Plângere contravenţională.Contraventie continua. Data săvârşirii contavenţiei. Lipsa datei săvârşirii contravenţiei în conţinutul procesului verbal. Consecinţe.

Decizie 188 din 27.03.2006


PLANGERE CONTRAVENTIONALA.CONTRAVENTIE CONTINUA. DATA SAVARSIRII CONTRAVENTIEI. LIPSA DATEI SAVARSIRII CONTRAVENTIEI IN CONTINUTUL PROCESULUI VERBAL. CONSECINTE.

Lipsa datei savarsirii contraventiei din cuprinsul procesului verbal de contraventie nu poate avea drept consecinta constatarea nulitatii absolute a acestuia potrivit art 17 din OG 2/2001.

Prin sentinta civila nr 53 din 12 ianuarie 2006 pronuntata de Judecatoria Slobozia in dosarul nr 6563/2005 s-a admis plangerea contraventionala formulata de petenta SC SI SRL BUCURESTI impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei nr 0025364 din 04.10.2005, intocmit de intimata DIRECTIA REGIONALA DE DRUMURI SI PODURI CONSTANTA, constatandu-se nulitatea absoluta a acestuia.

Pentru a se pronunta astfel instanta a retinut ca in procesul verbal de contraventie nu s-a consemnat si data savarsirii contraventiei, omisiune sanctionata cu nulitatea absoluta a actului de constatare potrivit art 17 din OG 2/2001.

Impotriva acestei solutii a declarat recurs intimata DRDP CONSTANTA< criticand hotararea instantei de fond, printre altele, si pentru aplicarea gresita a dispozitiilor art 17 din OG 2/2001, procesul verbal de contraventie continand toate elementele obligatorii prevazute de lege.

Recursul declarat este fondat.

Din continutul procesului verbal de contraventie rezulta ca fapta contraventionala retinuta in sarcina petentei este aceea de a utiliza reteaua de drumuri nationale fara a detine rovinieta valabila, fapta prevazuta si sanctionata de OG 15/2002.

Prin natura sa aceasta contraventie este una continua, iar data savarsirii ei este data incheierii procesului verbal de contraventie, astfel cum rezulta din art 13 din OG 2/2001.

Contraventia continua consta intr-o succesiune de fapte contraventionale care dainuie un timp pana la intrarea in legalitate a contravenientului, astfel incat s-a simtit nevoia interventiei legiuitorului potrivit art 13 din OG 2/2001, pentru a statua ad-hoc data savarsirii contraventiei si a da astfel satisfactie si dispozitiilor art 16 si 17 din OG 2/2001.

Asa fiind, avand in vedere ca procesul verbal de contraventie contine data intocmirii sale si fata de dispozitiile legale mai sus enuntate, ar fi excesiv de formal a se sustine nulitatea acestuia pe motiv ca nu este mentionata data savarsirii contraventiei.