Proces verbal de constatare a contravenţiei. Efectuarea manevrei de depăşire.

Decizie 2A din 14.01.2015


-OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor

-OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

În condiţiile în care semnalizarea rutieră nu este corespunzătoare, nu se poate reţine în sarcina contravenientului săvârşirea unei contravenţii rutiere, atât sub aspectul laturii obiective, cât şi al celei subiective.

Decizia nr. 2A/14.01.2015 - Secţia a II a Civilă,  de Contencios Administrativ şi Fiscal

Prin procesul verbal de contravenţie încheiat de intimatul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, apelantul a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 340 lei, cu aplicarea sancţiunii complementare constând  în reţinerea permisului de conducere, pentru faptul că, în timp ce conducea autoturismul pe str. Calea Orşovei din Caransebeş, a efectuat manevra de depăşire a autoturismului marca Dacia Logan prin pătrunderea în zona de acţiune a indicatorului „Depăşire interzisă”, încălcând, astfel, disp. art. 100 al 3 lit. e din OUG. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice.

Conform art. 30 alineat 2 din OG. nr. 195/2002, mijloacele de semnalizare rutieră – în speţă – indicatoarele şi marcajele – „se instalează astfel încât să fie observate cu uşurinţă şi de la … distanţa adecvată, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, de cei cărora li se adresează şi trebuie să fie în deplină concordanţă între ele, precum şi într-o stare tehnică de funcţionare corespunzătoare”.

Totodată, conform alineatului 4 al articolului 30, „mijloacele de semnalizare rutieră, precum şi alte dispozitive de acest fel se asigură, se instalează şi se întreţin prin grija administratorului drumului public respectiv …”.

Ori, din probele administrate în cauză, inclusiv din adresa emisă de administratorul drumului  public în discuţie, respectiv Municipiul Caransebeş, a rezultat că „ pe strada Calea Orşovei, între BCR şi podul peste râul Sebeş, nu există indicator de interzicere depăşire, iar „marcajul longitudinal continuu care separă sensurile de mers, nu este vizibil, urmând a fi refăcut”.

În atare situaţie, atât sub aspectul laturii obiective, cât şi al celei subiective, nu se poate reţine în sarcina apelantului contravenient săvârşirea unei contravenţii rutiere.