Retragerea plângerii prealabile. Interpretarea extensiva a dispoz. art.131 c.p.

Decizie 149 din 16.03.2005


Retragerea plângerii prealabile.

Interpretarea extensivă a dispoz. art.131 c.p.

Prin sentinţa penală nr. 470 din 7.12.2004 pronunţată de Judecătoria Balş în dosarul nr. 1684/2004, în baza art 11 pct. 2 lit. b c.p.p. rap. la art 10 lit. h c.p.p,. s-a dispus încetarea procesului penal privind pe inculpatul C.A. în proces cu partea vătămată D.I. pentru fapta prev. de art. 20 c.p. rap. la art 197 al.1 c.p. cu aplic.art 37 lit. a c.p., prin împăcarea părţilor.

Impotriva acestei sentinţe a declarat apel Parchetul de pe lângă Judecătoria Balş motivând între altele că lipseşte plângerea prealabilă deoarece minora parte vătămată, având capacitate de exerciţiu restrânsă nu a avut încuviinţarea reprezentantului legal la introducerea plângerii prealabile, astfel încât aceasta nu întruneşte condiţiile prevăzute de lege pentru a fi considerată o plângere prealabilă. Prin urmare, s-a arătat că în această situaţie punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu neputând opera retragerea plângerii sau împăcarea părţilor.

Apelul declarat a fost admis doar pentru considerentul, de asemenea invocat de parchet că în cauză nu putea opera încetarea procesului penal prin împăcarea părţilor deoarece împăcarea este posibilă doar în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede în mod expres această modalitate ori în cuprinsul art 197 al.4 c.p. nu se prevede că împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

In consecinţă, s-a desfiinţat sentinţa şi în baza aceluiaşi temei legal invocat de instanţa de fond s-a dispus încetarea procesului penal prin retragerea plângerii prealabile ( decizia penală nr.149/16.03.2005 pronunţată de Tribunalul Olt - secţia penală ).

NOTĂ :  Motivarea mai sus amintită în apel a Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş a avut la bază practica judiciară mai  veche în materie şi o decizie pronunţată de fosta Curte Supremă de Justiţie cu nr. 2067/26.07.1995.

Potrivit acestei decizii în cazul săvârşirii infracţiunii de viol împotriva unei minore, retragerea plângerii prealabile nu înlătură răspunderea penală deoarece potrivit art 131 al. ultim c.p.,  în acest caz acţiunea penală se pune în mişcare şi din oficiu.

In speţă, s-a admis recursul în anulare promovat de Parchetul de pe lângă fosta Curte Supremă de Justiţie, fiind casată hotărârea instanţei de fond prin care s-a dispus încetarea procesului penal pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art 197 al.1 c.p., fiind retrasă plângerea prealabilă a persoanei vătămate minore - precum şi hotărârile instanţelor superioare care au menţinut această soluţie.

S-a arătat că declaraţia părţii vătămate în sensul că îşi retrage plângerea nu putea avea ca efect încetarea procesului penal deoarece pe de o parte nu s-a formulat în cauză o astfel de plângere iar pe de altă parte, instanţa fiind sesizată in oficiu nu putea pune capăt procesului penal prin retragerea plângerii chiar dacă ar fi existat o astfel de plângere.

Decizia Tribunalului Olt prin care s-a considerat nefondat motivul invocat de Parchet împărtăşeşte o practică judiciară mai nouă  în materie ( decizia penală nr.547/26.05.2005 a Curţii de Apel Craiova  - nepublicată - şi decizia penală nr. 606/31.05.2000 pronunţată de Curtea de Apel Suceava, publicată în revista Dreptul nr. 1/2001).

In acest sens este adevărat că potrivit dispoz. art 131 al. ultim c.p. în cazul în care cel vătămat este o persoană cu capacitate de exerciţiu restrânsă, acţiunea penală se pune în mişcare şi din oficiu însă aceasta nu înseamnă că aceea persoană nu mai este titularul dreptului de a dispune de acţiunea penală.

Potrivit art 197 al.4 c.p., pentru infracţiunea prev. de al. 1 al aceluiaşi articol acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate şi chiar din interpretarea gramaticală a dispoz. art 131 al.1 şi 2 c.p., rezultă că în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale e condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile de către partea vătămată, retragerea plângerii  înlătură răspunderea penală - nu numai în cazul când acţiunea penală s-a pus efectiv în mişcare prin plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Organul în drept se substituie persoanei vătămate cu capacitate de exerciţiu restrânsă, numai în momentul punerii în mişcare a acţiunii penale, aceasta având libertatea de a-şi retrage plângerea în tot cursul procesului penal. Altfel, grija faţă de cel cu capacitate de exerciţiu restrânsă s-ar transforma în îngrădirea unui drept prevăzut de lege ceea ce nu este posibil.