Soluţionarea litigiilor de muncă şi asigurări sociale

Sentinţă civilă 125/M din 05.02.2009


R O M A N I A

TRIBUNALUL BRASOV

SECTIA CIVILA

Complet specializat in solutionarea litigiilor de munca si asigurari sociale

Dosar nr. 7493/62/2008 Sentinta civila nr. 125/M

Sedinta publica de la 05 februarie 2009

Pentru astazi fiind amanata pronuntarea, in prima instanta, asupra litigiului de asigurari sociale, intervenit intre contestator  P.C. in contradictoriu cu intimat  C.J.P. B. avand ca obiect recalculare pensie.

La apelul nominal facut in sedinta publica  se constata lipsa partilor.

Procedura de citare este legal indeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefier  care invedereaza ca dezbaterile in cauza civila de fata au avut loc in sedinta publica din data de 29.01.2009, cand intimata prin reprezentant, a pus concluzii in sensul celor consemnate in incheierea de sedinta de la acel termen de judecata, care face parte integranta din prezenta, iar instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea, pentru prezentul termen de judecata,cand in aceeasi compunere, a hotarat urmatoarele.

 

 TRIBUNALUL,

Prin contestatia inregistrata sub numarul  de mai sus, contestatorul P.C. a solicitat instantei obligarea intimatei la recalcularea pensiei de invaliditate, aratand ca decizia nr. 270497 din 02.10.2008 nu cuprinde sumele corecte perioadei cat a fost incadrat in munca, lipsa stagiului militar efectuat  intre 10.10.1980 – 12.04.1982, lipsa indexarii din 01.10.2008.

Intimata s-a opus admiterii contestatiei, sustinand ca drepturile contestatorului au fost acordate cu data de 01.07.2008 prin decizia nr. 270497/02.10.2008 urmare cererii formulate sub nr. 25067din 02.10.2008.

Potrivit art. 76 si urmatoarele din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual rezultat din punctajele anuale realizate in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie, stabilita prin Hotarare a Guvernului.

La calcularea punctajului anual al asiguratului se are in vedere salariul brut lunar individual , inclusiv sporurile si adaosurile care au constituit baza de calcul a contributiei individuale  de asigurari sociale pentru ca punctajul mediu sa rezulte din impartirea numarului de puncte rezultate din  insumarea punctajelor anuale, la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare prevazut in anexa  3  a legii , in speta  35 ani .

Potrivit art. 78 din Legea nr. 19/2000 , numarul de puncte realizate in fiecare luna  se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar, inclusiv sporurile si adaosurile la salariul mediu brut lunar, din luna respectiva comunicat de Institutul National de Statistica si  Studii Economice.

Stagiul total de cotizare fiind mai mic decat cel complet , contestatorul  beneficiaza de un stagiu potential de 9 luni si 13 zile , numarul total de puncte fiind de 30,63290 care , in raport cu stagiul complet de cotizare de 35 ani determina un punctaj anual de 0,97523 puncte si o pensie de 509 lei .

Perioada stagiului militar a fost valorificata , iar pentru perioada 2002-2006 valoarea unui punct este depasita , sustinerile contestatorului in acest sens fiind neintemeiate .

In probatiune s-au depus decizia atacata, carnetul de munca, adeverinte, buletine de calcul.

Cererea este scutita de taxa de timbru, potrivit art. 159 din Legea nr. 19/2000.

Analizand contestatia in raport cu dispozitiile legale in materie si probele existente la dosar, instanta retine urmatoarele:

 In fapt contestatorul a fost pensionat de invaliditate incepand cu 26.08.2008 , conform Deciziei nr. 270497  din 02.10.2008 (fila 3 ) .

 Se stabileste un punctaj total de 30,63290 puncte si un punctaj mediu anual de 0,87523 puncte in raport de un stagiu complet de cotizare de 35 ani  , desi potrivit anexei 3 din Legea 19/2000 , in raport cu data pensionarii acesta este de 31 ani si 8 luni ,  astfel ca instanta va admite contestatia de fata si va obliga intimata sa calculeze pensia functie de acest stagiu de cotizare .

Acest stagiu este aferent  pensionarii in  perioada aprilie – iulie 2008 , conform anexei 3 , contestatorul avand varsta de 48 ani , 17 zile la data ivirii invaliditatii ( fila 32 )  , varsta ce se regaseste printre cele indicate in  Tabelul nr. 3 al art. 57 al legii , tabel care prevede si stagiul de cotizare necesar de 18 ani in vederea pensionarii de invaliditate pentru boala obisnuita ,  cum este cazul contestatorului .

 Stagiul necesar nu este prevazut a fi utilizat la calcularea punctajului mediu  , dar nici nu se poate retine cu temei ca stagiu complet de cotizare cel maxim prevazut de lege pentru perioada decembrie 2014 – martie 2015 ,

Potrivit art. 77 din Legea 19/2000 punctajul mediu anual  se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate de asigurat in perioada de cotizare la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 3  a legii , prevedere reluata si de art. IV pct. 15 ( referitor la pensia de invaliditate ) din Normele de aplicare a legii  cu privire la determinarea stagiului potential prevazut la art. 59 din lege in raport cu stagiul complet de cotizare prevazut in aceeasi anexa nr. 3 .

Si art. VI - referitor la calculul pensiilor pct. 25 prevede ca  stagiul complet de cotizare reglementat la art. 77 din lege este cel prevazut in anexa nr. 3 la lege .

Art. 167 al. 2 din Legea 19/2000  prevede ca pentru perioada 2001 – 2014 stagiul complet de cotizare , in intelesul art. 49 ( pensia anticipata ) si  art. 50 ( pensia anticipata partiala ) , este cel prevazut de anexa 3 in raport cu data nasterii  .

Rezulta , per a contrario , ca stagiul complet de cotizare utilizat la calcularea punctajului mediu pentru celelalte categorii de pensii este cel prevazut in anexa 3 a legii si nu in Anexa 9 care detaliaza stagiile functie de data nasterii .

De altfel si art.  41 al. 4  din lege prevede ca , atingerea stagiului  complet de cotizare de 30 ani pentru femei si 35 ani pentru barbati se va realiza in termen de 13 ani  conform esalonarii prevazute in anexa 3 .

Art. 167 ind. 1 al. 1 din Legea 19/2000 prevede ca intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4 , contestatorul avand un stagiu de cotizare de 11 ani, 8 luni , 5 zile in grupa I de munca si 5 ani , 4 zile in grupa II de munca (fila 3 ) .

La  aliniatul 4 al acestui articol se prevede ca ,varstele standard de pensionare din care se face reducerea prevazuta in tabelul nr. 4 sunt cele corespunzatoare anului, respectiv lunii in care se deschide dreptul de pensie, prevazute in anexa nr. 3, in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare corespunzator anului, respectiv lunii in care se deschide dreptul de pensie.

Contestatorul nu a criticat acest aspect , de altfel contestatia a fost formulata mai degraba generic , aratand ca decizia nu cuprinde sumele corecte perioadei cat a fost incadrat in munca , lipsa stagiului militar si indexarii acordate de Guvern cu 01.10.2008. , infirmat fiind de buletinul de calcul depus de intimata ( fila 46 ) ,  valoarea punctului de pensie fiind cea de la data stabilirii drepturilor .

Potrivit art.  4 din  Legea  Nr. 303 din 28 iunie 2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor , republicata , judecatorii sunt obligati ca, prin intreaga lor activitate, sa asigure suprematia legii, sa respecte drepturile si libertatile persoanelor, precum si egalitatea lor in fata legii .

Contestatia formulata impotriva unei decizii administrative , cum este si cea de fata , presupune verificarea indeplinirii conditiilor legale la emiterea acesteia de catre instanta , chiar daca beneficiarul drepturilor conferite nu solicita in detaliu si in mod punctual analiza exhaustiva a acesteia si nici n-ar avea cum sa o faca datorita  modului specific de calcul a drepturilor .

Nu se poate sustine ca  , in aceste conditii , instanta este investita cu anumite capete de cerere , precum in materia dreptului comun  si obligata sa se pronunte numai in aceste limite , solutia data justificandu-se din aceasta perspectiva .

Art. 89 din lege prevede posibilitatea revizuirii drepturilor de pensie si operarii modificarilor legale , in situatia in care se constata erori in stabilirea acestora de catre intimata  , cu atat mai mult poate instanta de judecata sa analizeze sub toate aspectele decizia atacata .

PENTRU ACESTE MOTIVE,

IN NUMELE LEGII,

HOTARASTE:

Admite contestatia formulata de  contestatorul P.C. , cu domiciliul  in Z. , str. G. , bl. X , sc. X , ap. X , Judetul B.,  in contradictoriu cu intimata C.J.P. B. cu sediul cu sediul in M. B., str. D. nr. X si in consecinta:

Obliga intimata sa recalculeze drepturile de pensie ale contestatorului stabilite prin Decizia nr. 270497  din 02.10.2008 functie de un stagiu complet de cotizare de 31 ani si 8 luni .

Fara cheltuieli de judecata  .

Cu recurs in 15 zile de la comunicare.

Pronuntata in sedinta publica din 05.02.2009.

1