Acte ale autoritatilor publice

Sentinţă comercială 172 din 19.04.2006


Acte ale autoritatilor publice

Petentul P.I. a chemat in judecata institutia prefectului -  Serviciul public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, pentru a fi obligata la emiterea actului administrativ si anume la eliberarea pasaportului simplu.

Acesta s-a adresat autoritatii administrative cerand eliberarea documentului, comunicandu-i-se insa ca s-a suspendat dreptul de folosire a pasaportului pe o perioada de 5 ani conform art. 5 din OUG 112/2001, modificata prin Leg. 252/2002, lege in baza careia petentul fusese condamnat la 6 luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, care prevedea  la art.  5 suspendarea dreptului de folosire a pasaportului pe o perioada de 5 ani.

Aceasta dispozitie vine in contradictie cu legea.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, in care se precizeaza ca numai instanta de judecata este cea care limiteaza exercitarea dreptului la libera circulatie, in conditiile in care in cauza penala nu s-a dispus pedeapsa complementara, respectiv suspendarea dreptului de folosire a pasaportului.

In cauza penala s-a retinut ca petentul a fost verificat la intrarea in tara pe data de 15.06.2004, acesta avand asupra sa pasaportul care era expirat precum si titlul de calatorie emis de Ambasada Romaniei din Madrid si pe pasaport s-a constatat lipsa celor doua vize de intrare – iesire in Spania , recunoscandu-se situatia ca a trecut granita in mod fraudulos.

Potrivit art. 5 din OUG 112/2001, persoanei condamnate in temeiul art 1 sli 3 din lege i se refuza eliberarea pasaportului sau i se suspenda dreptul de folosire, pe o perioada de 5 ani,  masura dispusa de autoritatea administrativa, in cauza de fata  parata  institutia prefectului – Serviciul public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple.

Aceasta dispozitie a legii cat si a masuri administrative luata fata de petent contravine principiilor CEDO prevazute la art  6 si 8 deoarece  actul administrativ se refera la un drept cu caracter civil, si numai o instanta trebuie sa hotarasca cu privire la incalcarea drepturilor si obligatiilor cu caracter civil asa cum este precizat in art. 6 al CEDO. Limitarea exercitarii dreptului cetatenilor romani la libera circulatie in strainatate se poate face numai temporar, in cazurile si in conditiile prev. de lege iar aceasta restrangere trebuie sa fie examinata de catre o instanta care sa ofere garantiile prevazute la art. 6 mai ales ca masura in cauza reprezinta si o ingerinta in dreptul persoanei la respectarea vietii familiale in sensul art. 8 din Conventie.

Pe aceste considerente s-a admis contestatia formulata de petent si a fost obligata parata, Autoritatea publica, la eliberarea pasaportului simplu petentului