Contestarea filiatiei din casatorie. Inadmisibilitate. Decizia nr. 349/2001 a Curtii Constitutionale a dat posibilitatea promovarii unei actiuni si de catre mama în tagada paternitatii conform art. 54 din codul familiei

Decizie 668 din 09.09.2005


Contestarea filiaţiei din căsătorie. Inadmisibilitate. Decizia nr.  349/2001 a Curţii Constituţionale a dat posibilitatea promovării unei acţiuni şi de către mamă în tăgada paternităţii conform art. 54 din codul familiei.

Prin cererea înregistrată sub nr. 102/2004 pe rolul Judecătoriei Slatina, reclamanta S. M. D. în calitate de reprezentantă legală a minorului S. C. L. a chemat în judecată pe pârâţii S. E. şi S. D., pentru tăgada paternităţii şi să se încuviinţeze ca minorul să poarte numele de S.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că minorul s-a născut la 15.03.2000 din relaţiile de concubinaj pe care aceasta le-a avut cu pârâtul S. D.

De asemenea, căsătoria cu pârîtul S E a fost desfăcută prin divorţ la 12.03.2001, despărţirea în fapt intervenind cu mult înainte de această dată.

Prin sentinţa civilă nr.301/2004 Judecătoria Slatina a respins cererea formulată de reclamanta S M D aşa cum a fost modificată la 14.01.2004 împotriva pârâţilor S E şi S D, ca inadmisibilă.

Pentru a pronunţa această sentinţă instanţa de fond a reţinut că acţiunea având ca obiect contestarea filiaţiei din căsătorie este inadmisibilă, întrucât reclamanta avea posibilitatea promovării unei acţiuni în tăgăduirea paternităţii ca urmare a Hotărârii din 27.10.1994 a Curţii Europene a Dreptului Omului şi a deciziei nr. 349/19.12.2001 a Curţii Constituţionale prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 54 al. 2 din codul familiei, mama copilului născut în timpul căsătoriei având dreptul de a porni acţiunea în tăgăduirea paternităţii.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel reclamanta S. M. D. ca reprezentantă legală a minorului S C L, considerând-o netemeinică şi nelegală, întrucât instanţa de fond nu a ţinut cont de faptul că posibilitatea introducerii unei acţiuni în contestarea filiaţiei din căsătorie este admisă în practica judiciară, această acţiune putând fi formulată oricând şi de către oricine, urmărindu-se prin aceasta înlăturarea calităţii de copil din căsătorie şi considerarea lui ca fiind copil din afara căsătoriei, astfel încât adevăratul tată poate oricând să facă recunoaşterea copilului pe oricare din căile prevăzute de lege.

Prin decizia nr. 57/2005, Curtea de Apel Craiova sesizată cu soluţionarea apelului declarat de reclamantă a declinat competenţa în favoarea Tribunalului Olt, având în vedere dispoziţiile OUG nr.65/2004 aprobată prin Legea nr.493/2004, cauză înregistrată pe rolul aceste instanţe la nr.4049//2005.

Analizând sentinţa pronunţată de Judecătoria Slatina prin prisma motivelor de apel invocate, tribunalul urmează să constate că apelul este nefondat.

Potrivit dispoziţiilor art.53 din codul familiei, copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.

Legiuitorul a dat posibilitatea răsturnării prezumţiei de paternitate, prezumţie ce poate fi tăgăduită dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului.

Până la pronunţarea deciziei nr.349/2001 a Curţii Constituţionale - publicată în Monitorul Oficial nr. 240/10.04.2002 – numai soţul mamei avea la îndemână acţiunea în tăgăduirea paternităţii, dar în prezent această posibilitate este recunoscută şi mamei şi copilului născut în timpul căsătoriei, aşa cum corect a reţinut instanţa de fond, acţiunea  având ca obiect contestarea filiaţiei din căsătorie, promovată de mamă, neputând fi primită.

Întrucât instanţa de fond a dat o interpretare corespunzătoare dispoziţiilor impuse de codul familiei, raportat la obiectul acţiunii promovate de reclamantă, tribunalul în conformitate cu dispoziţiile art.296 cpc, va păstra soluţia pronunţată la fond.