Cerere de autorizare a comitetului creditorilor de a introduce acţiunea în anularea actelor frauduloase-art.62 din Legea nr.64/l995. Titularul cererii şi termenul de formulare a cererii.

Decizie 52/R din 07.02.2006


Cerere de autorizare a comitetului creditorilor de a introduce acţiunea în anularea actelor frauduloase-art.62 din Legea nr.64/l995.

Titularul cererii şi termenul de formulare a cererii.

Tribunalul Braşov  - a respins excepţiile privind lipsa calităţii procesuale active şi pasive ,a tardivităţii şi inadmisibilităţii cererii şi a admis cererea creditoarei,autorizând comitetul creditorilor să introducă acţiune pentru anularea actelor frauduloase încheiate de debitor.

In motivarea hotărârii s-a arătat că sunt incidente prevederile art.62 din Legea nr.64/l995 potrivit cărora „judecătorul sindic poate autoriza comitetul creditorilor să introducă acţiunea în anularea actelor frauduloase,dacă administratorul/lichidatorul nu o face”.

Recursul debitoarei este nefondat.

Referitor la excepţia lipsei calităţii procesuale active,criticile recurentei au fost înlăturate având  în vedere că prevederile art.62 alin.2 din Legea nr.64/l995 nu înlătură în mod expres posibilitatea altor creditori de a cere judecătorului sindic autorizarea comitetului creditorilor de a introduce acţiunea în anulare.

Instanţa de fond a aplicat în mod corect regulile de interpretare a legii potrivit cărora”unde legea nu distinge,nici interpretul nu trebuie să distingă”.Această regulă ţine seama de faptul că,unei formulări  generale a textului legal trebuie să-i corespundă o aplicare a sa tot generală,fără a introduce distincţii pe care legea nu le conţine.Astfel,în condiţiile în care textul de lege menţionat nu prevede persoana îndrituită să ceară autorizarea comitetului creditorilor de a promova acţiunea în anulare,în mod corect instanţa de fond a reţinut că orice persoană participantă la procedura reglementată de legea nr.64/95 are calitatea procesuală de a formula o atare cerere.

In legătură cu excepţia tardivităţii introducerii cererii,susţinerile recurentei au fost înlăturate ca nefondate,având în vedere că textul de lege  menţionat nu cuprinde un termen pentru a se solicita autorizarea comitetului creditorilor de a formula cererea  în anulare a contractelor.

Termenele prevăzute de art.62 din Legea 64/95 sunt aplicabile acţiunii în anulare a actelor şi nu cererii de autorizare.