Contestaţie creanţă

Sentinţă comercială 871 din 30.06.2008


Contestaţie a administratorului judiciar împotriva cererii de înscriere a unei creanţe. Lipsă de interes.

Este lipsită de interes contestaţia administratorului judiciar împotriva unei creanţe solicitate a fi înscrisă la masa credală întrucât potrivit art. 72 alin. 4 din Legea nr. 85/2006 administratorul judiciar, în urma verificărilor efectuate are el însuşi posibilitatea de a modifica sau chiar înlătura unele creanţe de la înscrierea în tabelul preliminar cu condiţia notificării creditorilor ale căror creanţe au fost modificate sau înlăturate.( sentinţa nr. 1274/3 nov. 2008)

 Prin sentinţa nr.871 din 30 iunie 2008 pronunţată în dosar nr. 669/90/2008, Tribunalul Vâlcea a dispus deschiderea procedurii insolvenţei faţă de debitoarea SC B.A. SA Râmnicu Vâlcea.

Prin contestaţia înregistrată l6 octombrie 2008 în dosarul de insolvenţă N. SPRL Craiova în calitate de administrator judiciar al debitoarei a solicitat respingerea cererii de înscriere a creanţei formulată de creditorul Biroul Executorului Judecătoresc D. M. deoarece suma pretinsă de 43.127 lei nu reprezintă o creanţă comercială împotriva debitoarei ci rezultă dintr-un contract civil, încheiat cu un terţ pentru executarea silită a creanţei acestui terţ împotriva debitoarei.

Tribunalul constată că  faţă de dispoziţiile  art.72 din Legea nr. 85/2006, contestaţia  formulată de administratorul judiciar  este lipsită de interes.

Interesul ca o condiţie necesară exercitării acţiunii civile constituie acel  folos material practic pe care partea îl urmăreşte prin promovarea acţiunii în justiţie .

Cu alte cuvinte, interesul administratorului judiciar  de a promova  această contestaţie, respectiv prin modificarea prin diminuarea  sau înlăturarea unor creanţe, este condiţionat de faptul dacă administratorul judiciar nu avea la îndemână o altă procedură pentru stabilirea exactă a cuantumului acestor creanţe.

Trebuie observat însă că potrivit art. 66 din Legea 85/2006, toate creanţele (cu excepţia celor constatate prin titluri executorii) sunt  supuse verificării de către administratorul judiciar, atribuţie conferită de art.20 lit. k  din Legea 85/2006.

Ca rezultat al verificărilor făcute, administratorul va întocmi tabelul preliminar al creanţelor, arătând pentru fiecare creditor  suma pentru care s-a cerut verificarea şi suma cu care a fost trecut în tabel, conform art. 72 din Legea 85/2006.

 Alineatul 4 al aceluiaşi articol arată că odată cu afişarea tabelului preliminar, administratorul va trimite imediat notificări creditorilor ale căror creanţe sau drepturi de preferinţă au fost trecute parţial în tabelul preliminar sau înlăturate, precizând totodată şi motivele.

Potrivit art. 73 alin. 1 din Legea 85/2006, debitorul,  creditorii şi orice altă parte interesată vor putea  să formuleze contestaţii cu privire la creanţele şi drepturile de preferinţă trecute de administrator în tabelul preliminar, contestaţii ce trebuie depuse la tribunal cu cel puţin 10 zile înainte de data stabilită pentru definitivarea tabelului de creanţe.

Din aceste dispoziţii legale, rezultă că administratorul judiciar are conferită prin lege  o putere de apreciere şi de determinare a nivelului corect al  creanţelor înregistrate prin  operaţiunea de verificare asupra acestora.

Această atribuţie îi conferă şi posibilitatea  de a diminua sau înlătura unele creanţe atunci când cuantumul acestora contravine  dispoziţiilor legale sau convenţiei părţilor din care aceste creanţe au rezultat.

Aşa fiind, din moment ce administratorul judiciar însuşi poate modifica cuantumul creanţelor înscrise sau poate înlătura unele creanţe, este lipsită de interes contestaţia acestuia prin care solicită judecătorului sindic acelaşi lucru pe care îl poate face el însuşi, respectiv modificarea cuantumului creanţei sau înlăturarea acesteia.

Desigur că această posibilitate legală conferită administratorului nu este discreţionară, în sensul că împotriva creanţelor  trecute de el în tabelul preliminar, creditorii cărora li s-au diminuat  sau înlăturat creanţele pot formula  contestaţii care se soluţionează de către judecătorul sindic, acesta stabilind existenţa,  cuantumul şi calitatea creanţei respective.

În măsura în care creditorii cărora li s-au notificat modificările operate de administratorul judiciar asupra creanţelor nu contestă  aceste măsuri, administratorul întocmeşte tabelul definitiv al creanţelor, iar potrivit art.74 alin. 2  din Legea 85/2006 ,numai  creditorii înscrişi în acest tabel pot să participe la votul asupra planului de reorganizare în adunările creditorilor şi la orice repartiţii de sume în caz de faliment.

Faţă de aceste considerente de fapt, tribunalul urmează să respingă contestaţia formulată de administratorul judiciar ca lipsită de interes.

Jud. sindic Petria Sorinel