Pronunţare hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare

Sentinţă civilă 189/2014 din 03.02.2014


R O M Â N I A

JUDECĂTORIA TÂRGU-C

TG-C

Sentinţa civilă nr. 189/2014

Şedinţa publică de la 03 Februarie 2014

Completul compus din:

PREŞEDINTE: A.A.

Grefier: M.V.

Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe reclamantul M.C., domiciliat în comuna B., sat P.S., nr. 387, judeţul G. şi pe pârâta C.E., domiciliată în comuna B.R., sat B.S., nr. 7, judeţul H.,  având ca obiect acţiune în constatare - pronunţare hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică au lipsit părţile, reclamantul fiind reprezentat de avocat P.C..

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează că dosarul se află la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate, că a fost efectuată în cauză procedura scrisă, solicitându-se pârâtei ca în termen de 25 zile să depună întâmpinare, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii. Că pârâta a formulat întâmpinare şi a fost depusă la dosar la data de 19.12.2013, iar reclamantul nu a depus răspuns la întâmpinare.

Instanţa procedează la verificarea competenţei în temeiul art. 131 alin. 1 Cod procedură civilă şi constată cererea introductivă ca fiind una personală.

Întrucât prin întâmpinare pârâta nu a invocat excepţia de necompetenţă teritorială a instanţei, aceasta este competentă să judece cauza, având în vedere şi alegerea reclamantului întrucât imobilele în litigiu sunt situate în comuna B., judeţul G., aflată în circumscripţia teritorială a Judecătoriei Tg-C.

Avocat P.C. a arătat că nu mai insistă în proba testimonială.

Nemaifiind cereri de formulat şi alte incidente de soluţionat, instanţa deschide dezbaterile asupra fondului cauzei şi acordă cuvântul.

Avocat P.C.  pentru reclamant a solicitat admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată, să se constate valabilă vânzarea-cumpărarea şi să se pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare. Nu a solicitat cheltuieli de judecată.

Instanţa închide dezbaterile şi reţine cauza spre soluţionare.

INSTANŢA

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Judecătoriei Tg. C la data de 05.11.2013 sub numărul …./317/2013, reclamantul M.C. a chemat în judecată pe pârâta C.E., solicitând instanţei ca prin sentinţa ce va pronunţa să constate valabilă vânzarea-cumpărarea intervenită între ei  prin actul  intitulat „Promisiune bilaterală de vânzare cumpărare” autentificat sub nr. 1098/22 iulie 2013 la Biroul Notarului Public C.M., privitor la vânzarea-cumpărarea mai multor terenuri agricole situate în extravilanul  comunei B., satul P.S., respectiv  suprafaţa de: 2986 mp teren fâneţe situat  în punctul „La balta, la Moară”, 975 mp teren tufăriş în punctul „la Moara-vie”, 2400 mp teren păşune, în punctul „Surupaturi”, 2535 mp teren arabil în punctul „Padini” şi 2535 mp teren păşune situaţi  în punctul „La Biserica”, iar în urma validării operaţiunii de vânzare-cumpărare să constate că este proprietarul imobilelor  individualizate, iar hotărârea să ţină loc de act autentic de vânzare cumpărare.

În motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că în fapt, prin Promisiunea bilaterală de vânzare cumpărare autentificată sub nr. 1098/22 iulie 2013 la Biroul Notarului Public C.M. a intervenit promisiunea bilaterală de vânzare cumpărare cu privire la mai multe terenuri situate în comuna  B., satul P.S., după cum urmează:  2986 mp teren fâneţe  situaţi în punctul „La Balta, La Moara” cu vecinii la est OS H., la vest cu drumul comunal, la sud cu G.M., la nord cu C.D.; 975 mp teren tufăriş în punctul „La Moara-vie” cu vecinii la nord G.M., la sud C.D., la est B.A.şi vest O.S. H.; 2400 mp teren păşune, în punctul „Surupaturi” cu vecinii la est şi vest cu O.S. H., sud Scornea Stelian, la nord cu B.I.; 2535 mp teren arabil în punctul „Padini” cu vecinii la est şi vest drum de exploatare, la nord Baros Maria şi la sud cu V.I. şi 2535 mp teren păşune situaţi în punctul „La Biserica” cu vecinii la est M.I. şi P.V., la vest cu M.I., sud cu P.V. şi Nord cu M.I..

Că preţul vânzării-cumpărării s-a ridicat la suma de 1500 lei, sumă pe care a achitat-o integral la data încheierii promisiunii de vânzare cumpărare şi de la achitarea preţului până în prezent foloseşte aceste terenuri şi cu  toate că au fost îndeplinite toate condiţiile pentru perfectarea actului în forma autentică, pârâta refuză să se prezinte la notariat în vederea perfectării în formă autentică motivat de faptul că este bolnavă, fapt care-l îndreptăţeşte să  recurgă la prezenta acţiune.

A precizat că odată cu încheierea promisiunii de vânzare cumpărare pârâta a împuternicit cu procură pe numita Pasăre Doina pentru a se prezenta la notariat în vederea  perfectării actului în formă autentică, însă din discuţiile cu aceasta i s-au  pretins alte sume de bani pentru realizarea contractului de vânzare.

A mai arătat că terenurile au fost dobândite de către pârâta în baza sentinţei civile nr. 383/06.02.2013 pronunţată de Judecătoria Tg-C. în dosarul nr. 1462/317/2012, rămasă definitivă prin respingerea recursului ca nefondat, în baza deciziei  nr. 1303/27.05.2013 a Tribunalului G..

A mai precizat că valoarea terenurilor la care înţelege să achite taxa de timbru a fost stabilită în concordanţă cu art. 104, alin. 1 Cod procedură civilă, în funcţie de valoarea  impozabilă, stabilită conform legislaţiei fiscale, iar conform certificatului fiscal nr. 9843/2013 eliberat de Primăria comunei B. terenurile agricole menţionate însumează o valoare  de impozitare în cuantum de 34 lei.

În drept, reclamantul şi-a întemeiat acţiunea pe dispoziţiile art. 35 Cod procedură civilă.

În dovedirea acţiunii a arătat că înţelege să se folosească de proba cu înscrisuri, interogatoriul pârâtei şi martorii P. D. şi S. I., domiciliaţi în comuna B., sat P.S., judeţul G..

Au fost anexate în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul: chitanţă pentru creanţele bugetelor locale, decizia nr. 1309/2013 pronunţată la data de 27 mai 2013 de Tribunalul G. în dosarul nr. 1462/317/2012, înscrisul intitulat „Promisiune bilaterală de  vânzare cumpărare” autentificat sub nr. 1098/22 iulie 2013 la Biroul Notarului Public  C. M., procură autentificată sub nr. 1097 din data de 22 iulie 2013 la Biroul Notarului Public C.M., certificatul de atestare fiscală pentru persoane fizice privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local cu nr. 9843 din 18.09.2013 eliberat de Primăria comunei B., judeţul G., sentinţa civilă nr. 383 pronunţată la data de 06 februarie 2013 de Judecătoria Tg-C în dosarul nr. 1462/317/2012 şi în original certificatul de sarcini eliberat la data de 31.07.2013 de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară G., certificatul de informare nr. 18/04.10.2013 eliberat de Biroul de mediator P.C., procesul-verbal nr. 17 din data de 04.10.2013 eliberat de Biroul de mediator P.C. şi chitanţa cu privire la suma de 20 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru.

Cererea de chemare în judecate şi înscrisurile au fost depuse în dublu exemplar, copiile fiind certificate pentru conformitate cu originalul.

Prin rezoluţia din data de 06.11.2013 s-a dispus comunicarea în scris reclamantului a lipsurilor cererii de chemare în judecată, cu menţiunea că, sub sancţiunea anulării cererii, trebuie să facă, în termen de cel mult 10 zile de la primirea comunicării, modificările sau completările necesare, respectiv să timbreze cu diferenţă de taxă judiciară de timbru în sumă de 90 lei şi să depună dovada achitării.

La data de 18.11.2013 reclamantul a depus la dosar cu notă chitanţa nr. 22321/18.11.2013 privind achitarea  taxei judiciare de timbru în cuantum de 90 lei.

Prin rezoluţia din data de 20.11.2013 s-a dispus comunicarea către pârâta C.E. a cererii şi înscrisurilor anexate şi s-a pus în vedere obligaţia de a se depune întâmpinare, sub sancţiunea prevăzută de art. 208 Cod procedură civilă, constând în decăderea din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii (în afara celor de ordine publică), în termen de 25 de zile de la comunicarea cererii, calculat conform art. 165 Cod procedură civilă.

La data de 19.12.2013 a fost depusă întâmpinarea formulată de pârâta C.E., aceasta arătând că a înstrăinat reclamantului M.C., terenurile individualizate  în acţiune, iar la data  încheierii promisiunii de vânzare-cumpărare a primit întreaga valoare pentru acestea şi este adevărat că a fost contactată în anumite rânduri să se prezinte la notariat, însă a refuzat şi va refuza în continuare întrucât consideră că preţul înstrăinării terenurilor  este prea mic.

În drept întâmpinarea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 205 Cod procedură civilă. 

Prin rezoluţia din data de 19.12.2013, în temeiul art. 206 alin. 1 Cod procedură civilă şi art. 201 alin. 2 Cod procedură civilă s-a dispus comunicarea întâmpinării punându-i-se în vedere reclamantului că este obligat să depună răspuns la întâmpinare în termen de 10 zile de la comunicare.

Reclamantul nu a depus răspuns la întâmpinare, iar prin rezoluţia din 08.01.2014 s-a fixat primul termen de judecată la data de 03.02.2014, fiind citate părţile, pârâta C.E., cu menţiunea prezentării la interogatoriu.

 Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că între pârâta C.E., în calitate de promitentă-vânzătoare şi reclamantul M.C., căsătorit cu M.D., în calitate de promitent-cumpărător a intervenit o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare, autentificată sub nr. 1098 din 22 iulie 2013 la Biroul Notarului Public C.M. din Tg. Jiu, judeţul G., cu privire la următoarele imobile proprietatea pârâtei, respectiv: suprafaţa de 2986 mp teren fâneţe, situată în sat P.S., comuna B., în punctul „La Balta la Moară”; suprafaţa de 975 mp teren tufăriş, situată în comuna B., în punctul „La moara-vie”; suprafaţa de 2400 mp teren păşune, situată în sat P.S., comuna B., în punctul „Surupaturi”; suprafaţa de 2535 mp teren arabil (ce face parte din suprafaţa totală de 10.510 mp), situată în sat P.S., comuna B., în punctul „Pădini” şi suprafaţa de 2535 mp teren păşune, situată în sat P.S., comuna B. în punctul „La Biserică”.

Că preţul stabilit de 1500 lei a fost primit de promitenta-vânzătoare integral la data autentificării promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare, în aceasta menţionându-se că urmează a se perfecta până la data de 22.07.2014 şi contractul de vânzare.

Prin sentinţa civilă nr. 383/06.02.2013 pronunţată de Judecătoria Tg-C în dosarul nr. 1462/317/2012, rămasă definitivă prin decizia nr. 1309/27.05.2013 pronunţată de Tribunalul G. - Secţia I Civilă în acelaşi dosar, pârâtei C.E. i-au fost atribuite în lot terenurile menţionate în promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare. 

Din certificatul de sarcini eliberat la data de 31.07.2013 de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară G. rezultă că pentru imobilele în litigiu nu s-au găsit înregistrări, iar din certificatul de atestare fiscală pentru persoane fizice privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local rezultă că pârâta nu figurează cu impozite şi taxe neachitate pentru acestea, figurând la registrul de rol nominal unic 30129.

Încheierea unui antecontract prin care părţile se obligă să constituie în viitor un drept real asupra unui imobil naşte în sarcina acestora obligaţia de a încheia contractul asumat, iar instanţa judecătorească are posibilitatea să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare în raport de dispoziţiile art. 1669 din Codul civil.

Această soluţie se impune în temeiul principiului executării în natură a obligaţiilor, creditorul putând cere ca debitorul să fie constrâns să execute obligaţia în natură (art. 1527 din  Codul civil).

În cazul în care obligaţia de a face nu este adusă la îndeplinirea de către debitor, creditorul, potrivit prevederilor art. 1528 din Codul civil, poate să o execute el însuşi ori să facă să fie executată obligaţia.

Instanţa constată că promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare din speţa de faţă îndeplineşte condiţiile de valabilitate necesare oricărui contract, fiind făcută dovada plăţii preţului convenit de părţi, iar atitudinea promitentei-vânzătoare de a nu se împotrivi folosirii terenului de către reclamant, de la încheierea antecontractului şi până la sesizarea instanţei, precum şi neprezentarea la interogatoriu deşi a fost citată cu această menţiune, raportat la dispoziţiile art. 358 Cod procedură civilă echivalează cu o recunoaştere a dreptului ce face obiectul acţiunii reclamantului.

Faţă de considerentele expuse, instanţa urmează să admită acţiunea şi să constate intervenită vânzarea-cumpărarea între părţi cu privire la următoarele terenuri situate în extravilanul comunei B., sat P.S., judeţul G., respectiv comuna B., judeţul G.: teren în suprafaţă de 2986 mp, fâneţe, în punctul „La Balta la Moară”, cu vecinii: E- O.S. H., V- drumul comunal, S- G.M., N- C. D.; teren în suprafaţă de 975 mp, tufăriş, în punctul „La Moară-vie”, cu vecinii: N- G.M., S- C. D., E- B. A., V- O.S. H.; teren în suprafaţă de 2400 mp, păşune, în punctul „Surupaturi”, cu vecinii: E şi V - O.S. H., S-  S. S., N- B.I.; teren în suprafaţă de 2535 mp, arabil (ce face parte din suprafaţa de 10510 mp), în punctul „Padini”, cu vecinii: E şi V- drum de exploatare, N- B. M., S- V.I.şi  teren în suprafaţă de 2535 mp, păşune, în punctul „La Biserică”, cu vecinii: E- M.I. şi P.V., V- M.I., S- P.V., N- M.I., iar hotărârea pronunţată va ţine loc de act autentic de  vânzare-cumpărare.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea formulată de reclamantul M.C., domiciliat în comuna B., sat P.S., nr. 387, judeţul G., CNP - …., în contradictoriu cu pârâta C.E., domiciliată în comuna B.R., sat B.S., nr. 7, judeţul H., CNP - …..

Constată intervenită vânzarea-cumpărarea între părţi cu privire la următoarele terenuri situate în extravilanul comunei B., sat P.S., judeţul G., respectiv comuna B., judeţul G.:

- teren în suprafaţă de 2986 mp, fâneţe, în punctul „La Balta la Moară”, cu vecinii: E- O.S. H., V- drumul comunal, S- G.M., N- C. D.;

- teren în suprafaţă de 975 mp, tufăriş, în punctul „La Moară-vie”, cu vecinii: N- G.M., S- C. D., E- B. A., V- O.S. H.;

- teren în suprafaţă de 2400 mp, păşune, în punctul „Surupaturi”, cu vecinii: E şi V - O.S. H., S- S. S., N- B.I.;

- teren în suprafaţă de 2535 mp, arabil (ce face parte din suprafaţa de 10510 mp), în punctul „Padini”, cu vecinii: E şi V- drum de exploatare, N- B. M., S- V.I.şi

- teren în suprafaţă de 2535 mp, păşune, în punctul „La Biserică”, cu vecinii: E- M.I. şi P.V., V- M.I., S- P.V., N-  M.I..

Prezenta hotărâre ţine loc de act autentic de vânzare-cumpărare.

Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cerere ce se va depune la Judecătoria Tg. C.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 03.02.2014. 

Preşedinte,

A.A.

Grefier,

M.V.