Recurs plângere contravenţională

Decizie 292 din 05.03.2009


5)Prin Decizia civila nr. 292/R/05.03.2009 a Tribunalului Arad, s-a admis  recursul declarat de petentul – persoana fizica, împotriva Sentintei civile nr.  8676  a Judecatoriei Arad, si a fost casata în tot hotarârea în sensul ca a  fost trimisa cauza spre rejudecare aceleiasi instante, în vederea solutionarii în fond a plângerii petentului.

În considerentele hotarârii tribunalului s-a retinut ca  în mod gresit a solutionat prima instanta plângerea pe calea exceptiei de tardivitate a acesteia, câta vreme din lucrarile dosarului nu rezulta neîndoielnic ca procesul verbal de constatare si sanctionare  a contraventiilor a fost comunicat petentului în conditiile legii.

În acest sens, înscrisul „confirmare de primire” aflat la dosarul primei instante  este neconcludent, pentru a întemeia solutia instantei, câta vreme  data la care se sustine ca s-ar fi facut comunicarea nu este  suficient de  lizibila  pentru a fi certa, iar rubrica „calitatea primitorului” nu este în nici un fel completata, pentru a putea exista o certitudine  sub acest aspect.

La rându-i, este neconcludenta  si dovada administrata de instanta vizând verificarea de scripte si în orice caz, nu poate conduce la concluzia  preconizata de intimat si împartasita de judecator în conditiile  în care între semnaturile în discutie exista deosebiri esentiale, înscrisurile depuse pentru comparatie poarta date certe anterioare  presupusei comunicari a procesului verbal si nu se poate prezuma cu suficienta putere doveditoare ca petentul ar fi semnat într-un mod cu totul diferit, pentru ca, mai apoi sa-si poata contesta propria  semnatura.

Cât priveste borderoul anexat întâmpinarii în fata instantei de recurs, acesta nu prezinta relevanta decât cel mult privitor la  data expedierii recomandatelor, asa încât  singura concluzie judicioasa care se impune în cauza, este aceea ca exista un dubiu  semnificativ privitor la comunicarea  în discutie, care evident, trebuie sa-i profite petentului, pentru ca în caz contrar  i-ar fi încalcat dreptul la un proces echitabil prevazut de art. 6 din Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale.