Potrivit art.450 alin.2 C.p.p când instanţa constată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru acordarea liberării condiţionate, prin hotărârea de respingere fixează termen după expirarea căruia propunerea sau cererea poate fi reînnoită.

Decizie 484 din 16.09.2009


 

Potrivit art. 450 alin.2 C.p.p. Când instanţa constată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru acordarea liberării condiţionate , prin hotărârea de respingere fixează termen după expirarea căruia propunerea sau cererea poate fi reînnoită. Termenul nu poate fi mai mare de un an şi curge de la rămânerea definitivă a hotărârii .

Imposibilitatea fixării de către instanţă a unui termen mai lung decât cel propus de comisia de liberarea condiţionată - în cadrul unei cereri formulate de condamnat.

Decizia penală nr.484/R/16.09.2009 pronunţată de Tribunalul Mehedinţi în dosarul nr.7336/225/2009

Prin sentinţa penală nr. 1377/12.08.2009 pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin s-a respins cererea de liberare condiţionată formulată de petentul G.M. în prezent deţinut în Penitenciarul Drobeta Turnu Severin.

S-a fixat termen pentru reînnoirea cererii după data de 20 octombrie 2009.

A fost obligat condamnatul la 150 lei cheltuieli judiciare  către stat.

Pentru a pronunţa această soluţie s-a reţinut că deţinutul G. M.V. a executat fracţia obligatorie de 2/3 din pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare aplicată pentru o infracţiune la regimul circulaţiei, iar pe parcursul detenţiei s-a remarcat atât pozitiv, cât şi negativ, deoarece a săvârşit o abatere disciplinară  în perioada finală a detenţiei - martie 2009, ceea ce denotă o involuţie în procesul de reeducare, deţinutul nedepunând nici un efort pentru ridicarea acestei sancţiuni. De asemenea, în raport şi de antecedentele penale  ale condamnatului s-a apreciat că acesta nu a fost resocializat şi nu poate beneficia de liberare condiţionată, neexistând probe evidente de comportament pozitiv, respingându-se cererea formulată şi  fixându-se termen de reînnoire după data de 20 octombrie 2009.

Împotriva acestei sentinţe a declarat recurs petentul condamnat G. M., criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, arătând că îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de liberare condiţionată, deoarece pe parcursul executării pedepsei a participat la muncă, a avut o atitudine corespunzătoare, iar sancţiunea aplicată a fost urmarea faptului că i-a telefonat soţiei sale care se afla în maternitate.

Tribunalul examinând legalitatea şi temeinicia sentinţei prin prisma criticilor formulate, cât şi din oficiu conform art. 3856 alin. 3 C.p.p. a constatat că recursul este fondat însă nu pentru motivele invocate, ci pentru motivele reţinute  din oficiu.

În acest sens corect prima instanţă a apreciat că recurentul petent G. M. nu îndeplineşte condiţiile cumulative prevăzute de art. 59 C.p. , întrucât acesta deşi a executat fracţia obligatorie de 2/3 din pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 1558/2008 pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin, în perioada detenţiei comportamentul său nu a fost corespunzător întrucât nu s-a conformat normelor prevăzute de regimul penitenciar, fiind sancţionat disciplinar o dată; de asemenea  recurentul petent anterior a mai fost condamnat.

În urma examinării din oficiu a sentinţei se constată însă că prin hotărârea comisia de propuneri  pentru punerea în libertate din cadrul Penitenciarului Tr. Severin s-a propus amânarea recurentului condamnat pe o perioadă de 2 luni, după data de 20 septembrie 2009.

Această hotărâre a comisiei a fost contestată de recurent la  Judecătoria Tr. Severin care a  respins cererea şi a fixat  termen pentru reiterarea cererii  după data de 20 octombrie.

Prin urmare se constată că instanţa de fond în propria cerere a recurentului condamnat i-a făcut o situaţie mai grea deoarece a fixat un termen mai mare pentru reînnoirea cererii, considerent pentru care recursul declarat a fost admis ca fiind fondat , a fost casată parţial sentinţa şi a fost redus termenul fixat pentru reiterarea cererii de la 20 octombrie 2009 la 20 septembrie 2009.

Celelalte dispoziţii ale sentinţe, fiind temeinice şi legale au fost menţinute.