Plângere contravenţională. Neaplicarea sancţiunii în cazul săvârşirii a mai multor contravenţii de către aceeaşi persoană. Consecinţe.

Decizie 782/R din 16.07.2008


Potrivit art.10(1) din O.G. nr.2/2001 – modificata, „când o persoana a savârsit mai multe contraventii, sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie”.

Judecatoria Baia Mare prin sentinta civila nr. 1756/25.03.2008 , a admis plângerea formulata de petentul V.T. împotriva procesului verbal de contraventie seria AX nr. 093623/3.XI.2006 încheiat de I.P.J. Maramures si a dispus anularea procesului verbal de contraventie.

Petentul a fost sanctionat cu 350 lei amenda pentru savârsirea contraventiilor prevazute de art. 89 lit. „a” din O.U.G nr. 195/2002 – conducerea vehiculului sub influenta bauturilor alcoolice si art. 167 lit. „c”  din Regulamentul de aplicare adoptat prin H.G. 85/2003 – nerespectarea indicatorului cedeaza trecerea. Faptele au fost comise prin aceea ca în data de 3.XI.2006 circulând pe str. Gh. Marinescu din Baia Mare sub influenta bauturilor alcoolice (0,13 mg/l) a patruns în strada Victoriei fara a acorda prioritate.

Pentru a pronunta hotarârea de anulare a procesului verbal de contraventie prima instanta a retinut ca, desi a savârsit doua contraventii, petentul a fost sanctionat cu o singura amenda de 350 lei, instanta fiind în imposibilitate de-a verifica individualizarea sanctiunilor pentru fiecare fapta.  În aceste conditii au fost încalcate prevederile art. 10 al. 1 si 2 din O.G 2/2001 modificata privind regimul juridic al contraventiilor.

În termenul legal de 15 zile de la comunicare prevazut de art. 301 Cod pr. civila si art. 34 (2) din O.G 2/2001, I.P.J. Maramures a declarat recurs înregistrat la 6.05.2008 prin care a solicitat modificarea hotarârii atacate, în sensul respingerii plângerii formulate de petent.

Recursul a fost motivat verbal cu ocazia sustinerii acestuia când s-a pretins  ca nulitatea procesului verbal de contraventie constatat de prima instanta este una relativa si nu absoluta, situatie în care petentul trebuia sa dovedeasca o vatamare, ceea ce nu a facut.

Intimatul s-a opus admiterii recursului reiterând motivarea primei instante, cu precizarea ca reglementarea care prevede aplicarea câte unei sanctiuni pentru fiecare contraventie constatata, sunt de ordine publica iar încalcarea lor se sanctioneaza cu nulitatea absoluta.

Recursul nu este întemeiat pentru urmatoarele considerente:

Textul din art. 10 (1) din O.G. 2/2001 modificata este foarte clar si a fost corect invocat de prima instanta:”când o persoana a savârsit mai multe contraventii sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie”.

Amenda aplicata de agentul constatator a fost de 350 lei fara ca sa se fi aplicat câte o amenda pentru fiecare din cele doua contraventii constatate.

În conditiile de mai sus a fost încalcata o norma imperativa pentru care sanctiunea este nulitate absoluta, instantele neputând substitui agentul constatator în aplicarea sanctiunilor.