Asigurari sociale. Pensie invaliditate. Temeinicia deciziei

Sentinţă civilă 242/lm/2008 din 17.02.2009


ASIGURĂRI SOCIALE. PENSIE INVALIDITATE. TEMEINICIA DECIZIEI.

TRIBUNALUL HUNEDOARA. SECŢIA LITIGII DE MUNCĂ ŞI ASIGURĂRI SOCIALE. SENTINŢA CIVILĂ NR.242/LM/2008

Prin sentinţa civilă nr. 242/LM/2008, s-a respins acţiunea de asigurări sociale formulată de reclamantul P.P., împotriva pârâtei C.J.P. – HD., prin care s-a solicitat anularea deciziilor nr. 355/2006 şi 91/2007,  emise de C.N.P.A.S., obligarea pârâtei la emiterea unei noi decizii de încadrare în gradul II de invaliditate, cu menţionarea cauzei invalidităţii – boală profesională şi obligarea pârâtei la plata diferenţelor cuvenite raportat la noul cuantum al pensiei.

Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond, raportându-se la probele dosarului, în ceea ce priveşte cauza invalidităţii, boală obişnuită sau profesională, aceasta nu presupune aplicarea unei alte modalităţi de calcul la determinarea pensiei de invaliditate şi determinarea unor drepturi de pensie mai mari pentru boală profesională, singura diferenţiere care se face este că boala profesională permite pensionarea medicală, indiferent de stagiul de cotizare realizat, în speţă nefiind cazul, întrucât reclamantul la data ivirii invalidităţii, avea un stagiu de cotizare de 40 de ani.

Ordinul 188/2004 privind constituirea Registrului Operativ Naţional al Bolilor Profesionale şi a Centrului Naţional de Coordonare Metodologică şi Informare privind bolile profesionale, cuprinde bolile profesionale ale căror declarare, cercetare şi evidenţă este obligatorie, însă nu se reglementează că încadrarea şi testarea unei boli profesionale presupune încadrarea pe acest considerent în grad de invaliditate. Această încadrare se face după criterii şi norme bine stabilite prin Hotărâre de Guvern la propunerea Ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, respectiv HG 400/2001. Astfel, referitor la diagnosticul de prenumoconioză, acesta se stabileşte de condiţiile specializate în acest domeniu, după anumite criterii, iar propunerea de pensionare se va face de comisiile specializate din cadrul clinicilor de medicina muncii sau clinicile de boli profesionale, ceea ce nu este cazul în speţă, propunerea fiind făcută de Secţia de Interne a Spitalului Hunedoara.

Sentinţa a devenit irevocabilă ca urmare a respingerii recursului formulat de reclamant, prin decizia civilă nr. 903/2008 a Curţii de Apel Alba Iulia.