Nulitate titlu de proprietate

Sentinţă civilă 1519 din 14.05.2012


Dosar nr. 1664/317/2012 Cod operator 3924

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI

TG-CĂRBUNEŞTI

Sentinţa civilă nr. 1519/2012

Şedinţa publică de la 14 Mai 2012

Completul compus din:

PREŞEDINTE: A.A.

Grefier: M.V.

 Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe reclamanta B.I., în calitate de primar al comunei S., judeţul G. şi preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar S. şi pe pârâţii Comisia Locală de Fond Funciar S., cu sediul în comuna S., judeţul G., Comisia Judeţeană de Fond Funciar G., cu sediul în …., judeţul G., C.D.şi C.C., domiciliaţi în comuna S., sat T., judeţul G., având ca obiect fond funciar - constatare nulitate absolută titlu de proprietate şi obligaţie de a face.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică au răspuns pârâţii C.D.şi C.C., lipsă fiind reclamanta şi reprezentanţii pârâtelor Comisia Locală de Fond Funciar S. şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar G..

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, a fost luat interogatoriu pârâţilor prezenţi, pârâta precizând că se numeşte C… şi nu C…, după care nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanţa a constatat cauza în stare de judecată şi a acordat cuvântul în fond:

Pârâţii C.D. şi C.C. au solicitat admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată de primarul comunei S., judeţul G..

INSTANŢA

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Judecătoriei …. la data de 26.04.2012, sub nr. 1664/317/2012, reclamanta B.I., în calitate de primar al comunei S., judeţul G. şi preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar S., în contradictoriu cu pârâţii Comisia Locală de Fond Funciar S., Comisia Judeţeană de Fond Funciar G., C.D.şi C.C., a solicitat instanţei ca prin sentinţa ce va pronunţa să constate nulitatea absolută a titlului de proprietate nr. 13502351/30.01.2003, eliberat pentru C.D..

De asemenea a solicitat să se dispună întocmirea de către Comisia Locală S. a unei noi documentaţii, în care să figureze terenurile pe care le deţine şi le munceşte pârâtul C.C. la această dată, conform schiţei întocmită de specialistul agricol din cadrul  Primăriei S. şi însuşită de către proprietar, iar titularul dreptului de proprietate să fie  C.C. şi nu C.D., aşa cum eronat este înscris în titlul supus nulităţii.

În motivarea acţiunii reclamanta a arătat că în fapt, Comisia Locală de Fond Funciar  S., eronat a întocmit documentaţia în vederea eliberării titlului de proprietate nr. …./30.01.2003 pentru C.D., suprafaţa totală a terenurilor fiind de 0,4488 ha teren extravilan.

Că terenurile înscrise în titlul de proprietate supus nulităţii, aparţin altor proprietari, fiind înscrise şi în titlurile de proprietate ale acestora. În acest sens, pârâtul C.C., titularul dreptului de proprietate, a sesizat în numeroase rânduri Comisia Locală de Fond Funciar S., pentru anularea titlului de proprietate nr. …./30.01.2003 întocmit eronat şi punerea în posesie pe suprafeţele corecte, care să nu se suprapună cu terenurile altor proprietari.

S-a mai arătat că terenurile atribuite conform titlului de proprietate mai sus amintit, nu au putut fi muncite de către C.D.şi C.C., iar în urma deplasării în teren a persoanelor din compartimentul fond funciar şi cu acceptul lui C.C., s-a ajuns la atribuirea unei suprafeţe de teren de 3384 mp situată în punctul T..

În drept, şi-a întemeiat acţiunea pe prevederile Legii nr. 18/1991 - republicată şi prevederile art. III din Legea 169/1997.

În dovedirea acţiunii au fost depuse în copie: cererea de reconstituire nr. 1365/21.03.1991 formulată de C.C., extras din anexa de validare a HCJ  nr. 10/1991, titlul de proprietate nr…. din data de 30.01.2003, schiţă teren arabil  proprietar C.D.C.

În şedinţa şedinţă din data de 14.05.2012 a fost luat interogatoriu pârâţilor C.D. şi C.C., care au arătat că sunt de acord cu acţiunea formulată de primarul  comunei S., judeţul G..

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

În baza Legii nr. 18/1991 a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pârâtul C.C., înregistrată sub nr. 1365/21.03.1991 şi prin care a solicitat suprafaţa de 0,75 ha validată acestuia prin HCJ G. nr. 10/1991.

La data de 30.01.2003 a fost emis titlul de proprietate nr. 13502351 pe numele lui C. C. D. pentru suprafaţa de 4488 mp teren situat în extravilanul satului M., comuna S., judeţul G..

Potrivit art. 8 alin. 1 din Legea nr. 18/1991 stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor se face prin reconstituirea dreptului de proprietate sau constituirea acestui drept.

În conformitate cu art. 8 alin. 2 din Legea nr. 18/1991 de prevederile legii beneficiază membrii cooperatori care au adus pământ în cooperativa agricolă de producţie sau cărora li s-a preluat, în orice mod, teren de către aceasta, membrii cooperatori care nu au adus pământ în cooperativă şi alte persoane anume stabilite, precum şi în condiţiile legii civile, moştenitorii acestora, avându-se în vedere atât moştenitorii legali, cât şi cei testamentari.

 Deci potrivit prevederilor art. 8 alin. 3 din Legea nr. 18/1991 şi art. 12 din H.G.  nr. 131/1991, în vigoare la data formulării cererii, beneficiază de reconstituirea dreptului de proprietate numai persoanele care au formulat cerere individual sau în comun cu ceilalţi moştenitori, ori aceştia au împuternicit pe unul din ei să facă cerere pe seama lor.

Potrivit dispoziţiilor art. III alin. 1 lit. a din Legea nr. 169/1997 sunt lovite de nulitate absolută, potrivit dispoziţiilor legislaţiei civile, aplicabile la data încheierii actului juridic, actele emise cu încălcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv actele de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate, în favoarea persoanelor care nu erau îndreptăţite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri sau constituiri.

Nulitatea poate fi invocată de către primar, prefect, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi de alte persoane care justifică un interes legitim (art. III alin. 2 din Legea nr. 169/1997).

Astfel se prevede expres calitatea primarului de a cere constatarea nulităţii, interesul fiind prezumat de lege, acesta fiind şi preşedintele comisiei locale de aplicare a Legii nr. 18/1991.

Aşa cum rezultă din Legea nr. 18/1991 republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 5 din Regulamentul privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor, aprobat prin H.G. nr. 890/2005, în urma cererilor depuse de solicitanţi şi a analizei actelor depuse de aceştia, comisiile locale de fond funciar întocmesc situaţiile definitive privind persoanele îndreptăţite să li se atribuie teren cu suprafaţa şi amplasamentele stabilite, conform planului de delimitare şi parcelare întocmit, situaţii definitive pe care le înaintează şi prezintă spre aprobare şi validare comisiei judeţene, împreună cu documentaţia necesară, precum şi divergenţele produse şi consemnate la nivelul acestor comisii, pun în posesie, prin delimitare în teren, persoanele îndreptăţite să primească terenul, completează fişele de punere în posesie a acestora, după validarea de către comisia judeţeană a propunerilor făcute şi le înmânează titlurile de proprietate, potrivit competenţelor ce le revin.

În cauza de faţă, reclamanta B.I., în calitate de primar al comunei S., judeţul G. şi preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar S., în contradictoriu cu pârâţii Comisia Locală de Fond Funciar S., Comisia Judeţeană de Fond Funciar G., C.D.şi C.C., a solicitat să se constate nulitatea absolută a titlului de proprietate nr. …/30.01.2003, eliberat pentru C.D.şi să se dispună întocmirea de către Comisia Locală S. a unei noi documentaţii, în care să figureze terenurile pe care le deţine şi le munceşte pârâtul C.C. la această dată, conform schiţei întocmită de specialistul agricol din cadrul Primăriei S. şi însuşită de către proprietar, iar titularul dreptului de proprietate să fie C.C. şi nu C.D., aşa cum eronat este înscris în titlul supus nulităţii.

Având în vedere că persoana înscrisă în titlul de proprietate nr. …/30.01.2003 nu a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, nefiind nici validată, instanţa apreciază ca întemeiată acţiunea formulată de reclamantă.

Faţă de cele arătate, instanţa urmează să admită acţiunea şi va constata nulitatea absolută a titlului de proprietate nr. …./30.01.2003 eliberat pe numele C. C. D..

De asemenea, se va dispune eliberarea unei noi documentaţii de către pârâta Comisia Locală de Fond Funciar S. în care ca titular al dreptului de proprietate să fie trecut pârâtul C.C. cu privire la terenurile identificate prin schiţă. 

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea formulată de reclamanta B.I., în calitate de primar al comunei S., judeţul G. şi preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar S., în contradictoriu cu pârâţii Comisia Locală de Fond Funciar S., cu sediul în comuna S., judeţul G., Comisia Judeţeană de Fond Funciar G., cu sediul în …, judeţul G., C.D.şi C.C., domiciliaţi în comuna S., sat T., judeţul G..

Constată nulitatea absolută a titlului de proprietate nr. …./30.01.2003 eliberat pe numele C. C. D..

Dispune eliberarea unei noi documentaţii de către pârâta Comisia Locală de Fond Funciar S. în care ca titular al dreptului de proprietate să fie trecut pârâtul C.C. cu privire la terenurile identificate prin schiţă.

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 14.05.2012.

Preşedinte,

A.A.

Grefier,

M.V.

Red. A.A./tehnored. D.A.

7 ex./25 Mai 2012

Domenii speta