Carte funciară

Sentinţă civilă 286 din 28.01.2015


JUDECATORIA

Prin cererea inregistrata sub nr. X/09.12.2014petentulX Xa formulat plangere impotriva incheierii de respingere nr. X din dosarul nr. X/ 22.10.2014 prin care s-a respins cererea de reexaminare si s-a mentinut solutia data de registrator prin Incheierea nr. X/19.09.2014.

In motivare a aratat ca, prin Incheierea nr. X s-a dispus respingerea cererii de reexaminare si s-a mentinut solutia data de registrator prin Incheierea nr. X /19.09.2014. Prin Incheierea nr. X/19.09.2014 s-a dispus admiterea cererii cu privire la imobilul situat in localitatea X, jud. X, avand ca obiect Notarea somatiei in Registrul Digital de Transcriptiuni si Inscriptiuni Imobiliare in baza somatiei nr. 96 din 17.09.2014 emisa de BEJ X. Se noteaza somatia de plata pentru debitul in suma de 26893,12 lei asupra imobilului teren constructie situat in sat X cu proprietar declarat X X in baza DS executare Xin favoarea creditoarei X.Arata ca, registratorul si-a intemeiat solutia pe dispozitia art. 39 alin 2 din Legeanr. 7/1996

Petentul apreciaza ca, potrivit dispozitiilor art. 39 alin 2 si art. 29 din Legea nr. 7/1996 registratorul putea sa dispuna intabularea sau inscrierea provizorie, nu si notarea.

Considera ca, Incheierea nr. X din Dosarul nr. X/19.09.2014 nu a fost intemeiata in drept in mod corespunzator, deoarece art. 29 din Legea nr. 7/1996 nu prevede posibilitatea registratorului de a dispune notarea in cartea funciara. Registratorul sef nu s-a pronuntat la legalitatea si motivarea in drept a incheierii nr. 7286 , nefacand nicio referire la temeiul de drept care permitea registratorului sa dispuna notarea in cartea funciara.

Cererea a fost intemeiata in drept pe dispozitiile art. 31 alin 3 si 4 din Legea nr. 7/1996.

In sustinere a solicitat proba cu inscrisuri si a atasat copie de Incheierea nr. X/19.09.2014, Cererea de reexaminare, Incheierea de reexaminare nr. X/ 22.10.2014.

Plangerea a fost timbrata cu taxa judiciara de timbru in cuantum de 50 lei potrivit art.20 din OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

La solicitarea instantei, O.C.P.I X - Serviciul publicitate imobiliara , Biroul X, a depus la dosar actele care au stat la baza emiterii Incheierii nr. X/2014 din (filele 26-40).

In prezenta cauza a fost administrata proba cu inscrisurile din dosar.

Analizand inscrisurile depuse la dosar instanta retine urmatoarele:

Prin Incheierea din data de 28.07.2014 pronuntata de Judecatoria X, in dosarul nr. X/189/2014 a fost admisa cererea de incuviintare a executarii silite formulata de biroul executorului judecatoresc X la cererea creditoarei X X si s-a incuviintat executarea silita a obligatiilor prevazute in titlul executoriu, reprezentat de Sentinta civila nr. /17.10.2013, pronuntata de Judecatoria X in dosarul nr. X/2013 impotriva debitorului X V. X, domiciliat in sat/com. X, jud. X pentru recuperarea sumei de 21310,50 lei reprezentand sulta si a sumei de 2492,62 lei reprezentand cheltuieli de judecata, la care se adauga onorariu si cheltuieli de executare, prin urmarire silita imobiliara cu privire la imobilului situat in sat X, com.X jud. X proprietatea debitorului X V.X.

La data de 03.09.2014 Biroul Executorului Judecatoresc X a emis Somatia Imobiliara nr. Xpe numele lui X X, prin care is-a pus in vedere ca in termen de 15 zile de la primirea acesteia sa se conformeze titlului executoriu si sa achite creditoarei X urmatoarele sume : 2492,62 lei, reprezentand cheltuieli de judecata, 900 lei cheltuieli de executare, 21310,50 lei sulta, 2190 cheltuieli de executare. Se mentioneaza ca, in situatia in care nu se va conforma prezentei somatii se va proceda la urmarirea silita a imobilului situat in sat/com. X, jud. X, respectiv casa de locuit formata din 3 camere, bucatarie, hol si anexe gospodaresti si terenul aferent imobilului.

La data de 17.09.2014 Biroul executorului Judecatoresc X a comunicat sub nr. Xcatre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara X, somatia de plata nr. Xdin data de 03.09.2014 in vederea notarii somatiei de plata privind imobilul situat in sat/com. X, jud. X, proprietatea debitorului X X, care are de achitat catre X suma de 26893,12 lei.

Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara X, Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara BCPI X a emis Incheierea nr. X/19.09.2014 prin care a admis cererea cu privire la imobilul situat in X, jud. X privind pe X X, avand ca obiect Notarea Somatiei in Registrul Digital de Transcriptiuni si Inscriptiuni Imobiliare in baza Somatiei nr. 96 din 17.09.2014 emisa de BEJ X si s-a dispus notarea somatiei de plata pentru debitul in suma de 26893,12 lei asupra imobilului teren si constructie situat in sat/com. X cu proprietar declarat X X, in baza dosarului de executare Xin favoarea creditoarei X.

Impotriva incheierii nr. X/19.09.2014 petentul a formulat cerere de reexaminare, respinsa de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara X, Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara BCPI X prin Incheierea de reexaminare nr. X/22.10.2014.

In drept, incident este articolul 31 din Legea nr. 7/1996- republicata, Legea cadastrului si publicitatii imobiliare, potrivit caruia incheierea se comunica celui care a cerut inscrierea sau radierea unui act sau fapt juridic, precum si celorlalte persoane interesate potrivit mentiunilor din cartea funciara, cu privire la imobilul in cauza, in termen de 15 zile de la pronuntarea incheierii, dar nu mai tarziu de 30 zile de la data inregistrarii cererii. Incheierea de inscriere sau de respingere poate fi atacata cu plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la biroul teritorial. Plangerea impotriva incheierii se depune la biroul teritorial si se va inscrie din oficiu in cartea funciara. Oficiul teritorial este obligat sa inainteze plangerea judecatoriei in a carei raza de competenta teritoriala se afla imobilul, insotita de dosarul incheierii si copia cartii funciare. Plangerea impotriva incheierii se poate depune de cei interesati si direct la judecatoria in a carei raza de competenta teritoriala se afla imobilul. Hotararea pronuntata de judecatorie poate fi atacata numai cu apel. Hotararea judecatoreasca definitiva se comunica, din oficiu, biroului teritorial de catre instanta care s-a pronuntat ultima asupra fondului. Inscrierea facuta in temeiul acestei hotarari judecatoresti isi produce efectele de la inregistrarea cererii de inscriere la biroul teritorial. In cazul respingerii plangerii prin hotarare judecatoreasca definitiva, notarile facute se radiaza din oficiu.

Potrivit dispozitiilor art. 24 din Legea nr. 7/1996 (1) Inscrierile in cartea funciara sunt: intabularea, inscrierea provizorie si notarea.

(2) Cazurile, conditiile si regimul juridic al acestor inscrieri sunt stabilite de Codul civil, iar procedura de inscriere in cartea funciara, de prezenta lege si de regulamentul aprobat prin ordin cu caracter normativ al directorului general al Agentiei Nationale.

Potrivit dispozitiilor art. 902 alin 2 pct. 17C. civ. ( Legea nr. 287/2009) (2) In afara altor cazuri prevazute de lege, sunt supuse notarii in cartea funciara: sechestrul, urmarirea imobilului, a fructelor ori veniturilor sale.

In cauza sunt aplicabile si dispozitiile Ordinului nr. 700/2014 privind regulamentul de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara, respectivart. 53 potrivit cu care :

(1) Registratorul dispune prin incheiere admiterea sau respingerea cererii de inscriere.

(2) In caz de admitere a cererii de inscriere, se procedeaza la intabularea, la inscrierea provizorie sau la notarea in cartea funciara.

(3) Registratorul poate dispune admiterea in parte a cererii de inscriere aratand, motivat, partea din cerere care a fost admisa, precum si cea care a fost respinsa.

(4) In cazul in care se identifica o cauza de nulitate absoluta partiala a actului juridic in baza caruia se solicita inscrierea, registratorul poate admite cererea de inscriere in masura in care actul indeplineste celelalte conditii prevazute de legea speciala pentru inscrierea in cartea funciara.

(5) Inscrierile in registrele de transcriptiuni si inscriptiuni se efectueaza la cerere, in baza unei incheieri.

Potrivit art. 54 din Ordinul nr. 700/2014:Incheierea registratorului cuprinde:

a) denumirea oficiului si a biroului teritorial;

b) numarul si data inregistrarii;

c) tariful achitat;

d) inscrisul pe care se intemeiaza cererea;

e) felul inscrierii, anume intabulare, inscriere provizorie sau notare;

f) determinarea exacta a obiectului inscrierii;

g) modalitatile drepturilor inscrise;

h) unitatea administrativ-teritoriala in care se afla imobilul, numarul cartii funciare, numarul cadastral sau topografic, precum si numarul de ordine al inscrierii, atunci cand cererea de inscriere este admisa in totalitate sau in parte;

i) temeiul juridic al solutiei de admitere in tot sau in parte ori de respingere;

j) persoanele in folosul si cele impotriva carora se efectueaza inscrierea;

k) persoanele carora urmeaza sa li se comunice incheierea;

l) calea de atac, termenul de exercitare a acesteia si biroul teritorial sau instanta de judecata la care se formuleaza;

m) semnatura registratorului;

n) data solutionarii.

De asemenea, potrivit art. 55 din Ordinul nr. 700/2014

(1) Incheierea trebuie sa aiba acelasi numar cu cel al cererii de inregistrare, aceasta motivandu-se in drept in caz de admitere, iar in caz de respingere se va motiva atat in fapt cat si in drept.

(2) Incheierea se redacteaza in numarul de exemplare necesar comunicarii, plus un exemplar care se va atasa la dosarul cererii.

(3) Fiecare exemplar al incheierii de admitere este insotit de extrasul de carte funciara pentru informare care atesta modul in care s-a efectuat inscrierea in cartea funciara.

(4) Incheierea registratorului se comunica celui care a cerut inscrierea, precum si celorlalte persoane interesate potrivit mentiunilor din cartea funciara si dispozitiilor legale, in termen de 15 de zile de la pronuntare, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data inregistrarii cererii, cu exceptiile prevazute de lege.

(5) Incheierea prin care s-a dispus respingerea cererii nu trebuie insotita de extrasul de carte funciara pentru informare.

Potrivit dispozitiilor art. 39 alin 2 din Legea nr. 7/1996, coroborat si cu dispozitiile art. 178 din ordinul nr. 700/2014: Pana la deschiderea noilor carti funciare, in conditiile art. 40, in regiunile de transcriptiuni si inscriptiuni imobiliare, privilegiile si ipotecile legale, sechestrul, urmarirea imobilului, a fructelor si veniturilor sale, punerea in miscare a actiunii penale, actiunile pentru apararea drepturilor reale privitoare la imobilele neinscrise in cartea funciara, precum si actele si faptele juridice privitoare la drepturile personale sau la alte raporturi juridice in legatura cu aceste imobile vor continua sa fie transcrise ori, dupa caz, inscrise in vechile registre de publicitate imobiliara, cu respectarea dispozitiilor Codului civil si ale prezentei legi.

Fata de situatia de fapt retinuta, facand aplicarea prevederilor legale de mai sus, analizand plangerea prin prisma inscrisurilor existente in dosarul Incheierii nr.X din data de 22.10.2014 date de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara X, Biroul de cadastru si Publicitate Imobiliara X, instanta constata ca plangerea formulata de petentul X X este neintemeiata.

Instanta apreciaza ca plangerea impotriva incheierii de carte funciara este o cale speciala de atac, avand caracter necontencios ce se solutioneaza potrivit normelor de procedura speciale prevazute in Legea nr. 7/1996, completate cu dispozitiile din Cartea a III-a a Codului de procedura civila. Caracterul necontencios al plangerii impotriva incheierii de carte funciara, este o consecinta a caracterului necontencios al cererii de inscriere a actelor si faptelor juridice in cartea funciara, retinut in decizia nr. 2/2001 a Curtii Supreme de Justitie, pronuntata intr-un recurs in interesul legii, motivat de faptul ca, prin formularea unei astfel de cereri, titularul nu urmareste stabilirea unui drept potrivnic fata de o alta persoana.

Instanta investita cu solutionarea unei astfel de plangeri verifica legalitatea si temeinicia solutiei date cererii de inscriere in cartea funciara, de oficiul de cadastru.

Instanta are in vedere ca incheierea de carte funciara se bucura de o prezumtie relativa de legalitate si temeinicie, petentului revenindu-i obligatia de a rasturna aceasta prezumtie.

Instanta constata ca motivele invocate de petent in plangere sunt neintemeiate , registratorul dispune asupra cererii de inscriere a notarii prin Incheiere , asa cum prevad dispozitiile legale citate mai sus, invocarea dispozitiilor art. 39 alin 2 in Incheierea supusa analizei, au fost facuta in considerarea transcrierii urmaririi silite a imobilului in vechile registre de publicitate imobiliara , pana la deschiderea noilor carti funciare.

Verificand legalitatea si temeinicia incheierii de carte funciara contestate, instanta nu constata nici un motiv de admitere a plangerii si de radiere a notarii operate prin incheierea criticata.

Pentru considerentele de fapt si de drept mai sus enuntate, instanta va respinge actiunea avand ca obiect plangere de carte funciara formulata de petentul X X, ca neintemeiata.

4