 si urm. C.p.p., conform carora se diferentiaza  modalitatea de executare a masurilor dispuse prin hotarârea penala, cele  proprii laturii civile se executa  potrivit dispozitiilor legii civile potrivit cu art. 446 C.p.p.

Conchide asadar ca hotarârea penala este executorie în ceea ce priveste latura penala, iar în ceea ce priveste despagubirile civile si  cheltuielile de judecata cuvenite partilor, pentru a putea fi puse în executare, este necesar a se investi hotarârea cu formula executorie.

În drept, au fost invocate prevederile art. 399 si urmatoarele, art. 4041 si urmatoarele Cod procedura penala. 

Prin întâmpinare, intimatul a solicitat  respingerea contestatiei, cu cheltuieli de judecata, motivat de faptul ca, din ampla motivare a contestatiei rezulta un singur motiv, respectiv lipsa investirii cu formula executorie a hotarârilor penale  puse în executare, sustinere apreciata  eronata, întrucât, art. 376 alin. 1 C.pr.civ prevede investirea cu formula executorie pentru ca  hotarârea sau încheierea sa  devina executorie, însa, în cazul hotarârilor penale nu mai este necesara investirea, întrucât acestea sunt potrivit art. 415 C.p.p., executorii, iar art. 374 C.pr.civ. excepteaza  de la investire hotarârile prevazute de lege ca fiind executorii.

Mai arata ca, art. 446 C.p.p explica modalitatea punerii în executare a hotarârii penale sub aspectul laturii civile prin trimitere la legea civila, însa nu înlatura caracterul executoriu al  hotarârii penale în ansamblul sau.

Analizând probele administrate în cauza, instanta retine urmatoarele:

Prin sentinta penala nr. ... a Curtii de Apel Timisoara, contestatorii au fost obligati la plata sumei de ... lei catre intimatul Z. Sentinta amintita a ramas definitiva prin decizia penala nr. ... a ICCJ – Sectia Penala, prin care s-a luat act de retragerea recursului declarat de contestator.

Prin încheierea civila nr. ..., Judecatoria Arad a încuviintat începerea executarii silite a titlului executoriu constând în sentinta penala amintita, la cererea creditorului Z, împotriva contestatorilor din prezenta cauza, în dosarul executional nr. ... al BEJ  ....

Urmare a acestui fapt, executorul judecatoresc întocmeste la data de ... procesul verbal privind cheltuielile de executare în cuantum de ... lei si emite somatia adresata debitorilor X si Y, prin care pune în vedere acestora  sa se conformeze dispozitiilor cuprinse în titlul executoriu – sentinta penala amintita, în termen de o zi.

Contestatorii debitori se conformeaza celor amintite mai sus si, la data de ...., platesc creditorului  suma de ... lei.

Acestia solicita întoarcerea executarii silite, pe care o considera nelegala, motivat de aceea ca, a pornit în baza unei hotarâri judecatoresti care, nefiind investita cu formula executorie, nu constituie titlu executoriu.

 Potrivit art. 415 C.p.p., hotarârile instantelor penale devin executorii la data când au ramas definitive.

Sentinta penala nr. ... a Curtii de Apel Timisoara a ramas definitiva la data de ...

Asadar, aceasta a devenit executorie la data amintita, investirea sa cu formula executorie pentru punerea în executare a dispozitiilor referitoare la latura civila nefiind necesara, potrivit art. 374 C.p.civ, conform carora, „hotarârea judecatoreasca sau alt titlu se executa numai daca este învestit cu formula executorie prevazuta de art. 269 alin. 1, afara de încheierile executorii, de hotarârile executorii provizoriu si de alte hotarâri sau înscrisuri prevazute de lege, care se executa fara formula executorie.”

Este adevarat ca art. 446 C.p.p. dispune ca dispozitiile din hotarârea penala privitoare la despagubirile civile si la cheltuielile judiciare cuvenite partilor se executa potrivit legii civile, aceasta însa nu exclude prevederile sus invocatului art. 374 C.pr.civ. si nici pe cele ale art. 415 C.p.p. ce privesc caracterul executoriu al hotarârii penale privita ca un tot unitar.

Fata de aceste considerente, instanta apreciaza ca, sustinerile contestatorilor nu sunt întemeiate, ca, în mod corect a încuviintat Judecatoria Arad executarea silita fara a solicita investirea sentintei penale cu formula executorie, situatie în care actele de executare efectuate în dosarul executional amintit, apar temeinice si legale.

Asadar, în temeiul art. 399 si urm C.pr.civ., vazând ca alte critici  nu s-au adus, retinând ca, de altfel, executarea s-a încheiat prin plata creantei si a cheltuielilor de executare, instanta urmeaza a respinge contestatia la executare ca neîntemeiata.