Neacceptare succesiune; dezbatere succesiune; cesionare drept litigios

Sentinţă civilă 1465 din 24.09.2014


În cauza de faţă, instanţa a examinat pretenţiile părţilor litigante prin prisma excepţiei neacceptării în termen legal a moştenirii rămase de pe urma defunctei C.F., de către pârâţii R.G., C.A., C.E., C.I., C.F., C.M. şi C.I., excepţie invocată de reclamantul cesionar P.P. prin întâmpinarea la cererea reconvenţională formulată de pârâta-reconvenientă C.A.

Unind cu fondul cauzei excepţia astfel invocată şi având în vedere contractul de cesiune a dreptului litigios autentificat sub nr. 3870/03.09.2013 la S.P.N.P. Spînu şi Charcovschi, prin care reclamanţii cedenţi P.A., C.G., V.I, C.F. şi Cristea A.N. au cesionat reclamantului cesionar P.P. dreptul litigios ce face obiectul dosarului nr. ……… al Judecătoriei Mangalia, instanţa a administrat probele încuviinţate la solicitarea părţilor, respectiv, interogatoriul reclamantului cesionar şi proba testimonială cu martorii propuşi de părţile litigante.

Din coroborarea probelor  administrate în cauză rezultă, în mod neechivoc, că pârâţii nu au acceptat expres sau tacit succesiunea autoarei C.F., în termenul legal de 6 luni prevăzut de art. 700 Cod civil 1864, aplicabil în virtutea disp. art. 3 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Noul Cod civil.

Astfel, instanța constată că autoarea C.F. a încheiat cu reclamantul cesionar P.P. actul de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere autentificat sub nr. ………12.03.1998 la B.N.P. Darie Ruxandra, prin care autoarea a vândut reclamantului cesionar imobilul situat în comuna Cerchezu, judeţul Constanţa, format din casa de locuit şi terenul în suprafaţă de 2.000mp, cu obligaţia corelativă a reclamantului cesionar de a o îngriji pe vânzătoare până la deces şi de a o înmormânta potrivit rânduielilor creştineşti, aceasta rezervându-şi  dreptul de abitaţie pe tot restul vieţii asupra întregii locuinţe.

De asemenea, potrivit procurilor speciale ataşate la dosarul cauzei, reclamanţii cedenţi P.A., C.G., V.I., C.F. şi C.A.N. l-au mandatat pe reclamantul cesionar să întreprindă toate demersurile necesare în vederea dezbaterii succesiunii autoarei, iar, ulterior, să procedeze la vânzarea sau donarea, inclusiv către sine, a cotei-părţi indivize ce revenea celor dintâi din terenul în suprafaţă de 9,65 ha rămas în succesiunea autoarei.

Prin urmare, nu numai autoarea C.F., dar şi reclamanţii cedenţi au avut credinţa că reclamantul cesionar va îndeplini obligaţiile asumate prin contractul de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere, astfel încât întreaga avere a autoarei urma să se regăsească, după decesul acesteia, în patrimoniul reclamantului cesionar.

Majoritatea martorilor audiaţi în cauză au confirmat că pârâții nu au făcut niciun act de acceptare tacită a succesiunii autoarei C.F., fiind de notorietate că aceasta a locuit în ultimii ani împreună cu familia reclamantului cesionar şi că acesta din urmă avea să moştenească întreaga avere mobilă şi imobilă rămasă la decesul autoarei, potrivit dorinţei exprese a acesteia, materializată în testamentul  olograf încheiat în prezenţa copiilor defunctei, respectiv, reclamanta cedentă P.A. şi defuncţii C.C. şi  C.A. (tatăl pârâtei-reconveniente C.A.).

De altfel, pârâta-reconvenientă C.A. nu a produs nicio probă care să confirme acceptarea succesiunii autoarei, după cum aceasta nu a probat existenţa vreunei înţelegeri privind arendarea terenului în suprafaţă de 9,65 ha, cu consecinţa împărţirii, între fraţi, a arendei astfel obţinute.

Potrivit art. 689 Cod civil 1864, acceptarea succesiunii poate fi expresă sau tacită, iar potrivit art. 700 din acelaşi cod, exercitarea acestui drept este limitată la o perioadă de 6 luni calculată de la data deschiderii succesiunii.

Prin urmare, având în vedere probatoriul administrat în cauză, faţă de textele de lege enunţate mai sus, instanţa constată că excepţia de neacceptare a succesiunii autoarei C.F. în termenul legal de 6 luni, de către pârâţii C.A., R.G., C.E., C.I., C.F., C.M. şi C.I., este întemeiată, urmând a fi admisă, cu consecinţa respingerii cererii reconvenţionale formulate de pârâta-reconvenientă C.A. şi, respective, a admiterii acţiunii principale formulate de reclamanţii cedenţi P.A., C.G., V.I., C.F. şi C.A. şi continuată de reclamantul cesionar P.P., după cum urmează:

În temeiul art. 651 Cod civil 1864, instanţa va constata deschisă succesiunea defunctei C.F., decedată la data de 02.08.1998, cu ultimul  domiciliu în comuna Cerchezu, judeţul Constanţa, având ca moştenitori legali pe reclamanţii cedenţi P.A., C.G., V.I., C.F. şi C.A., fiecare cu câte o cotă de 1/5.

Se va constata că masa succesorală rămasă de pe urma defunctei C.F.  este formată din terenul extravilan în suprafaţă totală de 9,6500 ha situat în comuna Cerchezu, sat Cerchezu, judeţul Constanţa, reconstituit în favoarea autoarei în baza titlului de proprietate nr. ……../08.09.1995, emis prin efectul legii fondului funciar.

De asemenea, instanţa va constata că reclamanţii cedenţi P.A., C.G., V.I., C.F. şi C.A. au cesionat reclamantului cesionar P.P., cu titlu oneros, dreptul litigos ce formează obiectul dosarului civil nr. ……., în baza contractului de cesiune a dreptului litigios autentificat sub nr. 3870/03.09.2013 la B.N.P. Spînu şi Charcovschi.

Pe cale de consecinţă, în virtutea calităţii reclamanţilor cedenţi de moştenitori legali ai autoarei C.F. şi având în vedere actul de cesiune a dreptului litigios ce formează obiectul dosarului civil nr. ……., instanţa va constata că reclamantul cesionar P.P. este unic proprietar al terenului extravilan în suprafaţă totală de 9,65 ha situat în comuna Cerchezu, sat Cerchezu, judeţul Constanţa, reconstituit în favoarea defunctei C.F. în baza titlului de proprietate nr. ……../08.09.1995.

În strânsă legătură cu stabilirea calităţii reclamantului cesionar de unic proprietar al terenului extravilan în suprafaţă totală de 9,65 ha, instanţa va respinge petitul din acţiunea introductivă privind ieşirea din indiviziune asupra terenului în litigiu, ca rămas fără obiect.