Contract colectiv de muncă-drept salarial. Prescripţie.

Sentinţă civilă 321 din 25.03.2010


Prin actiunea înregistrata la acest tribunal sub nr.3999/85/2009 reclamantul S.T.P.Î.I. Sibiu în numele si pentru membrii de sindicat a chemat în judecata pe pârâtii Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa C.F.R. Marfa S.A. si SNTFM –„CFR Marfa” SA – Sucursala Brasov solicitând obligarea pârâtilor în solidar la plata pentru fiecare membru de sindicat a primei cu ocazia sarbatorilor de Pasti – 19 aprilie, pentru anul 2009 actualizata în raport cu rata inflatiei la data platii precum si plata cheltuielilor de judecata.

Din motivarea actiunii se retine în esenta ca pentru anul 2009 membrii de sindicat angajati ai pârâtei, nu au primit cu ocazia sarbatorilor de Pasti un ajutor materiale al carui cuantum trebuia stabilit de consiliul de administratie la cel putin un salariu de baza la nivelul clasei I se salarizare, astfel cum s-a prevazut în Contractul colectiv de munca la nivel  de unitate pe anii 2007 – 2008, motiv pentru care s-a promovat prezenta actiune.

În drept se invoca art.64 din C.C.M. pe anul 2007 – 2008.

Conform art.285 C.muncii actiunea este scutita de plata taxelor de timbru.

Pârâta SNTFM –„CFR Marfa” SA – Sucursala Brasov invoca exceptia lipsei calitatii procesuale pasive motivând ca sucursalele nu au personalitate juridica  iar în toate litigiile izvorâte din activitatea sucursalei, capacitatea procesuala apartine societatii S.N.T.F.N. C.F.R. Marfa S.A. Bucuresti motiv pentru care solicita respingerea actiunii.

Pârâta S.N.T.F.M. C.F.R. Marfa S.A. invoca exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant al organizatiei sindicale si exceptia inadmisibilitatii actiunii motivând ca în prezenta cauza au calitate de reclamanti salariatii, membrii de sindicat reprezentati si nu organizatia sindicala care actioneaza în numele membrilor sai iar conform procesului-verbal din 3.06.2009 în urma discutiilor purtate între federatiile sindicale si C.F.R. Marfa în perioada 02.-03.2009 pentru încheierea unui contract colectiv de munca la nivelul SNTFM –„CFR Marfa” SA prevederile art.64 alin.1 si 2 din Contractul Colectiv de Munca pe anul 2009/2010 privind prima de Pasti se aplica începând cu 1 ianuarie 2010, astfel ca se arata în continuare la data promovarii actiunii temeiul juridic aplicabil este C.C.M pe anul 2009/2010 si nu C.C.M. pe anul 2007/2008.

În drept se invoca art.977 si urmat C.civ. si Lg.54/20203 precum si C.C.M. pe anul 2009/2010.

Din examinarea actelor si lucrarilor dosarului precum si a probelor administrate în cauza instanta retine urmatoarele;

Reclamantul Sindicatul Tractiune Punct Îndrumare si Instruire Sibiu în numele si pentru membrii sai de sindicat conform tabelului anexa a investit instanta la 27.XI.2009 cu o actiune având ca obiect plata primei de Pasti pe anul 2009 prevazuta în C.C.M. la nivel de unitate pe anii 2007 – 2008.

Dat fiind numarul reclamantilor – membrii de sindicat si probatoriului ce se impunea a fi administrat instanta la 12 ianuarie 2010 a dispus în conditiile art.165 C.pr.civ. si art.99 din R.O.I. disjungerea actiunii prin formarea mai multor dosare, parti fiind un numar de minim 10 salariati.

Fata de exceptiile invocate de pârâti instanta de va pronunta mai întâi asupra acestora.

Exceptia lipsei calitatii de reprezentant al organizatiei sindicate va fi respinsa întrucât actiunea a fost formulata de organizatia sindicala în numele si pentru membrii sai de sindicat, în cauza fiind aplicabile disp. art.28 din Lg.54/2003 conform carora organizatiile sindicale apara drepturile membrilor lor, ce decurg din legislatia muncii, contractele colective de munca si contractele individuale de munca, în fata instantelor judecatoresti, etc…”

În exercitarea drepturilor conferite de lege, organizatiile sindicate au printre altele si dreptul de a formula actiunea în justitie în numele si pentru membrii lor de sindicat fara a fi nevoie de un mandat expres din partea acestora. Mai mult de atât prin tabelele anexe depuse la dosarul cauzei s-a facut dovada ca membrii de sindicat îsi însusesc actiunea, situatie în care exceptia invocata va fi respinsa ca lipsita de orice suport legal.

A fost deasemenea respinsa si exceptia inadmisibilitatii cererii pentru urmatoarele considerente;

Obiectul cauzei îl reprezinta plata unei prime prevazute în contractul colectiv de munca, lipsa unui contract colectiv de munca pentru perioada solicitata în actiune nu conduce la inadmisibilitatea unei actiuni ci eventual la netemeinicia  acesteia.

Pe fondul cauzei instanta constata  ca nefondate pretentiile reclamantilor si lipsite de orice suport legal întrucât pentru perioada ianuarie 2009 – 4.06.2009 societatea nu a mai avut nici un contract colectiv de munca. „Conform procesului verbal din 3.06.2009 semnat si de reprezentantii sindicatului ce a stat la baza încheierii Contractului Colectiv de Munca pe anii 2009/2010 – s-a prevazut ca art. 64 alin.1 si 2 se modifica în sensul ca prevederile acestuia ce vizeaza plata unor ajutoare materiale, prime si prima de Pasti se aplica începând cu ianuarie 2010.

În atare situatie constatând ca sunt incidente cauzei clauzele contractului colectiv de munca pe anul 2009-2010 si nu cele invocate de reclamanti privind Contractul colectiv de munca pe anii 2007 – 2008, actiunea formulata de reclamanti împotriva pârâtei S.N.T.F.M  C.F.R. Marfa S.A. a fost respinsa ca lipsita de orice suport legal, iar fata de pârâta S.N.T.F.M CFR Marfa SA – Sucursala Brasov va fi respinsa actiunea pentru lipsa calitatii procesuale pasive.

Nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.