Anulare decizie de pensionare

Sentinţă civilă 1788 din 15.12.2009


Prin sentinta civila nr. 1788 din 15 decembrie 2009 a Tribunalului Arad, s-a admis actiunea formulata de reclamant împotriva pârâtei, s-a anulat decizia emisa de pârâta si a fost obligata pârâta la stabilirea cuantumului legal al pensiei reclamantului prin emiterea unei noi decizii privind acordarea pensiei pentru munca depusa si limita de vârsta cu luarea în considerare a tuturor sporurilor, adaosurilor si veniturilor de care a beneficiat acesta, dovedite cu carnetul de munca si adeverintele suplimentare emise de angajator.

În motivare s-a retinut ca prin actiunea formulata, reclamantul a solicitat anularea deciziei emisa de pârâta, stabilirea cuantumului legal al pensiei în urma recalcularii acesteia în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu obligarea pârâtei la emiterea unei noi decizii privind acordarea pensiei pentru munca depusa si limita de vârsta, cu luarea în considerare a tuturor sporurilor, adaosurilor si veniturilor de care a beneficiat, dovedite cu carnetul de munca si adeverintele suplimentare emise de angajator si care au constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.

În considerentele hotarârii, tribunalul a statuat ca, în cauza de fata se ridica problema daca veniturile suplimentare mentionate în adeverintele aratate  si care nu au fost avute în vedere la stabilirea pensiei, au caracter permanent, în contextul în care art. 164 alin. 3 din Legea nr. 19/2000 se refera doar la atare sporuri si a apararilor în fond ale pârâtei care s-a prevalat de textele legale invocate în întâmpinare.

În conformitate cu prevederile art. 78 alin.1 din Legea nr. 19/2000, la stabilirea pensiei, numarul de puncte realizat în fiecare luna, se calculeaza prin raportarea salariului brut lunar individual, incluzând sporurile si adaosurile, sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectiva.

Dispozitiile mai înainte enuntate se coroboreaza cu cele din capitolul II, pct. 19 din  Ordinul M.M.S.S. nr. 340/2001 care defineste sintagma „salariul brut lunar individual” din cuprinsul art. 78 alin. 1 din lege, ca fiind totalitatea veniturilor indiferent de fondurile din care acestea se achita, realizate de asiguratii care se afla în una sau mai multe dintre situatiile de la art. 5 alin. 1 pct. I si II din lege.

Este de precizat ca Legea nr. 19/2000 nu defineste sporurile cu caracter permanent, astfel încât stabilirea caracterului permanent al unui spor nu se poate face decât apelând la prevederile cuprinse în Anexa la OUG nr. 4/2005, privitoare la sporurile, indemnizatiile si majorarile de retributii tarifare care, potrivit legislatiei anterioare datei de 01.04.2001, au facut parte din baza de calcul a pensiilor si care se utilizeaza la determinarea punctajului mediu anual.

Pe de alta parte, la pct. IV din anexa, se prevede ca se utilizeaza la determinarea punctajului mediu anual si sporurile acordate de catre ministerul de resort, conform dispozitiilor actelor normative în vigoare în diverse perioade, evidentiate împreuna cu salariile aferente în statele de plata si pentru care s-a datorat si s-a virat contributia de asigurari sociale.

Nu în ultimul rând, la pct. V din anexa, se au în vedere sporurile cu caracter permanent în conformitate cu prevederile Legii nr. 49/1992, aratându-se printre altele, ca se iau în considerare sporurile cu caracter permanent prevazute de legislatia specifica fiecarui domeniu de activitate sau prevazute în contractul colectiv de munca, atât pentru perioadele anterioare datei de 01.04.1992, când a intrat în vigoare legea amintita, cât si pentru cele ulterioare acestei date.

Este de observat ca în cauza prin adeverintele depuse la dosarul cauzei s-a atestat împrejurarea ca reclamantul, în perioada în care a fost angajat al acestuia, a realizat venituri suplimentare la retributia tarifara de încadrare, respectiv la salariul de baza care au fost incluse în baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale, mai aratându-se ca pe toata durata angajarii sale s-au achitat lunar cotele de CAS, cât si cotele aferente angajatorului.

Nu ar putea fi acceptata ideea ca un venit suplimentar, dintre cele de care a beneficiat reclamantul, conform înscrisurilor doveditoare anexate actiunii, este permanent pentru un angajat numai daca i s-a acordat pe toata perioada anului si nepermanent pentru un alt angajat caruia i s-a acordat numai sporadic, deoarece aceasta ar fi de natura sa nasca discriminari între angajati, cu alte cuvinte un salariat care ar încasa atare venituri pe tot parcursul unui an ar beneficia, la stabilirea punctajului mediu anual, de acestea, în timp ce un alt angajat, care ar încasa atare venituri numai sporadic în decursul unui an, nu ar beneficia de luarea în calcul a acestora la stabilirea punctajului mediu lunar, în contextul în care si pentru unul si pentru celalalt, angajatorul si-a îndeplinit obligatia de a achita cotele de CAS aferente, inclusiv contributia la pensia suplimentara si cotele aferente angajatorului.

Or, art. 2 lit. b din Legea nr. 19/2000, stabileste ca unul dintre principiile de baza ale sistemului public de pensii este cel al egalitatii „care asigura tuturor participantilor la sistemul public, contribuabili si beneficiari, un tratament nediscriminatoriu în ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege”, acest principiu regasindu-se si în preambulul la OUG nr. 4/2000, unde se arata ca trebuie respectat principiul „la conditii egale de pensionare, pensii egale, indiferent de anul iesirii la pensie”.

Mai trebuie precizat si aceea ca la pct. 19 lit. b din Titlul II al pct. A din Ordinul MMSS nr. 340/2001, se prevede ca prin sintagma „salariile individuale brute realizate lunar, inclusiv sporurile si adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de munca” se întelege, inclusiv sporurile indiferent daca au caracter permanent sau nu.

Astfel fiind, just a apreciat reclamantul prin actiunea sa ca, întrucât toate veniturile evidentiate în carnetul de munca si în adeverintele suplimentare au constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, aceste venituri trebuiau raportate integral la salariul brut pe economie pentru determinarea punctajelor lunare si respectiv anuale.