.Nerespectarea prevederilor art.16(7) din o.g. nr.2/2001, modificată, privind regimul juridic al contravenţiilor, care obligă agentul constatator să aducă la cunoştinţa contravenientului dreptul de a formula obiecţiuni, atrage nulitatea relativă a p...

Decizie 8R din 11.01.2008


Potrivit dispozitiilor art.16(7) din O.G. nr.2/2001, modificata, „În momentul  încheierii procesului verbal, agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile  sunt consemnate distinct în  procesul verbal la rubrica „Alte mentiuni” sub sanctiunea nulitatii procesului verbal.

Judecatoria Baia Mare prin sentinta civila nr. 4546 din 03 octombrie 2007 a admis plângerea formulata de petenta SC “C.M.” SNC Baia Mare împotriva procesului verbal de contraventie nr. 7/520/16.01.2007 încheiat de Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor, iar pe cale de consecinta a dispus anularea acestuia.

Pentru a pronunta hotarârea de mai sus, prima instanta a retinut ca au fost încalcate prevederile art. 16 alin. 7 din O.G. nr. 2/2001, modificata, privind regimul juridic al contraventiilor, în sensul ca agentul constatator nu a adus la cunostinta contravenientului dreptul de-a formula obiectiuni, omisiune care este sanctionata cu nulitatea procesului verbal de contraventie.

Sentinta de mai sus a fost comunicata Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor la data de 13.XI.2007.

 În termenul legal de 15 zile de la comunicare, prevazut de art. 301 Cod procedura civila si art. 34(2) din O.G. nr. 2/2001, modificata, privind regimul juridic al contraventiilor, intimatul a declarat recurs, înregistrat la data de 26.XI.2007, prin care a solicitat modificarea hotarârii atacate, în sensul respingerii plângerii formulate de petenta.

În motivarea recursului s-a sustinut, în esenta, ca petenta a refuzat sa faca obiectiuni, de vreme ce a semnat procesul verbal de contraventie, fara sa faca vreo observatie cu privire la continutul acestuia. Agentul constatator nu are obligatia sa consemneze refuzul de-a face obiectiuni al celui sanctionat contraventional.

Intimata-petenta nu a depus întâmpinare, desi a fost citata cu aceasta mentiune.

Recursul este întemeiat.

Nerespectarea prevederilor art. 16 (7) din O.G. nr. 2/2001, modificata, privind regimul juridic al contraventiilor, care obliga agentul constatator sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de-a formula obiectiuni, atrage nulitatea relativa a procesului verbal de contraventie, nu nulitatea absoluta, cum gresit a retinut prima instanta.

În sensul celor de mai sus s-a pronuntat Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectiile Unite – prin decizia nr. XXII/2007 publicata în Monitorul Oficial nr. 833/05.XII.2007. Aceasta înseamna ca procesul verbal de contraventie se anuleaza numai atunci când petentului i se cauzeaza o vatamare, care nu se poate înlatura decât prin anularea actului, asa cum prevad dispozitiile art. 105 alin. 2 Cod procedura civila.

Este adevarat ca decizia de mai sus a aparut ulterior pronuntarii sentintei recurate, dar fiind în discutie un act care interpreteaza o dispozitie legala, acesta are caracter retroactiv.

Întrucât nu a fost analizat fondul cauzei sentinta va fi casata cu trimitere potrivit art. 312 (5) Cod procedura civila.