Recurs inadmisibil

Decizie DP148/R/2008 din 31.03.2009


R O M Â N I A

TRIBUNALUL HUNEDOARA-SECŢIA PENALĂ

DECIZIA PENALĂ NR.148/R/2008DOSAR NR.4716/221/2007

Şedinţa publică din 25 martie 2008

PREŞEDINTE :…………………….- judecător

…………………….- preşedinte secţie penală

…………………….- judecător

…………………….- grefier

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a fost reprezentat de d-na procuror …………….

Pe rol fiind judecarea recursului penal declarat de petentul C.I. împotriva sentinţei penale nr.1527/10.12.2007 pronunţată de Judecătoria Deva în dosar nr.4716/221/2007 ( judecător ………….).

La apelul nominal făcut în şedinţa publică s-a prezentat petentul recurent C.I. în stare de arest asistat de avocat Grumăzescu Valentin în subst.av.din oficiu Voicu Cristian.

Procedura de citare a fost legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei,după care ;

Instanţa, din oficiu, a pus în discuţie excepţia inadmisibilităţii prezentului recurs prin prisma disp.art.25,38 şi 68 din Legea nr.275/2006.

Apărătorul petentului a solicitat respingerea excepţiei ridicate, considerând că prezentul recurs este admisibil.

Reprezentanta Parchetului a pus concluzii de admitere a excepţiei şi pe cale de consecinţă, respingerea recursului petentului ca inadmisibil.

Petentul recurent, având ultimul cuvânt, a susţinut că recursul său este admisibil, motiv pentru care a solicitat respingerea excepţiei ridicate, admiterea recursului, casarea sentinţei atacate şi trimiterea cauzei la Judecătoria Deva spre soluţionare. A precizat că a folosit toate căile legale, adresându-se inclusiv judecătorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate de la penitenciar, care s-a şi pronunţat asupra plângerii sale.

Instanţa a reţinut cauza în pronunţare pe excepţie.

T R I B U N A L U L ,

Asupra recursului penal de faţă:

Prin sentinţa penală nr. 1527/2007, Judecătoria Deva a trimis  cauza la judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate la Penitenciarul Bârcea-Mare, în vederea soluţionării plângerii formulată de petentul C.I., în contradictoriu cu intimatul Penitenciarul Bârcea-Mare, împotriva  hotărârii din 21. 08. 2007 a comisiei de individualizare a regimului de executare a pedepsei din Penitenciarul Bârcea-Mare.

A stabilit în sarcina M. J. şi în favoarea Baroului Hunedoara plata sumei de 40 lei, onorariu pentru apărătorul din oficiu.

Cheltuielile judiciare în cuantum de 60 lei au fost lăsate  în sarcina statului.

Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a reţinut următoarele:

Din corespondenţa purtată cu Penitenciarul BârceA Mare a rezultat că în speţa de faţă nu s-a parcurs etapa analizării hotărârii atacate de către judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate la Penitenciarul Bârcea Mare , deşi petentul a formulat plângere în acest sens, întemeiată pe dispoziţiile Legii nr. 275/2006.

În aceste condiţii instanţa de fond a dat eficienţă disp. art. 300 C.p.p., privitoare la neregularitatea sesizării şi a trimis cauza la judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate la Penitenciarul Bârcea Mare, în vederea soluţionării plângerii formulate de petentul C.I..

Împotriva acestei sentinţe petentul a formulat recurs, în termen, motivat, solicitând trimiterea cauzei spre rejudecare la instanţa de fond având în vedere că el a formulat o plângere la judecătorul delegat pentru  executarea pedepselor privative de libertate la Penitenciarul Bârcea Mare însă acesta  nu a soluţionat-o în termenul legal, iar ulterior fiind soluţionată se impune trimiterea cauzei la instanţa de fond pentru judecarea plângerii formulate de el.

Examinând sentinţa atacată în baza motivului invocat  cum şi din oficiu potrivit art.385/6 alin.3 cod procedură penală, se constată următoarele:

Potrivit art.25 alin.2 din Legea nr.275/2006 privind executarea pedepselor  şi a măsurilor dispuse de organele  judiciare în cursul procesului penal împotriva modului de stabilire a regimului de executare, persoana condamnată poate formula plângere la judecătorul delegat pentru executarea pedepselor privative de liberate, iar potrivit art.74 alin.1 din acelaşi act normativ împotriva hotărârii comisiei de  disciplină prin care a fost aplicată o sancţiune disciplinară persoana condamnată poate formula plângere la judecătorul delegat  susmenţionat.

În ambele cazuri împotriva încheierii judecătorului delegat persoana condamnată poate introduce contestaţie la judecătoria în a cărei circumscripţie se află  penitenciarul.

Hotărârea  judecătoriei este definitivă, potrivit disp.art. 25 alin.8 respectiv potrivit disp.art.74 alin.8 din Legea nr.275/2006.

Pe de altă parte conform art.385/1 alin.1 lit.a cod procedură penală sentinţele pronunţate de judecătorie pot fi atacate cu recurs, în cazurile prevăzute de lege.

Or în speţă, fiind vorba de o contestaţie formulată în baza prevederilor Legii nr.275/2006 sentinţa instanţei de fond nu poate fi atacată cu recurs.

Aşa fiind în baza prev. de art.385/15 pct.1 lit.a cod procedură penală se va respinge ca inadmisibil prezentul recurs.

Văzând şi prev. art.192 alin.2 cod procedură penală.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE

Respinge ca inadmisibil recursul declarat de petentul C.I.  împotriva sentinţei penale nr. 1527/2007 a Judecătoriei Deva, judeţul Hunedoara.

Obligă pe recurent să plătească statului suma de 50 lei cheltuieli judiciare în recurs.

Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru petent în sumă de 40 lei, va fi plătit  din fondul Ministerului Justiţiei.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţa publică astăzi, 25 martie 2008.

PREŞEDINTE,JUDECĂTOR,JUDECĂTOR.

GREFIER,

PCA/CC/2 ex.

jud. fond

31.03.2008