Dispoziţiile legii nr.18/1991 privind obligarea la daune cominatorii trebuie coroborate cu dispoziţiile codului civil privind sancţionarea debitorului în cazul neexecutării obligaţiei de a face

Decizie 166 din 28.01.2009


DISPOZITIILE LEGII NR.18/1991 PRIVIND OBLIGAREA LA DAUNE COMINATORII TREBUIE COROBORATE CU DISPOZITIILE CODULUI CIVIL PRIVIND SANCTIONAREA DEBITORULUI ÎN CAZUL NEEXECUTARII OBLIGATIEI DE A FACE

Prin actiunea adresata instantei petitionarul T. T. a chemat în judecata pe intimatii C. L. D. de fond funciar si Primarul V. P., în calitate de presedinte al comisiei, pentru a fi obligati sa procedeze la punerea în aplicare a sentintei civile nr.1855 din 11.10.2006 pronuntata de Judecatoria Motru, precum si sa fie obligat primarul în calitate de presedinte al comisiei locale de fond funciar la daune cominatorii în suma de 50 lei/zi de întârziere pâna la data emiterii titlului de proprietate pentru terenul în litigiu.

În motivarea cererii a aratat ca prin sentinta civila nr.1855/2006, definitiva si irevocabila, s-a dispus obligarea C. L. D. de fond funciar sa întocmeasca documentatia în vederea reconstituirii dreptului de proprietate al reclamantei pentru suprafata de 1,2540 ha. teren cu vegetatie forestiera, situata în punctul „Valea Manestilor” si sa o înainteze C J de fond funciar în vederea validarii si eliberarii titlului de proprietate pe vechiul amplasament, dar pârâta refuza sa se conformeze dispozitivului sentintei.

Prin sentinta civila nr.2646 din 28.10.2008, Judecatoria Motru a admis exceptia autoritatii de lucru judecat cu privire la capatul de cerere privind obligarea Comisiei Locale la întocmirea documentatiei necesara reconstituirii dreptului de proprietate si a respins capatul de cerere privind obligarea primarului la daune cominatorii.

Pentru a hotarî astfel, instanta de fond a retinut si motivat ca prin sentinta civila nr.1855/2006 C L D de fond funciar a fost obligata sa întocmeasca documentatia necesara reconstituirii dreptului de proprietate în favoarea petentului pentru suprafata de 1,2540 ha. teren în punctul „Valea Manestilor”, ori actiunea de fata, prin care petentul solicita sa se instituie aceeasi obligatie în sarcina Comisiei Locale, întruneste elementele prevazute de art.1201 Cod civil pentru a opera exceptia autoritatii de lucru judecat.

Capatul de cerere privind obligarea primarului V P la daune cominatorii pe zi de întârziere a fost respins cu motivarea ca dispozitiile art.64 din Legea nr.18/1991 prevad aceasta sanctiune în sarcina primarului, numai în doua situatii si anume aceea în care refuza înmânarea titlului de proprietate si aceea în care refuza punerea în posesie, situatii care nu se confirma în speta de fata.

Prin decizia civila nr.166 din 28 Ianuarie 2009 pronuntata în dosarul nr.3112/263/2008, Tribunalul Gorj a admis recursul declarat de petitionarul T T, a modificat sentinta civila nr.2646 din 28.10.2008 pronuntata de Judecatoria Motru, în sensul ca a obligat primarul V P – în calitate de presedinte al C L D de fond funciar la 50 lei daune cominatorii pe zi de întârziere, pâna la îndeplinirea obligatiei stabilita prin sentinta civila nr.1855 din 11.10.2006 pronuntata de Judecatoria Motru si a mentinut restul dispozitiilor sentintei.

Instanta de recurs a retinut ca dispozitiile art.64 din Legea nr.18/1991 prevad, într-adevar ca primarul, în calitate de presedinte al comisiei locale de fond funciar poate fi obligat la daune cominatorii daca refuza eliberarea titlului de proprietate sau punerea efectiva în posesie a persoanei îndreptatite, dar aceste dispozitii ale legii speciale nu pot fi interpretate în afara cadrului general privind executarea obligatiilor, reglementat de dispozitiile art.1073 – 1081 Cod civil.

În speta, instanta trebuia sa califice obiectul actiunii în functie de scopul urmarit de reclamant si anume acela de a fi sanctionata conduita negativa a primarului în calitate de presedinte al comisiei locale de fond funciar, constând în aceea ca nu se conformeaza dispozitivului sentintei civile nr.1855/2006, ori având în vedere dispozitiile H.G. nr.890/2005 în baza carora a fost motivata sentinta civila nr.1855/2006 si care stabilesc competenta Comisiei Locale de fond funciar si a primarului privind întocmirea documentatiei pentru eliberarea titlului de proprietate, precum si dispozitiile Codului civil privind caracterul daunelor cominatorii ca mijloace de constrângere a debitorului unei obligatii de a face pentru neexecutarea obligatiei, tribunalul a apreciat ca în mod gresit a fost respinsa cererea petentului, interpretata exclusiv în raport de dispozitiile art.64 din Legea nr.18/1991, primarul în calitate de presedinte al comisiei locale, neputând fi absolvit de raspundere în cazul neîndeplinirii obligatiilor de catre comisie.

S-a retinut ca în speta, refuzul intimatilor în ce priveste executarea obligatiei stabilita prin sentinta civila nr.1855/2006 a fost dovedit, motiv pentru care s-a considerat întemeiat recursul petentului si în baza art.312 pct.5 C.Pr.Civ., cu modificarea sentintei în sensul aratat.

Domenii speta