Reabilitare judecatoreasca. data de la care se calculeaza termenul de reabilitare in cazul in care inculpatul este condamnat la o pedeapsa egala cu durata retinerii si arestarii preventive.

Decizie 454 din 25.05.2005


REABILITARE JUDECATOREASCA. DATA DE LA CARE SE CALCULEAZA TERMENUL DE REABILITARE IN CAZUL IN CARE INCULPATUL ESTE CONDAMNAT LA O PEDEAPSA EGALA CU DURATA RETINERII SI ARESTARII PREVENTIVE.

 In cazul în care executarea pedepsei aplicate a avut loc prin detenţie preventivă care a luat sfârşit mai înainte de rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, cum este  cazul în speţă, termenul de reabilitare se calculează conform art. 135 c.p. tot de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi nu de la data când a luat sfârşit detenţia preventivă intrucat o pedeapsă, pentru a fi  considerată executată, trebuie mai întâi să fie aptă de a fi pusă în executare, ceea ce nu este posibil mai înainte ca hotărârea de condamnare să rămână definitivă.

Tribunalul  Prahova- Sectia Penala- decizia penală nr. 454/2005

Prin sentinţa penala nr. 682/2005 a Judecătoriei Ploieşti a fost admisa cererea de reabilitare judecătorească formulată de petent cu privire la pedeapsa de 2 ani, 6 luni şi 23 zile aplicata prin sentinţa penală nr 1816/2001 a Judecătoriei Ploieşti, definitiva prin decizia penală nr. 540/2002 a Curţii de Apel Ploieşti considerând că raportat la data punerii în libertate, anterioară rămânerii definitive a sentinţei, termenul de reabilitare s-a împlinit.

S-a constatat că sunt îndeplinite condiţiile art. 135 CP potrivit caruia condamnatul poate fi reabilitat la cerere de instanţa judecătorească în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 1 an şi până la 5 ani dupa trecerea unui termen de 4 ani la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate , aratandu-se ca potrivit  art. 136 CP acest termen se calculează de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale.

 Tribunalul  , prin decizia nr. 454/2005, ca urmare a admiterii apelului declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti, făcând aplicarea art. 379, pct 2 lit a CPP a desfiinţat sentinţa sus arătată şi pe fond, conform art. 497, lit. a CPP, art 135 – 136 CP a respins cererea de reabilitare ca fiind introdusă înainte de termenul legal.

Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta de control judiciar  a arătat  că este unanim acceptat că în cazul în care executarea pedepsei aplicate a avut loc prin detenţie preventivă care a luat sfârşit mai înainte de rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, cum este  cazul în speţă, termenul de reabilitare se calculează tot de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi nu de la data când a luat sfârşit detenţia preventivă.

În motivarea acestei soluţii în practica judiciară s-a arătat că o pedeapsă, pentru a fi  considerată executată, trebuie mai întâi să fie aptă de a fi pusă în executare, ceea ce nu este posibil mai înainte ca hotărârea de condamnare să rămână definitivă.

Din acest punct de vedere, din moment ce sentinţa penală nr. 1816/21.06.2001 a Judecătoriei Ploieşti a rămas definitivă prin decizia penală nr. 540/19.04.2002 a Curţii de Apel Ploieşti, termenul de reabilitare începe să curgă din acest moment, ceea ce înseamnă că se consideră că se va împlini în cursul anului 2007.

Faţă de aceste considerente Tribunalul a constatat că instanţa de fond a pronunţat o hotărăre nelegală constatând întemeiată cererea de reabilitare cu consecinţa admiterii ei, întrucât termenul de reabilitare nu se calculează de la data punerii în libertate din arest preventiv – 12.10.1998 ci de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare – 19.04.2002.