Interpretarea cererilor formulate de părţi privind neexecutarea obligaţiilor de a face, cuprinse într-un titlul executoriu, de către comisiile de fond funciar

Decizie 862/2007 din 12.04.2007


Prin decizia civilă nr.862/12.04.2007 s-a admis recursul declarat de recurenta reclamantă H.M., s-a casat sentinţa civilă reculată şi s-a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe, cu motivarea că „ greşit instanţa de fond a interpretat că reclamanta a solicitat punerea în executare a unei sentinţe civile." Şi „ cu ocazia rejudecării, instanţa va lămuri obiectul cererii având în vedere intenţia acesteia şi va soluţiona fondul cererii. Va verifica dacă Comisia locală Teşeşti şi-a îndeplinit obligaţia stabilită prin sentinţa civilă nr.6518/2005, respectiv dacă a întocmit documentaţia pentru suprafaţa de teren de 15000 mp. fâneţe situată în punctul „la Teşeşti -Somăneşti", dacă a efectuat măsurătorile necesare şi dacă a realizat punerea efectivă în posesie în vederea eliberării titlului de proprietate, pronunţându-se în consecinţă şi asupra capătului de cerere privind instituirea daunelor cominatorii."

In prezent codul de procedură civilă stabileşte modalităţile practice de executare a unei hotărâri judecătoreşti prin care s-a dispus îndeplinirea unei obligaţii de a face, respectiv secţiunea a IV-a din capitolul V al codului de procedură civilă intitulată „Executarea silită a altor obligaţii de a face sau a obligaţiei de a nu face".

In articolul 580/2 se prevede că „ Dacă debitorul refuză să îndeplinească o obligaţie de a face cuprinsă într-un titlu executoriu, în termen de 10 zile de la primirea somaţiei, creditorul poate fî autorizat de instanţa de executare, prin încheiere irevocabilă, dată cu citarea părţilor, să o îndeplinească el însuşi sau prin alte persoane, pe cheltuiala debitorului."

Din considerentele deciziei rezultă că petenta H.M. a chemat în judecată intimatele comisiile de fond funciar locală şi judeţeană, pentru ca acestea să fie obligate să procedeze la punerea în posesie pentru suprafaţa de teren, stabilită conform sentinţei civile nr.6518 din 28.10.2005 pronunţată de Judecătoria Tg.Jiu şi în situaţia neexecutării obligaţiei acordarea daunelor cominatorii în cuantum de 50 lei pe zi întârziere.

Instanţa de fond a respins cererea ca fiind inadmisibilă pentru că aceasta a solicitat punerea în executare a sentinţei civile nr. 6518 din 28.10.2005 şi acest fapt se poate realiza în condiţiile prev. de art. 371-405 c. pr.civilă. că, petenta are posibilitatea executării silite a hotărârii invocate, urmând procedura de executare prevăzută de lege.

Soluţia instanţei de recurs este corectă, însă în ceea ce priveşte calificarea cererii de chemare în judecată o apreciez ca fiind o cerere de punere în executarea a unei obligaţii de a face ce nu poate fi îndeplinită decât de comisiile de fond funciar conform dispoziţiilor art. 5 şi următoarele din regulamentul privind procedura de reconstituire şi atribuţiile

comisiilor pentru stabilirea dreptului de porprietate, art.27 din legea nr. 18/1991 şi art.44/14 din legea nr. 169/1997 şi nu o nouă acţiune civilă având ca obiect obligaţia de a face.

In acest sens menţionez dispoziţiile art.580/3 alin. 1 cod pr. civilă care preved: „ Dacă obligaţia de a face nu poate fi îndeplinită prin altă persoană decât debitorul, acesta poate fi constrâns la îndeplinirea ei, prin aplicarea unei amenzi civile. Instanţa sesizată de creditor poate obliga pe debitor, prin încheiere irevocabilă, dată cu citarea părţilor, să plătească, în favoarea statului, o amendă civilă de la 200.000 lei la 500.000 lei, stabilită pe zi de întârziere până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu."

De asemenea, prin legea nr.459 din 6.12.2006 pentru modificarea şi completarea codului de procedură civilă, la articolul 580/3 s-a introdus aliniatul 5 cu următorul cuprins:

„Pentru neexecutarea obligaţiilor prevăzute în prezentul articol nu se pot acorda daune cominatorii."

In practică ne întâlnim frecvent cu astfel de cereri din partea persoanelor îndreptăţite la reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate, conform legilor fondului funciar, însă comisiile de fond funciar deşi au o serie de obligaţii, nu şi le îndeplinesc de bună voie şi nici chiar atunci când există un titlu executoriu acestea nu înţeleg să îndeplinească obligaţiile de a face cum ar fi: să pună în posesie efectivă, să elibereze procesul verbal de punere în posesie, să înainteze documentaţia necesară eliberării titlului de proprietate, să elibereze titlul de proprietate, să se pronunţe asupra cererii de reconstituire ş.a.m.d.