Partaj succesoral. Moştenitori legali. Acte cu valoare de acceptare expresă şi tacită a moştenirii.

Sentinţă civilă 661 din 08.10.2014


Cuprins pe materii: Drept civil. Moştenirea legală. Acte de acceptare expresă şi tacită a moştenirii. Cheltuieli de judecată.

Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii, conform art. 1103  alin.1 C.civ.

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei T B la data de …. .03.2013, reclamanţii C I şi C A au chemat în judecată pe pârâtul C A solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună dezbaterea succesiunii defunctei C I decedată la data de 25.02.2013 şi să constate că pârâtul nu a acceptat succesiunea în termenul prevăzut de lege.

În motivarea acţiunii reclamanţii au învederat următoarele:

Defuncta este mama reclamantului şi a pârâtului şi soacra reclamantei C A.

Prin testamentul autentificat sub nr. /26.03.2012 de către BNP A M C C şi V A L, autoarea C I a transmis reclamanţilor dreptul de proprietate asupra unor suprafeţe din intravilanul şi extravilanul comunei S, terenuri identificate în titlul de proprietate nr. 446-28/05.04.1995.

Au precizat reclamanţii că aceste bunuri imobile reprezintă întreaga avere succesorală a defunctei şi că au calitatea de unici moştenitori întrucât pârâtul C A nu a înţeles să accepte moştenirea în termenul de 1 an prevăzut de art. 1103 Cod civil.

În drept, şi-au întemeiat acţiunea pe dispoziţiile art. 1059, 1074, 1075, 1103 Cod civil.

În dovedirea acţiunii au solicitat proba cu acte, interogatoriul pârâtului şi martori.

Reclamanţii au evaluat masa succesorală la suma de 12000 lei şi au făcut dovada achitării taxei judiciare de timbru cu chitanţa nr. ITX51/1543.

Pârâtul nu a formulat întâmpinare şi nu s-a prezentat în instanţă deşi a fost citat cu menţiunea „la interogatoriu”.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că prin testamentul autentificat sub nr. 26 martie 2012 de către BNPA M C C şi V A L, C I a transmis reclamanţilor C I şi C A dreptul de proprietate asupra suprafeţei de 50714 mp teren extravilan comuna S, judeţul G şi asupra suprafeţei de 2388 mp teren intravilan sat S, comuna S, judeţul G.

Conform certificatului de deces nr.  26.02.2013, autoarea C I a decedat la data de 25.02.2013.

Din încheierea privind verificarea efectuată în evidenţele succesorale ale Camerei Notarilor Publici şi ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România nr. din 14.02.2014, eliberată de Biroul Individual Notarial A  L  R rezultă următoarele:

-Nu s-a găsit înregistrată succesiunea defunctului precizat mai sus pentru perioada 25.02.2013 la zi (adresa nr. 27 eliberată la data de … .02.2014 de Camera Notarilor Publici G , cu sediul în mun. G).

-Nu s-au găsit înregistrate declaraţii privind opţiunea succesorală, aferente perioadei 1995 – 31.12.2006.

-Nu s-au găsit înregistrate declaraţii privind opţiunea succesorală, aferente perioadei 01.01.2007 şi până în prezent.

-S-a găsit înregistrat testamentul înregistrat sub nr.  din data de … .03.2013 de către Notarul Public M  C  C , cu sediul în mun. G, înregistrat în RNL sub nr. ../28.03.2012, aferent perioadei 01.01.2007 şi până în prezent.

Potrivit dispoziţiilor art. 1100 Cod civil, „cel chemat la moştenire în temeiul legii sau al voinţei defunctului poate accepta moştenirea sau poate renunţa la ea”

Art. 1103 Cod civil prevede în alineatul 1 că dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.

Din declaraţiile martorilor C  G  şi M  N  L , rezultă că pârâtul C  A  – fiul defunctei C  I  nu a mai fost în comuna S  de aproximativ 8 – 10 ani şi nu a participat la înmormântarea mamei sale.

Coroborând declaraţiile martorilor cu refuzul nejustificat al pârâtului de a se prezenta la interogatoriu şi cu rezultatul verificărilor în evidenţele succesorale ale Camerei Notarilor Publici şi ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, instanţa constată că acesta nu a făcut acte de acceptare expresă sau tacită a moştenirii defunctei C  I  în termenul prevăzut de art. 1103 Cod civil, fiind străin de moştenire.

Faţă de cele ce preced, văzând dispoziţiile art. 1034 şi urm. Cod civil, instanţa va constata că reclamanţii sunt unici moştenitori ai defunctei C  I .

În ceea ce priveşte capătul de cerere privind obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată instanţa reţine următoarele:

Potrivit dispoziţiilor art. 453 Cod procedură civilă partea care cade în pretenţii va fi obligată, la cerere, să plătească cheltuielile de judecată.

Potrivit acestui text de legal, la baza obligaţiei de restituire a cheltuielilor de judecată stă culpa procesuală.

Astfel, ideea de culpă a părţii care prin atitudinea sa, a determinat partea potrivnică că intenteze o acţiune în realizarea dreptului, este o condiţie a acordării cheltuielilor de judecată.

Prin urmare, partea reclamantă nu poate să pretindă cheltuieli de judecată în cazul în care pârâtul nu se face vinovat de declanşarea litigiului.

În speţă reclamanţii – moştenitori testamentari ai defunctei C  I  au investit instanţa de judecată cu o acţiunea de dezbatere succesorală faţă de care pârâtul este străin prin neacceptare în termen legal, fiind evidentă lipsa culpei procesuale a pârâtului în declanşarea litigiului.

Pentru aceste considerente instanţa va respinge ca nefondat capătul de cerere privind obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată.