Cerere val.red.HOT.23.10

Sentinţă civilă 1345 din 23.10.2014


SENTINŢA CIVILĂ NR.1345/23.10.2014

Obiect: cerere  de  valoare redusă, cesiune de creanţă, taxă de reziliere, dobânzi legale

Pentru serviciile furnizate, s-au emis facturi fiscale, care însă nu au fost achitate în totalitate de către pârât. Astfel, la dosar s-au depus, în fotocopii certificate pentru conformitate, factura fiscală seria ….. din data de 07.05.2011 în valoare de 462,60 lei, aceasta incluzând şi costul facturii fiscale seria ……. din 07.04.2011 în valoare de 436,85 lei care nu fusese achitată de către pârât. Cuantumul serviciilor furnizate pârâtului ……. şi neachitate de către acesta a fost stabilit de către reclamantă la suma de 460,03 lei.

În conformitate cu art.1.9 alin.4 din termenii şi condiţiile generale aferente contractului, au fost calculate penalităţi de întârziere pentru valoarea aferentă facturilor fiscale neachitate de către pârât, respectiv de 0,5 % pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, calculate asupra valorii totale a facturilor, fără a depăşi valoarea debitului principal, astfel că aceste penalităţi au fost stabilite la suma de 460,03 lei.

În ceea ce priveşte taxa de reziliere, al cărei regim juridic este cel al unei clauze penale, instanţa are în vedere că, în conformitate cu dispoziţiile art.1.16 din termenii şi condiţiile generale aferente contractului, pârâtul se obliga să achite o sumă cu titlu de taxă de reziliere, în cazul în care nu îşi îndeplinea în mod corespunzător obligaţiile contractuale pe perioada derulării contractului, suma fiind stabilită prin înmulţirea contravalorii abonamentului lunar cu numărul de luni rămase până la expirarea perioadei minime contractuale. Astfel, pârâtul datorează reclamantei suma de 240,88 lei, cu titlu de taxă de reziliere.

Referitor la penalităţile de întârziere şi la taxa de reziliere, instanţa va reţine că reclamanta a făcut dovada faptului că acestea au fost însuşite de către pârât prin încheierea contractului cu furnizorul de servicii de telecomunicaţii. Prin urmare, sumele aferente penalităţilor de întârziere şi taxei de reziliere decurg din contractul bilateral semnat de către pârât, acesta acceptând plata acestora în cazul neîndeplinirii obligaţiilor contractuale.

De asemenea, S.C. …….. S.R.L. a calculat dobânzi legale la debitul restant începând cu data ulterioară celei la care este stopată calcularea penalizărilor şi până la data achitării integrale a debitului, sens în care s-a solicitat obligarea pârâtului la plata sumei de 65,38 lei cu titlu de dobânzi legale. Instanţa conchide că reclamanta nu poate solicita pârâtului …….. suma de 65,38 lei cu titlu de dobânzi legale, pentru faptul că această sumă nu este prevăzută în contractul semnat de către pârât cu furnizorul de servicii de telecomunicaţii, suma rezultând practic în urma cesionării creanţei avută de către … S.A. în legătură cu debitorul ……….

Este de esenţa cesiunii de creanţă că aceasta nu poate afecta fiinţa obligaţiei, ci o transmite aşa cum s-a născut şi există în patrimoniul subiectelor iniţiale ale raportului juridic. Din acest punct de vedere, cesiunea de creanţă invocată de către reclamantă nu poate genera în niciun caz, costuri suplimentare pentru debitorul cedat, în persoana pârâtului ……... Chiar mai mult, dispoziţiile art.1577 Cod civil statuează că: „Debitorul are dreptul să fie despăgubit de cedent şi de cesionar pentru orice cheltuieli suplimentare cauzate de cesiune.”

Instanţa va avea în vedere că pârâtul a adoptat o poziţie de pasivitate totală pe întreg parcursul procesului, necomunicând instanţei formularul de cerere completat corespunzător şi necontestând în niciun fel susţinerile reclamantei, în condiţiile în care potrivit regulilor privind sarcina probei în materia obligaţiilor de rezultat, revine debitorului îndatorirea de a proba plata datoriei a cărei existenţă a fost dovedită de către reclamant.

Pentru toate aceste considerente, instanţa urmează să admită în parte cererea de valoare redusă formulată de reclamanta ……. S.R.L. Pe cale de consecinţă, va obligă pe pârât la plata către reclamantă a sumei de 460,03 lei reprezentând debit principal constând în contravaloarea serviciilor prestate şi neachitate, conform facturilor ataşate, va obliga pe pârât la plata către reclamantă a sumei de 460,03 lei reprezentând penalităţi de întârziere, calculate în conformitate cu prevederile contractuale, va obliga pe pârât la plata către reclamantă a sumei de 240,88 lei reprezentând taxă de reziliere, în conformitate cu clauzele contractuale şi va respinge ca neîntemeiat capătul de cerere referitor la obligarea pârâtului la plata către reclamantă a sumei de 65,38 lei reprezentând dobânzi legale.