Evaziune fiscala

Decizie DP68/A/2008 din 31.03.2009


R O M Â N I A

TRIBUNALUL HUNEDOARA-SECŢIA PENALĂ

DECIZIA PENALĂ NR.68/A/2008DOSAR NR.3488/221/2007

Şedinţa publică din 03 martie 2008

PREŞEDINTE :…………………- preşedintele tribunalului

…………….-judecător

…………….- grefier

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a fost reprezentat de dl.prim procuror ……………..

Pe rol fiind judecarea apelului penal declarat de partea civilă Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara pentru ANAF Bucureşti împotriva sentinţei penale nr.1371/13.11.2007 pronunţată de Judecătoria Deva în dosar nr.3488/221/2007 (judecător …………….).

La apelul nominal făcut în şedinţa publică s-au prezentat : consilier juridic V. D. pentru partea civilă apelantă ANAF Bucureşti reprezentată de DGFP Hunedoara şi avocat Bădoi Mihai în subst.av.din oficiu Izele Larisa pentru inculpata intimată P. C. D., lipsă fiind aceasta.

Procedura de citare a fost legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei,după care ;

Reprezentanta părţii civile apelante a depus la dosar motivele de apel, precizând că nu are alte cereri de formulat.

Apărătorul inculpatei apelant şi reprezentantul parchetului, având fiecare cuvântul, au arătat că nu au alte cereri de formulat.

Instanţa a constatat procesul în stare de judecată şi a acordat cuvântul, după cum urmează :

Reprezentanta părţii civile apelante – consilier juridic Vălean Doina – a solicitat admiterea apelului, modificarea sentinţei atacate şi pe cale de consecinţă, a se dispune obligarea inculpatei şi la plata majorărilor de întârziere aferente sumei de 35.093 lei,  până la data achitării efective a debitului, invocând disp. art.119 şi 120 din OG nr.92/2003.

Apărătorul inculpatei intimate – avocat Bădoi Mihai – a solicitat respingerea apelului părţii civile ca nefundat şi menţinerea sentinţei atacate ca temeinică şi legală.

Reprezentantul Parchetului a pus concluzii de admitere a apelului părţii civile în sensul acordării penalităţilor de întârziere precum şi a majorărilor de întârziere aferente sumei de 35.093 lei.

Instanţa a reţinut cauza în pronunţare.

T R I B U N A L U L ,

Asupra apelului penal de faţă:

Prin sentinţa penală nr. 1371/2007, pronunţată în dosarul nr. 3488/221/2007, Judecătoria Deva a condamnat pe inculpata P.C.D. la:

-2 ani închisoare pentru infracţiunea de omisiune a înregistrărilor în evidenţa contabilă a veniturilor, prev. şi ped. de art. 43 din Legea nr. 82/1991, rap. la art. 289 Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal;

-.3 ani închisoare pentru infracţiunea de evaziune fiscală, prev. şi ped. de art. 9 al. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal.

În baza art. 65 Cod penal, a aplicat inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a ocupa funcţia de administrator sau altă funcţie de conducere în cadrul unei societăţi comerciale pe o durată de 3 ani.

În baza art. 85 Cod penal, a anulat suspendarea condiţionată a pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 78/2005 a Judecătoriei Hunedoara.

A descontopit această pedeapsă în componentele sale:

-2 ani închisoare pentru infracţiunea prev. şi ped. de art. 215 al.1,2,3 Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal, art. 74,76 lit. c Cod penal;

-2 luni închisoare pentru infracţiunea prev. şi ped. de art. 290 Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal şi art. 74,76 lit. e Cod penal.

În baza art. 33 lit. a, 34 lit. b şi art. 36 Cod penal, a contopit aceste pedepse cu cele stabilite iniţial şi a dispus ca inculpata să execute în final pedeapsa de 3 ani închisoare şi interzicerea dreptului de a ocupa funcţia de administrator sau altă funcţie de conducere în cadrul unei societăţi comerciale pe o durată de 3 ani.

A privat pe inculpată de exerciţiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a,b,c Cod penal în condiţiile art. 71 Cod penal.

A obligat inculpata să plătească părţii civile Statul Român prin MEF reprezentat de ANAF Bucureşti prin DGFP Hunedoara Deva suma de 35.093 lei plus dobânzile aferente până la data achitării integrale a debitului cu titlu de despăgubiri şi a respins în rest cererea.

În baza art. 7 şi 21 din Legea nr. 265/1990, a dispus după rămânerea definitivă a prezentei sentinţe, comunicarea ei la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul Hunedoara şi la cazierul fiscal.

A obligat inculpata la plata sumei de 1000 lei cheltuieli judiciare către stat din care suma de 100 lei onorariu pentru apărătorul desemnat din oficiu.

Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a reţinut următoarele:

La data de 17 martie 2007, inculpata P.C.D.a achiziţionat de la martorul Şerb Mihnea Marius cele 20 părţi sociale ale SC Tehnomatic Expres SRL Deva în baza contractului nr. 3053/2003 înregistrat la BNP Elena Chindriş, devenind în acest fel asociat unic.

Firma avea ca obiect de activitate în principal comerţ cu ridicata şi servicii de intermediere în comerţul cu ridicata.

Pe parcursul anului 2004 societatea administrată de inculpată a avut relaţii comerciale cu SC Instal Plast Com SRL petroşani, administrată de martorul Baltă Gabi.

Aşadar, în perioada mai-iunie 2004, în  baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpata a omis cu ştiinţă să înregistreze în contabilitate un nr. de 4 facturi fiscale în baza cărora a obţinut venituri în sumă de 157.045 lei cu consecinţa diminuării acestora, a rezultatelor financiare precum şi a elementelor de activitate şi pasivitate ce se reflectă în bilanţul contabil. Toate acestea au avut drept scop sustragerea de la plata impozitului pe profit în sumă de 10.019 lei şi TVA în sumă de 25.074 lei.

Partea vătămată Statul Român prin Ministerul Economiei şi Finanţelor reprezentat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara Deva s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 35.093 lei, plus accesoriile reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere datorate până la achitarea integrală a debitului.

Inculpata nu a putut fi audiată de procuror în faza de urmărire penală şi nici la instanţa de judecată deoarece s-a sustras, imediat ce au fost declanşate cercetările, plecând în loc necunoscut, motiv pentru care a fost citată şi prin afişare la Consiliul Local Deva.

Fapta inculpatei astfel cum a fost descrisă mai sus, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de:

-omosiune a înregistrării în evidenţa contabilă a veniturilor societăţii, prev. şi ped. de art. 43 din Legea nr. 82/1991, rap. la art. 289 Cod penal, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal;

-evaziune fiscală prev. şi ped. de art. 9 al. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal.

Inculpata a fost obligată la 35.093 lei despăgubiri civile, plus dobânzile aferente până la achitarea integrală a debitului către partea civilă Statul Român prin MEF reprezentat de ANAF Bucureşti prin DGFP Hunedoara Deva şi s-a respins în rest cererea de despăgubiri civile ca fiind nedovedită.

La individualizarea pedepselor au fost avute în vedere criteriile prev. de art. 72 Cod penal.

Împotriva sentinţei a declarat apel în termen DGFP Hunedoara pentru partea civilă ANAF Bucureşti.

În motivarea apelului partea civilă a solicitat desfiinţarea parţială a sentinţei atacate şi obligarea inculpatei la plata majorărilor de întârziere datorate până la achitarea efectivă a sumei de 35.093 lei, stabilită de instanţa de fond cu titlu de despăgubiri civile, conform, dispoziţiilor OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală.

Examinând sentinţa atacată în baza motivelor invocate, precum şi din oficiu, potrivit art. 371 alin. 2 Cod proc.penală, se constată următoarele:

Prima instanţă a stabilit corect starea de fapt şi vinovăţia inculpatei intimate P.C.D.  cu privire la faptele reţinute în sarcina acesteia pe baza probelor administrate în cauză, a căror apreciere s-a făcut în condiţiile prev. de art. 63 al. 2 Cod proc. penală.

S-a făcut o încadrare juridică legală a faptelor şi s-au aplicat în mod corect dispoziţiile art. 85 Cod penal rap. la art. 33 lit. a, 34 lit. b Cod penal şi art. 36 Cod penal.

Pedeapsa rezultantă aplicată inculpatei a fost just individualizată avându-se în vedere criteriile generale prev. de art. 72 Cod penal, respectiv limitele speciale de pedeapsă prevăzute de lege, gradul de pericol social concret al faptelor, împrejurările în care au fost comise şi datele ce caracterizează persoana şi conduita inculpatei.

Criticile aduse sentinţei atacate sub aspectul modului de soluţionare a laturii civile a cauzei sunt întemeiate.

Potrivit dispoziţiilor art. 114 al. 1 din OG nr. 92/2003, privind Codul de procedură fiscală, pentru neachitarea la scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată, se datorează după acest termen dobânzi şi penalităţi de întârziere, iar potrivit dispoziţiilor art. 115 al. 1 şi 120 al. 1 din acelaşi act normativ, dobânzile şi penalităţile se calculează până la data stingerii sumei datorate inclusiv şi penalitatea de întârziere nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor.

Prin Legea nr. 210/2005 privind aprobarea OG nr. 20/2005 pentru modificarea şi completarea OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală începând cu data de 01 ianuarie 2006, art. IV al. 2 noţiunile de „dobânzi şi/sau penalităţi” de întârziere se înlocuiesc cu noţiunea de „majorări de întârziere”.

În consecinţă, potrivit dispoziţiilor art. 119 al. 1 şi art. 120 al. 1 din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată şi actualizată, pentru neachitarea  la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată, se datorează după acest termen majorări de întârziere până la stingerea sumei datorate, inclusiv.

Faţă de acestea, se va admite ca fondat prezentul apel pentru temeiul prev. de art. 379 pct. 2 lit. a Cod proc. penală şi se va desfiinţa în parte sentinţa atacată.

Se va înlătura dispoziţia privind obligarea inculpatei intimate P.C.D.  ( fostă Rus) la plata dobânzilor aferente sumei de 35.093 lei până la data achitării integrale a debitului .

Inculpata intimată va fi obligată să plătească părţii civile Statul Român prin MEF, reprezentat de ANAF Bucureşti dobânzi şi penalităţi de întârziere aferente sumei de 35.093 lei, calculate până la data de 31 decembrie 2005 precum şi majorări de întârziere aferente sumei menţionate, calculate de la 01 ianuarie 2006 şi până la achitarea integrală a debitului.

Se vor menţine în rest dispoziţiile sentinţei atacate.

Văzând şi dispoziţiile art. 192 al. 3 Cod proc. penală,

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE

Admite ca fondat apelul introdus de DGFP HUNEDOARA  pentru partea civilă ANAF BUCUREŞTI  împotriva sentinţei penale nr. 1371/2007 pronunţată de Judecătoria Deva, judeţul Hunedoara, pentru temeiul prev. de art. 379 pct. 2 lit. a Cod proc. penală, desfiinţează în parte sentinţa atacată şi în consecinţă:

Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatei intimate P.C.D. (fostă Rus) la plata dobânzilor aferente sumei de 35.093 lei până la data achitării integrale a debitului.

Obligă pe inculpata intimată să plătească părţii civile Statul Român prin MEF reprezentat de ANAF Bucureşti dobânzi şi penalităţi de întârziere aferente sumei de 35.093 lei calculate până la data de 31 decembrie 2005 precum şi majorări de întârziere aferente sumei menţionate, calculate de la 01 ianuarie 2006 şi până la achitarea integrală a debitului.

Menţine în rest dispoziţiile sentinţei atacate.

Cheltuielile judiciare în apel în sumă de 110 lei, rămân în sarcina statului.

Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpata intimată în sumă de 100 lei, va fi plătit  din fondul Ministerului Justiţiei.

Cu recurs în 10 zile de la comunicare.

Dată şi pronunţată în şedinţa publică din 03 martie 2008.

PREŞEDINTE,JUDECĂTOR,

GREFIER,

TDI/CC/2 ex.

jud. fond 21.03.2008