Violul

Sentinţă penală 126 din 19.02.2016


ÎNCHEIERE

De amânare a pronunţării

Şedinţa nepublică din data de 08.02.2016

COMPLETUL DE JUDECATĂ FORMAT DIN:

Preşedinte – LILIANA STROE-MUNTEANU

Grefier –GABRIEL ENACHE

Ministerul Public reprezentat de procuror – Daniel Marian Vâlcu

Pe rol fiind  judecarea acţiunii penale pusă în mişcare prin ordonanţa Parchetului  de pe lângă Judecătoria Oneşti împotriva inculpatului … trimis în judecată prin rechizitoriul pentru săvârşirea infracţiunii de viol.

Desfăşurarea şedinţei de judecată s-a înregistrat cu mijloace tehnice audio, conform prevederilor art. 369 Cod procedură penală.

La apelul nominal făcut în şedinţa nepublică au răspuns inculpatul personal şi asistat de apărător ales, avocat Rachieru Lucian, partea civilă personal şi asistată de avocat ales Atanasiu Elena, , lipsind martora propusă de partea civilă.

Procedura legal  îndeplinită.

S-a făcut  referatul cauzei  de către grefierul de şedinţă, după care;

Întrebată fiind partea civilă arată că martora nu a vrut să vină să fie audiată. Solicită înlocuirea acesteia cu martorul ...

Avocat Rachieru Lucian se opune înlocuirii motivat de faptul că acest martor este în duşmănie cu inculpatul.

Procurorul, de asemenea, se opune înlocuirii.

Instanţa având în vedere că martorul a fost încuviinţat, admite cererea de înlocuire a martorei … cu martorul ...

Instanţa a procedat la audierea martorului declaraţia fiind consemnată şi ataşată la dosar.

Procurorul şi apărătorii părţilor au precizat că nu au alte cereri de formulat.

Nemaifiind cereri de formulat şi probe de administrat instanţa constată terminată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul în dezbateri.

Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, apreciază că au fost dovedite fapta şi vinovăţia inculpatului motiv pentru care solicită condamnarea acestuia la pedeapsa închisorii în regim de detenţie, vor fi aplicate pedeapsa complementară şi pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de  art. 66 alin. (1) lit. a), b) C. penal în condiţiile art. 65 şi 67 Cod penal.

Se va deduce perioada executată de la 15.10.2015 la zi şi va fi menţinută starea de arest a inculpatului.

Se va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat. Pe latură civilă va fi obligat acesta la despăgubiri către partea civilă şi la cheltuieli judiciare către stat.

Avocat Atanasiu Elena pentru partea civilă solicită condamnarea inculpatului pentru fapta comisă şi obligarea acestuia la despăgubirile solicitate având în vedere vârsta acesteia, statutul părţii civile, faptul că este cumătra inculpatului şi impactul social al faptei Cu cheltuieli de judecată.

Avocat Rachieru Lucian solicită instanţa ca la individualizarea pedepsei să facă aplicarea dispoziţiilor art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, reducând limitele speciale ale pedepsei cu o treime, urmând a fi avute în vedere circumstanţele reale şi cele personale, lipsa antecedentelor penale, vârsta inculpatului, caracterizările depuse, apreciind că se poate dispune o pedeapsă cu aplicarea art. 91 Cod penal, cele 4 luni petrecute în arest preventiv fiind suficiente ca inculpatul să conştientizeze gravitatea faptei. Pe latură civilă urmează să aveţi în vedere că inculpatul a fost de acord să achite despăgubiri civile însă într-o sumă mai mică decât cea solicitată. Se va lua act că inculpatul a fost asistat de apărător ales.

Inculpatul Taraipan Gheorghe, având ultimul  cuvântul,  regretă săvârşirea faptei, solicitând aplicarea unei pedepse cu suspendarea executării sub supraveghere.

INSTANŢA 

Deliberând, 

Având nevoie de timp pentru a delibera

DISPUNE

În baza art. 391 Cod procedură penală amână pronunţarea la data de 19.02.2016.

Pronunţată în şedinţă publică, azi 08.02.2016.

PREŞEDINTE, Grefier,

Liliana Stroe Munteanu Gabriel Enache.

JUDECĂTORIA ONEŞTI

Dosar nr. 5798/270/2015

SENTINŢA PENALĂ NR. 126

Şedinţa  nepublică din data de 19.02.2016

COMPLETUL DE JUDECATĂ FORMAT DIN:

Preşedinte – LILIANA STROE-MUNTEANU

Grefier –GABRIEL ENACHE

Ministerul Public reprezentat de procuror – Daniel Marian Vâlcu

Pe rol fiind  judecarea acţiunii penale pusă în mişcare prin ordonanţa Parchetului  de pe lângă Judecătoria Oneşti împotriva inculpatului … trimis în judecată prin rechizitoriul pentru săvârşirea infracţiunii de viol.

Desfăşurarea şedinţei de judecată s-a înregistrat cu mijloace tehnice audio, conform prevederilor art. 369 Cod procedură penală.

Prezenţa părţilor şi dezbaterile au fost consemnate în încheierea de şedinţă din data de 08.02.2016 care face parte integrantă din prezenta hotărâre şi când, din lipsă de timp pentru a delibera instanţa a amânat pronunţarea la data de 19.02.2016.

INSTANŢA 

Deliberând, 

Prin  rechizitoriul nr. 3056/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Onesti  a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, inculpatul … pentru săvârșirea infracțiunii de  viol, prev. de art. 218 alin. 1 Cod penal

În fapt, s-a reținut că, în data de 12.10.2015, in jurul orei 10,00 prin constrângere a întreţinut raport sexual normal cu persoana vătămată ….

În cursul urmăririi penale au fost administrate următoarele mijloace de probă: plângere şi proces verbal de consemnare plângere, fl. 5,6; proces verbal de cercetare la faţa locului şi planşă foto, fl. 9-19; declaraţii persoană vătămată, fl. 21-23; raport de expertiză medico legală, fl. 28,29; chitanţe, fl. 30,31; declaraţii martori, fl. 33-39, 41,42; declaraţii suspect, inculpat, fl. 46-48,54,55,73,87; proces verbal de reconstituire şi planşă foto, fl. 57-64.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Onesti la data de sub nr.5798/270/2015.

Prin încheierea de ședință din camera de consiliu din data de 09.12.2015 judecătorul de  cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanței, a administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecății.

 La primul termen de judecată, cu procedura legal îndeplinită, ulterior citirii în extras de către grefierul de ședință în baza art. 374 C. proc. pen. a actului prin care s-a dispus începerea judecății, instanța l-a întrebat pe inculpat dacă solicită ca judecata să aibă loc numai pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale și a înscrisurilor prezentate de părți, aducându-i la cunoștință dispozițiile art. 396 alin. (10) C. proc. pen. iar, în urma răspunsului afirmativ  al acestuia a procedat la audierea inculpatului, a persoanei vatamate  care s-a constituit parte civila  si, luand concluziile partilor si procurorului  ,a admis cererea de judecare in procedura simplificata.

 A fost admisa proba cu inscrisuri  si proba testimoniala  pe latura civila. 

Din probele administrate în cauză, instanța reține aceeași situație de fapt ca cea reținută în rechizitoriu:

 Inculpatul … şi persoana vătămată … sunt cumetri, fiica numitei … fiind cununată de familia ... Din această perspectivă, părţile se cunoşteau, întreţinând relaţii amiabile.

În virtutea unor astfel de relaţii, în dimineaţa zilei de 12.10.2015, … s-a deplasat la domiciliul inculpatului …, rugându-l să repare acoperişul locuinţei proprietatea fiicei sale - …, imobil de supravegherea căruia se ocupa în lipsa proprietarei plecată la muncă în Italia. Cu acel prilej, … a fost invitată la masă de inculpat şi de soţia acestuia – ... Cât timp au servit masa, inculpatul a consumat băuturi alcoolice.

Pentru că şi-a exprimat acordul de a ajuta persoana vătămată, inculpatul a însoţit-o pe aceasta la imobilul numitei …, efectuând activităţile solicitate.

În tot acest timp, … hrănea păsările în curte. După ce a reparat acoperişul, … a solicitat persoanei vătămate un pahar, pentru a consuma ţuica din bidonul adus de acasă. … nu a dat atenţie cererii inculpatului care a consumat ţuica direct din bidon. Apoi, sub pretextul necesităţii efectuării unor reparaţii şi în bucătărie, a atras-o pe … şi, pe fondul stării de ebrietate, … s-a repezit la aceasta şi a încercat să o sărute. Surprinsă de gest, dintr-un instinct de apărare, intuind vulnerabilitatea sa şi raportul de forţe net superior în favoarea inculpatului, … a manifestat o tentativă de a fugi pe uşa de acces a bucătăriei, tentativă eşuată.

În realizarea rezoluţiei infracţionale vizând întreţinerea raporturilor sexuale în absenţa unui consimţământ, inculpatul a prins persoana vătămată de piept şi a exercitat acte de violenţă fizică descrise de … în depoziţie: „M-a lovit în burtă şi în zona inghinală cu picioarele”.

Întrucât persoana vătămată continua să se opună, inculpatul a izbit-o de o vitrină din încăpere al cărei geam a fost distrus. Apoi, a trântit persoana vătămată pe pardoseală, dezbrăcând-o, şi a întreţinut raport sexual normal, prin constrângere fizică. Pe tot parcursul consumării actului sexual, … a ţipat, lansând rugăminţi către inculpat de a înceta agresiunile sexuale.

Inculpatul a continuat actul sexual desfăşurat timp de jumătate de oră, conform depoziţiilor sale, finalizându-l.

După consumarea violului, a ridicat persoana vătămată de pe pardoseală, constatând că aceasta se află în stare de şoc. A îmbrăcat-o şi a aşezat-o pe canapeaua din bucătărie.

Când a părăsit câmpul infracţional, inculpatul s-a asigurat că … este conştientă, purtând un dialog cu aceasta referitor la starea fizică.

Decizia numitei … de a sesiza organele de poliţie a fost dificilă, deoarece la suferinţele fizice şi cele morale ocazionate de activităţile specifice săvârşirii acestui gen de infracţiuni se adăugau şi actele previzibile determinate de publicizarea propriei intimităţi. Teama şi ruşinea au determinat-o să formuleze plângere penală după 2 zile, pe 14.10.2015.

După depunerea plângerii, … a fost examinată de medicii legişti, în scopul dovedirii existenţei actului sexual prin intromisiune.

Potrivit raportului de expertiză medico legală cu nr. A1D/284/15.10.2015, emis de SJML Bacău, leziunile din zona genitală (vaginală) coroborate cu rezultatul examenului citologic care relevă prezenţa unei imagini sugestive pentru capete de spermatozoizi, precum şi frecvente hematii şi fibrină, sunt sugestive pentru întreţinerea unui contact sexual consumat în condiţiile stabilite de anchetă. Vechimea momentului actului sexual a fost apreciată la circa 48-72 ore. Pe corp, s-a apreciat, că victima nu prezintă semne de violenţă şi nu necesită zile îngrijiri medicale pentru vindecare (28-29).

În cazul infracţiunilor ce aduc atingere brutală vieţii sexuale, deosebit de importantă este cercetarea la faţa locului, activitate procedurală având ca obiect percepţia nemijlocită a organelor judiciare cu privire la locul comiterii infracţiunii, la mijloacele materiale de probă. Fixarea activităţii de cercetare s-a realizat prin întocmirea procesului verbal şi a planşei foto (fl. 9-19).

Din conţinutul procesului verbal întocmit în cauză, relevant pentru constatarea existenţei infracţiunii în materialitatea ei, ex re, se reţine că, în încăperea unde au avut loc actele sexuale prin constrângere, s-au identificat urme biologice pe linoleum şi muşamaua de pe masă, ridicate în vederea examinării. În acelaşi mod, s-a procedat şi cu obiectele vestimentare purtate de victimă în momentul comiterii violului, mijloace materiale de probă, respectiv lenjeria intimă şi cămaşa de noapte, pe care s-au evidenţiat pete de culoare brun roşcat, cu aspect de sânge, precum şi cu urmele papilare identificate pe „2 bucăţi de fâşie din sticlă găsită spartă în colţul vitrinei” (fl. 19).

Mijloacele materiale de probă au fost ambalate în coletul 1 şi plicurile 1,3,4, ce vor fi înaintate Judecătoriei Oneşti.

În cauză, a fost realizată şi o reconstituire a faptei (fl. 57-64), inculpatul indicând de bună voie şi nesilit de nimeni, în prezenţa martorului asistent …, etapele parcurse în realizarea rezoluţiei infracţionale.

Martorul …, ginerele inculpatului, care confirmă legalitatea procedeului probatoriu, a luat act de suferinţele persoanei vătămate, când a însoţit inculpatul şi pe … la domiciliul acesteia, împrejurare în care a realizat „din cele spune de socrul meu - … şi din comportamentul acestuia, că este vinovat”. (fl. 33,34,39).

…, …, cea de-a doua e fiica inculpatului, au perceput împrejurările care au precedat, însoţit, succedat săvârşirii violului, din sursă mediată de persoana vătămată, asistând la diligenţele inculpatului şi ale soţiei acestuia de a determina persoana vătămată să-şi retragă acuzaţiile sau implicându-se personal în facilitarea obţinerii iertării din partea numitei … (…, fl. 39).

Aceleiaşi aspecte sunt dezvăluite şi de …, soţia inculpatului şi cumătra persoanei vătămate. „Am rugat-o să-l ierte pe soţul meu şi să-şi retragă plângerea” (fl. 42).

… a dovedit nesinceritate în cursul urmăririi penale, declarând iniţial că a efectuat doar acte de penetrare vaginală asupra victimei, folosindu-se de degete, întrucât nu ar fi avut erecţie, din cauza vârstei înaintate, acte ce se circumscriu laturii obiective a infracţiunii de viol, prev. de al. 2 al. art. 218 din Cod penal, depoziţii combătute de precizările concluzive ale medicilor legişti şi de afirmaţiile soţiei, potrivit cărora ea şi inculpatul continuă să aibă o viaţă sexuală activă.

În faţa probelor care confirmă în mod indubitabil vinovăţia sa în săvârşirea infracţiuni de viol incriminată prin art. 218 al. 1 din Cod penal, … recunoaşte că a întreţinut, prin constrângere fizică, raport sexual cu persoana vătămată …, în data de 12.10.2015 (fl. 73,87).

Relevant este că toate aceste aspecte au fost relatate de partea vătămată în toate declarațiile date atât în faza de urmărire penală cât și în fața instanței de judecată, ceea ce face ca aceste susțineri ale părții civile să aibă un grad de credibilitate sporit.

Inculpatul a recunoscut faptele asa cum au fost retinute prin rechizitoriu .

În drept, fapta inculpatului, care a atacat partea civila in casa unde fusese chemat pentru reparatii  si a întreținut un raport sexual normal cu aceasta împotriva voinței sale, întrunește elementele constitutive ale infracțiunilor de viol, prev. și ped. de art. 218 alin 1 Cod penal,.

Sub aspectul laturii subiective, infracțiunea a fost comisă cu forma de vinovăție a intenției directe, conform dispozițiilor art. 16 alin. (3) lit. a) C. pen., întrucât inculpatul a prevăzut rezultatul faptei sale și a urmărit producerea lui prin săvârșirea faptei.

Analizând latura obiectivă a infracțiunii prevăzute de art. 218 alin 1 Cod penal, instanța reține că elementul material al infracțiunii a fost realizat prin acțiunea inculpatului de a realiza un act sexual, fără consimțământul persoanei vătămate, prin constrângerea fizică a acesteia concretizată prin imobilizarea victimei.

Între activitatea inculpatului de a constrânge persoana vătămată pentru întreținerea unui raport sexual și rezultatul produs, respectiv încălcarea libertății sexuale a persoanei vătămate, există legătură de cauzalitate directă.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a acționat cu vinovăție în modalitatea intenției directe, conform dispozițiilor art. 16 alin. (3) lit. a) C. pen., întrucât inculpatul a prevăzut rezultatul faptei sale și a urmărit producerea lui prin săvârșirea faptei.

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpatului, instanța va avea în vedere criteriile generale de individualizare, respectiv împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii, motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit, natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal și nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială.

În concret, instanța reține că violul este o infracțiune de o gravitate sporită, gravitate ce rezultă din limitele de pedeapsă prevăzute de lege, dar și din natura și importanța valorilor sociale protejate prin incriminarea faptei, respectiv drepturi fundamentale ale acesteia precum dreptul la integritate sexuală și dreptul la libertate morală.

Evaluată atât prin prisma gravității abstracte și concrete, a împrejurărilor concrete în care se presupune că a fost comisă - asupra unei persoane de sex feminin, persoană care nu are capacitatea fizică de a opune o rezistență viabilă, în condițiile în care partea vătămată s-a opus ferm, aspect ce denotă curaj infracțional deosebit și o totală lipsă de respect pentru normele sociale,

În consecință, instanța, în temeiul art. 218 alin 1 C. pen. cu aplicarea art. 396 alin 10 Cod proc.penala  va condamna  pe inculpat  la o pedeapsa cu închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de viol  iar cuantumul va fi stabilit  intre limite reduse cu o treime prin efectul recunoasterii, instanta  apreciind  ca  pedeapsa de 3 ani si 6 luni  este suficienta pentru ca pedeapsa sa-si atinga scopul in timp ce  reducerea sub cuantumul mentionat nu ar corespunde acestui scop.

Totodată, raportat la gravitatea infracțiunii de viol și persoana inculpatului, se impune a se constata  incompatibilitatea dintre starea de persoană condamnată în executarea unei pedepse privative de libertate și exigențele cerute pentru reprezentarea sau slujirea interesului public dar și după momentul executării pedepsei principale în ceea ce privește această infracțiune. De altfel, aplicarea unei pedepse complementare este obligatorie în cazul infracțiunii de viol.

În baza art. 66 alin. (1)  C. pen. va interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor prevazute art. 66 alin. (1) lit. a), b) C. pen. de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice si de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat , pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe

Pronunțând o pedeapsă cu închisoarea, instanța urmează să-i aplice inculpatului și pedepse accesorii pentru infracțiunile reținute în sarcina lui.

În ceea ce privește pedepsele accesorii ce urmează a fi aplicate inculpatului, instanța reține că natura faptelor săvârșite, gradul de pericol social al acestora, precum și pedeapsa principală ce urmează a fi aplicată inculpatului conduc la concluzia unei nedemnități în exercitarea drepturilor de natură electorală, prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) C. pen. Cod penal, respectiv dreptul de fi ales în autoritățile publice sau funcții elective publice și dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, întrucât exercitarea acestor drepturi presupune o conduită morală ireproșabilă. 

Instanța apreciază că interzicerea exercițiului acestor drepturi este necesară pentru asigurarea unui scop legitim, respectiv desfășurarea instrucției penale, măsură care este necesară într-o societate democratică. De asemenea, instanța, luând în considerare natura și gravitatea pedepsei principale ce urmează a fi aplicată, apreciază că pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) Cod penal este proporțională cu situația care a determinat-o.

În baza art. 399 alin. 1 Cod procedură penală, va menține arestarea preventivă a inculpatului, constatând că legalitatea privării de libertate a unei persoane după pronunțarea unei hotărâri de condamnare, chiar nedefinitive, în ceea ce o privește, urmează a fi examinată în condițiile art. 5 paragraful 1 lit. a din Convenție.

Curtea a statuat că persoana arestată preventiv în cauză, din momentul condamnării sale în primă instanță, are calitatea de "condamnat";, privarea sa de libertate ulterior acestui moment intrând sub incidența literei "a"; și trebuind să îndeplinească condițiile textului menționat, chiar dacă împotriva hotărârii de condamnare se exercită căi de atac și chiar dacă legea internă îl consideră un arestat preventiv.

Soluția este logică, întrucât instanța care pronunță hotărârea de condamnare a inculpatului dezleagă problema vinovăției sau nevinovăției acestuia și stabilește modalitatea de executare a pedepsei, iar pentru această instanță nu se mai pune problema existenței unor "indicii privind vinovăția inculpatului";, ci a existenței "probelor certe de vinovăție";, chiar dacă inculpatul beneficiază, până la soluționarea definitivă a cauzei, de prezumția de nevinovăție.

Sintetizând, în condițiile în care instanța nu numai că a apreciat existența vinovăției inculpatului dincolo de orice îndoială rezonabilă, dar și că este necesar ca acesta să execute pedeapsa în regim de detenție, se impune ca arestarea preventivă a acestuia să fie menținută.

În baza art. 404 alin. (4) lit. a) C. proc. pen.  va  deduce din pedeapsa  aplicată  durata  retinerii si arestului preventiv de la  15.10.2015 la zi.

În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

Pe latura civila, instanta  constata ca partea civila a solicitat daune morale in suma de 1000 euro lei  reprezentand pretul  rusinii suferite iar inculpatul a fost de accord cu suma de 1000 euro aratand ca nu are posibilitati sa achite mai mult.

Cu privire la cuantificarea prejudiciului moral, este de retinut ca aceasta nu este supusa unor criterii legale de determinare. Cuantumul daunelor morale se stabileste, prin apreciere, ca urmare a aplicarii de catre instanta de judecata a criteriilor referitoare la consecintele negative suferite de cel în cauza în plan fizic si psihic, importanta valorilor lezate, masura în care au fost lezate aceste valori, intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii, masura în care i-a fost afectata situatia sociala.

De asemenea, pentru ca instanta sa poata aplica aceste criterii apare necesar ca cel ce pretinde daunele morale sa produca un minim de argumente.

Martorul  …, audiat pe latura civila , a  declarat ca toata lumea din sat  vorbeste pana  si in biserica  despre cele patite  de  partea  civila, cunoscuta ca o persoana  respectabila .Acelasi  martor a reprodus  o discutie  intre doua tinere  in magazinul satului, acestea comentand  modul de savarsire al violului cu detalii de natura fizica precum aceea ca inculpatul  ,, a rupt-o  toata’’  pe  partea civila.  Aceasta ,pe langa trauma fizica si psihica  suferita in timpul violului, are  de  indurat ,la varsta  sa  inaintata  , rusinea de a fi tinta discutiilor  si curiozitatii  intr-o comunitate  mica  , asa  cum s-a dovedit cu declaratia martorului.

Astfel fiind, instant apreciaza  ca suma acordata cu titlu de daune morale de 4000  euro este în masura sa acopere prejudiciul suferit de partea civila, suma la care a achiesat inculpatul fiind insuficienta  fata  de gravitatea si urmarile  faptei inclusiv in plan social  in timp ce o suma mai mare ar depasi posibilitatile reale de plata ale inculpatului.

În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. va obliga pe inculpat la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. In baza art. 276 alin. 1 C.proc. pen. va obliga  pe inculpat la plata  sumei de  2000 lei cheltuieli judiciare catre partea civila ...

pentru aceste motive,

în numele legii,

HOTĂRĂŞTE

În baza art. 218 C. pen. , cu aplicarea art.396 al. 10 C.pen.,condamnă pe inculpatul  …, fiul lui … şi …, născut la data de … în …, cu domiciliul în …, studii – şcoala profesională, ocupaţie pensionar, fără antecedente penale, C.N.P. …, în prezenta aflat  Penitenciarul Bacău, la pedeapsa de 3 ani si 6 luni  închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de  viol.

În baza art. 67  alin. 2 C. pen.66 alin. (1) lit. a), b) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor prevăzute art. 66 alin. (1) lit. a), b) C. pen. de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice si de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat , pe o perioadă de 5 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe.

În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice si de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat , de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe  şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale  in condiţiile si pe durata prevăzută de art.66 alin. 3 C. pen..

 În baza art. 399 alin. 1  Cod procedură penală menţine starea de arest preventiv a inculpatului  ...

În baza art. 72 Cod penal deduce perioada reţinerii din 15.10.2015 şi a arestării preventive de la16.10.2015 la zi.

In baza art. 7 alin. 1 din Legea 76/2008 dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat urmând ca acesta sa fie informat asupra  utilizării  probelor pentru obţinerea  si stocarea in S.N.D.G.J. a profilului sau biologic.

In baza art.19 si 397 C.pr.pen. cu referire la art. 1381, 1391 C.civil obliga inculpatul la  plata sumelor de  4000  euro daune morale catre partea civila ...

In baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. obligă pe inculpat la plata sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

In baza art. 276 alin. 1 C.proc. pen. obligă pe inculpat la plata sumei de  2000 lei cheltuieli judiciare catre partea civila ...

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţa publică,  azi 19.02.2016.