Raporturi de muncă

Sentinţă civilă 247/D din 13.02.2009


Prin cererea  înregistrată sub nr. 1405/10.03.2008 la Tribunalul Bacău  reclamanţi P.V., G.G., C.V., C.N., P.G. şi  A.I.  au chemat în judecată  S.C. S. S.A. Bacău  prin lichidator judiciar  S.C. S.Q. SRL Bacău, pentru ca , prin hotărâre  judecătorească să fie recunoscută activitatea din  perioada  07.02.1979-07.09.1988 pentru P.V., 15.03.1982- 08.08.1991 pentru  A.I., 11.02.1978 - 01.04.2001 pentru C.N., 01.08.1978 -01.04.2001 pentru  C.V.,  21.06.1979-01.04.2001 pentru G.G., şi 06.08.1979 -  01.05. 1991 pentru P.G., ca fiind prestată  în grupa I-a de muncă, această cerere nefiindu-le satisfăcută  de angajator pe cale amiabilă.

Motivând  în fapt acţiunea lor reclamanţii au arătat  că au desfăşurat activitate în condiţii grele  şi în mediu toxic, obiectul de activitate al angajatorului  fiind producerea de îngrăşăminte chimice. Întrucât  au considerat  a fi îndeplinite cerinţele  Ordinului nr. 50/1990  privind grupele de muncă au promovat  acţiunea de  faţă.

Pentru dovedirea acţiunii reclamanţii au solicitat proba cu înscrisuri , interogatoriul  pârâtei şi proba  cu expertiză tehnică  în specialitatea chimie industrială, probe ce au fost administrate.

Din actele şi lucrările dosarului tribunalul reţine următoarele:

Reclamanţii au solicitat acordarea grupei I-a de muncă  pentru diferite perioade de timp cât au lucrat la  societatea pârâtă, conform contractelor individuale de muncă, fişelor de post – fiecare faţă de condiţiile concrete  de muncă pe care le-a avut  la locul său de muncă,  împrejurări verificate şi explicate de expert.

Unitatea intimată are  ca obiect de activitate producerea  de amoniac, uree, acid sulfuric, acid fosforic, îngrăşăminte complexe  având în  dotare  instalaţia de amoniac Kellogg. Instalaţia  de uree Stripping, instalaţia  de acid sulfuric, instalaţia de acid fosforic, instalaţia de îngrăşăminte complexe, instalaţia de fosfat dicalcic furajer, instalaţia de sulfat  de Aluminiu, instalaţia de oxigen şi azot, instalaţia de demineralizare, centrala termoelectrică.

Datorită  obiectului de activitate, unitatea intimată  se încadrează  la combinatele  cu un potenţial  extrem de mare de poluare atmosferic cu pericol  de catastrofă ecologică prin deţinerea  unui  tanc de amoniac de 12500 tone încărcătura:

De asemenea, acest  combinat datorită instalaţiilor  pe care le are în dotare a fost şi este  un mare producător de noxe toxice  pe  toată platforma sa şi pentru  împrejurimi la distanţe mari .

Reclamanţii, potrivit specificului muncii, electricieni, conducători auto, operatori chimişti, au lucrat în mod permanent  într-un mediu toxic ( emisii  cumulate de mai  multe substanţe gazoase toxice şi corozive; zgomot, praf toxic, ploaie de hidroxizi) existentă pe platforma combinatului care  a constituit şi constituie  un real pericol pentru căile respiratorii, angajaţii fiind  nevoiţi  să poarte măşti de gaze – fapt ce determină o permanentă stare de stres.

Având în vedere gradul de toxicitate ridicat în care lucrează reclamanţii, mediul încărcat cu noxele emise în tehnologiile de fabricare a produselor, mediul radio - activ  creat de prezenţa haldelor  de fosfogips, peste  6 milioane  de tone, care există de zeci de ani în incinta combinatului în mai multe  locaţii (conţinând  radion radioactiv ) mediul încărcat de fosforită cianură care este  mortală, tetraclorură de carbon care este cancerigenă, amoniac lichefiat, se  apreciază  de instanţă că  în speţă sunt incidente dispoziţiile Ord. 50/1990  modificat şi completat – anexa 1 cu timp de lucru 100%.

În pronunţarea acestei hotărâri se are în vedere  faptul că în  unele secţii  au fost încadrate în grupa I de muncă, iar apoi în altă perioadă să fie încadrate  în altă grupă de muncă  deşi tehnologia  şi instalaţiile nu s-au modificat.

De asemenea, mulţi salariaţi  au primit pe o anumită perioadă grupa I de muncă, apoi  li s-a schimbat grupa  de muncă, fără însă ca  şi condiţiile de muncă să fi fost îmbunătăţite.

De reţinut este faptul că majoritatea salariaţilor  nu au lucrat într-un loc de muncă fix, ci au deservit  întreaga platformă a societăţii, unde  majoritatea secţiilor  au fost încadrate  la Grupa I de muncă.

Se mai reţine  faptul că reclamanţii au beneficiat  de un spor de  toxicitate de 25% raportat la salariu spor care s-a acordat  doar pentru cei care au lucrat în condiţii foarte grele, ca şi salariaţii care ca şi salariaţii care lucrau  la secţiile  ce se încadrau în grupa I de muncă.

Faţă de  situaţia reţinută, reclamanţii desfăşurând  activitatea pe întreg  teritoriul combinatului , în secţii şi locuri de muncă  încadrate în  grupa I. de muncă, trebuie să beneficieze  de grupa I. de muncă cu timp de lucru 100% pentru perioadele precizate  de fiecare reclamant, astfel că în considerarea  prevederilor art. 19 din Legea nr. 19/2000, dispoziţiile Contractului Colectiv de muncă încheiat la nivelul  industriei chimice , dispoziţiile  art. 50/1990