Executare silita, incuviintare

Decizie 943/R/2009 din 08.06.2010


Decizia civila nr. 943/R/2009, Executare silita, incuviintare

Prin încheierea civilă din 31.07.2009, pronunţată de Judecătoria Oradea, s-a respins cererea formulată de Societatea de executori judecătoreşti B., la cererea creditoarei urmăritoare Comuna S., împotriva debitoarei SC P.T. SRL.

Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa de fond  a reţinut  că potrivit art. 138 al. 1si 2 Cod procedură fiscală, executarea silită se va efectua de către executori fiscali. De altfel, toată procedura de executare a creanţelor fiscale se va efectua în conformitate cu normele de procedură speciale, stabilite prin Codul de procedură fiscală, si nu prin procedura de executare silită obişnuită stabilită prin codul de procedură civilă.

Împotriva acestei încheieri a declarat recurs in termenul legal creditoarea Comuna S., solicitand admiterea recursului, modificarea încheierii recurata in sensul admiterii cererii de executare silita, invederand că instituţia Comuna S. nu are in organigrama prevăzut postul de executor fiscal, situaţie ce o pune in imposibilitatea executării creanţelor fiscale.

Tribunalul Bihor, prin Decizia civila nr. 943/R/2009 a respins ca nefundat recursul declarat retinand că:

In temeiul disp. art. 141 C. pr. fiscala a fost emis de catre recurenta Comuna S. titlul executoriu nr. 363/2009 împotriva debitoarei SC P.T. SRL, pentru suma de 96.968,23 lei reprezentand taxa concesionare si majorari de intarziere.

Conform prev. art. 141 C. pr. civ. executarea silita a creantelor fiscale se efectueaza în temeiul unui titlu executoriu emis potrivit prevederilor acestui cod de către organul de executare competent în a cărui raza teritoriala îsi are domiciliul fiscal debitorul sau al unui înscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu.

Alin. 6 al aceluiasi articol se stabileste că titlurile executorii emise de alte organe competente, care privesc creante fiscale, se transmit în termen de cel mult 30 de zile de la emitere, spre executare silita, potrivit legii, organelor prevăzute la art. 136.

Potrivit disp. art. 136 C. pr. fiscala în cazul în care debitorul nu îsi plateste de bunavoie obligatiile fiscale datorate, organele fiscale competente, pentru stingerea acestora, vor proceda la actiuni de executare silita, potrivit acestui cod. 

Conform art. 138 C. pr. fiscala executarea silita se face de organul de executare competent prin intermediul executorilor fiscali.

Rezulta deci, potrivit acestor dispoziţii legale, că recurenta creditoare avea obligaţia de a transmite spre executare organelor fiscale titlul executoriu emis.

Aşadar cum corect a stabilit instanţa de fond, toată procedura de executare a creanţelor fiscale se  efectuează în conformitate cu normele de procedură speciale, stabilite prin Codul de procedură fiscală, si nu prin procedura de executare silită obişnuită stabilită prin codul de procedură civilă.