Revocare donaţie pentru survenienţă de copii

Sentinţă civilă 1456 din 11.01.2016


Prin sentinţa civilă nr. 1456 din 03.02.2014, Judecătoria Iaşi a respins ca neîntemeiată cererea privind constatarea revocării de drept a donaţiei pentru survenienţă de copil.

Pentru a pronunţa această soluţie, instanţa a reţinut că reclamantul M.V., în calitate de donator, şi pârâta L (fostă I) O C, în calitate de donatară, au încheiat contractul de donaţie autentificat sub nr. x de B.N.P. C P având ca obiect bunul propriu al donatorului constând în dreptul de proprietate asupra apartamentului nr. y situat în municipiul Iaşi, str. V. Reclamantul donator şi-a rezervat dreptul de abitaţie asupra apartamentului donat până la încetarea sa din viaţă. Ulterior, prin declarația autentificată sub nr. z de către B.N.P. C P, reclamantul a renunţat la dreptul de abitaţie viager, acest drept fiind radiat din cartea funciară, astfel cum rezultă din încheierea emisă de către O.C.P.I. Iaşi.

Reclamantul a solicitat instanţei constatarea revocării de drept a donaţiei ca urmare a naşterii, la data de 19.03.2009, a minorului A M a cărui paternitate a recunoscut-o la data de 31.01.2011, astfel cum rezultă din certificatul de naştere eliberat la data de către Consiliul Local Sector 1 Bucureşti.

În conformitate cu prevederile art. 836 Cod civil în vigoare la data încheierii contractului de donaţie menţionat mai sus, orice donaţiuni prin acte între vii fãcute de persoane ce n-au copii sau descendenţi existenţi în timpul facerii lor, oricare ar fi valoarea acestor donaţiuni şi sub orice titlu s-ar fi fãcut, fie chiar donațiunea mutuala sau remuneratorie, fie în fine donațiunea în favoarea maritagiului fãcuta soţilor de oricare alta persoana, afarã de ascendenţii lor, sunt revocate de drept, dacã donatorul, în urma donatiunii, dobândeşte un copil legitim, un postum, sau chiar când a legitimat pe un copil natural, prin maritagiu subsecvent.

Din textul legal menţionat rezultă că, pentru a opera revocarea de drept a donaţiei trebuie întrunite cumulativ următoarele condiţii: 1) donatorul să nu aibă vreun copil sau alt descendent în viaţă în momentul încheierii contractului de donaţie şi 2) donatorului să i se nască un copil, chiar şi după moartea sa.

Astfel cum arăta şi pârâta prin întâmpinarea depusă la dosarul cauzei, condiţiile impuse de prevederile art. 836 Cod civil nu sunt îndeplinite cât timp însăşi donatara este fiica reclamantului, aspect menţionat chiar şi în cuprinsul contractului de donaţie şi dovedit cu actele de stare civilă depuse de către pârâtă. Simplul fapt al naşterii minorului A M, ulterior încheierii contractului de donaţie, nu atrage aplicarea prevederilor art. 836 Cod civil. 

Prin urmare, instanţa, constatând că nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de art. 836 Cod civil în vigoare la data încheierii contractului de donaţie autentificat sub nr. x de B.N.P. C P, a apreciat ca neîntemeiată acţiunea şi a respins-o ca atare.