Cerere de contopire a pedepselor. Conflict negativ de competenţă.

Sentinţă penală 1130 din 16.11.2015


Prin sentinţa penală nr. 1130/2015 instanţa a dispus următoarele:

„În temeiul art. 47 alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 553 Cod procedură penală, cu aplicarea art. 597 alin. 6 şi 598 alin. 2 Cod procedură penală, admite excepţia necompetenţei teritoriale a Judecătoriei Iaşi şi declină competenţa de soluţionare a cererii formulate de petentul-condamnat F., deţinut la momentul formulării cererii la Penitenciarul Bacău şi în prezent în Penitenciarul Vaslui, având ca obiect „contestaţie la executare”  în favoarea Judecătoriei Bacău.

În baza art. 51 Cod procedură penală, constată existenţa unui conflict negativ de competenţă şi sesizează cu soluţionarea acestui conflict instanţa ierarhic superioară comună, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală.”

Pentru a dispune astfel instanţa a reţinut, în esenţă, următoarele:

Prin cererea formulată  în data de 24.07.2014 (conform ştampilei aplicate de Oficiul Poştal pe plicul  în care s-a aflat cererea ) şi înregistrată pe rolul Judecătoriei Piatra-Neamţ la 25.07.2014, sub nr. 6989/279/2014, petentul-condamnat F. a solicitat contopirea pedepselor care i-au fost aplicate prin sentinţe diferite de condamnare.

Prin sentinţa penală nr. 340 din 08.10.2014 a Judecătoriei Piatra-Neamţ s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Bacău, reţinându-se  în esenţă că este competentă instanţa în a cărei rază se află locul de deţinere al contestatorului, ce era încarcerat în Penitenciarul Bacău.

Prin sentinţa penală nr. 177 din 12.02.2015 a Judecătoriei Bacău s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Iaşi, arătându-se în motivarea sentinţei pronunţate că instanţa care este competentă să soluţioneze cauza este cea în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere la momentul la care se formulează contestaţia la executare şi nu cel tranzitoriu, când la un moment dat, datorită unor afaceri judiciare, petentul s-a aflat încarcerat la Penitenciarul Bacău.

Cererea mai sus-menţionată a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Iaşi drept „contestaţie la executare”, conform dispoziţiilor art. 598 Cod procedură penală.

Prealabil termenului de judecată fixat, pentru o justă soluţionare a cauzei, raportat la obiectul acesteia, instanţa a dispus efectuarea unor verificări în baza de date a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, constatând, în raport de verificarea efectuată, că petentul se află încarcerat în Penitenciarul Vaslui , în executarea unei pedepse de 5 ani şi 3 luni închisoare, ce i-a fost aplicată prin sentinţa penală nr. 259 din 19.06.2014 a Judecătoriei Piatra-Neamţ.

În ceea ce priveşte locurile în care petentul a fost deţinut, tot din evidenţa informatizată (f. 5) rezultă că acesta s-a aflat în Penitenciarul Bacău pentru executarea pedepsei în intervalul 18.04.2014-17.10.2014, în Penitenciarul Iaşi tot pentru executarea pedepsei în intervalul 17.10.2014-17.02.2015 şi de la acea dată se află încarcerat în  Penitenciarul Vaslui.

În acelaşi sens sunt şi relaţiile de la Penitenciarul Bacău, unitate de detenţie care precizează că petentul s-a aflat încarcerat în această unitate din 27.03.2014 şi până la 17.10.2014, când a fost transferat la Penitenciarul Iaşi.

S-a dispus ca persoana condamnată să fie citată fără aducere, pentru a se stabili în prealabil, dacă prezenta instanţă este competentă în soluţionarea cauzei.

S-a dispus desemnarea unui apărător din oficiu, asistenţa juridică fiind obligatorie, conform art. 90 Cod procedură penală.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

Potrivit art. 598 alin. 2 Cod procedură penală, cu referire la art. 597 Cod procedură penală, în cazul contestaţiilor la executare, competenţa de soluţionare a acestora aparţine, în cazurile prevăzute de art. 598 alin. 1 lit. a,b şi d, după caz, instanţei de executare sau instanţei în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere al condamnatului, iar în cazul prevăzut de art. 597 alin. 1 lit. c Cod procedură penală, la instanţa care a pronunţat hotărârea care se execută.

Conform art. 553 Cod procedură penală, intitulat marginal „instanţa de executare”, hotărârea instanţei penale, rămasă definitivă la prima instanţă sau la instanţa ierarhic superioară ori la instanţa de apel, se pune în executare de către prima instanţă.

Instanţa reţine că, în cadrul stabilirii competenţei teritoriale în soluţionarea cauzei, se are în vedere data formulării cererii de către persoana condamnată, împrejurare certă, iar în raport de această împrejurare se poate constata că petentul se afla în data de 24.07.2014 la Penitenciarul Bacău, loc stabilit pentru executarea pedepsei şi doar un penitenciar de  tranzit, lucru cu atât mai evident cu cât petentul s-a aflat în această unitate de detenţie timp de 6 luni.