Pretenţii

Decizie 959/A/2015 din 23.10.2015


Conţinut speţa : Pretenţii întemeiate pe dispoziţiile art.998 si 999 Cod

civil,respectiv pe răspunderea notarului pentru încălcarea obligaţiilor sale profesionale. In susţinerea pretenţiilor formulate s-a invocat ca se impune atragerea răspunderii civile delictuale a notarului întrucât la instrumentarea unui contract de vânzare cumpărare având ca obiect imobile acesta nu a asigurat un interpret în condiţiile în care reprezentantul vânzătorului este cetăţean străin si ca acesta nu a înţeles clauza stipulata în contract conform căreia vânzătorul a menţionat ca nu solicita înscrierea unei ipoteci la foaia de sarcini a imobilelor înstrăinate cu privire la diferenţa de preţ fiind astfel văduvit vânzătorul de garanţia pentru neplata preţului.

Prima instanţa prin hotărârea pronunţata a respins excepţia lipsei calităţii procesuale pasive si excepţia prescripţiei dreptului la acţiune, reţinându-se ca în raport de dispoziţiile art.38 alin. 1 din Legea notarilor publici,calitate procesuala o are notarul public titular al biroului pentru angajarea răspunderii civile urmare a încălcării obligaţiilor sale profesionale atunci când a cauzat un prejudiciu iar cat priveşte excepţia prescripţiei sunt aplicabile prevederile Decretului nr. 167/1958 si fata de data producerii invocatului prejudiciu si a înregistrării acţiunii la instanţa, termenul de 3 ani a fost respectat. Pe fondul cauzei prima instanţa a respins acţiunea reţinând ca nu sunt îndeplinite condiţiile cumulative pentru antrenarea răspunderii civile delictuale a paratului.

Împotriva acestei hotărâri s-a declarat calea de atac a apelului respinsa de instanţa de apel ca nefondat. Instanţa de apel a reţinut ca, contractul de vânzare cumpărare autentificat s-a încheiat între doua persoane juridice române, ambele reprezentate la încheierea actului de reprezentanţii legali persoane fizice străine, vorbitori de limba romana. Probele testimoniale administrate au infirmat susţinerile reclamantei privind necunoaşterea limbii romane de către reprezentantul vânzătorului. In încheierea de autentificare a contractului s-a menţionat ca reprezentaţii părţilor au citit actul si au consimţit la autentificarea lui, semnând toate exemplarele.

Din actele depuse rezultă că vânzătorul prin acelaşi reprezentant a încheiat la acelaşi birou notarial începând cu anul 2005 si alte acte de vânzare cumpărare, fără  a avea nevoie de interpret. Conform dispoziţiilor art.45 si 47 din Legea nr.36/1995 notarul public are obligaţia de a asigura traducerea actului prin interpret dacă părţile uzează de aceasta posibilitate. ori la data redactării contractului reprezentantul reclamantei a citit personal actul si a declarat că este de acord cu conţinutul acestuia fără a solicita pentru aceasta traducător. Coroborând probele administrate în cauza si avându-se în vedere şi Rezoluţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea data în dosar nr. 141 /P/2012 instanţa de apel a concluzionat că în speţa nu sunt întrunite condiţiile răspunderii civile delictuale a notarului care a autentificat contractul de vânzare cumpărare.

( Tribunalul Bihor - Secţia 1 civila,decizia civila nr.959 A 2015 )