Instituire tutelă

Sentinţă civilă Incheiere-2012 din 02.07.2014


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Z., petenta M.L. a solicitat instanţei autorizarea încheierii contractului de vânzare-cumpărare cu privire la cota de ½ din dreptul de proprietate asupra terenului de 445 m.p., compus din 112 m.p. teren curţi-construcţii şi 333 m.p. teren fâneţe, situat în intravilanul satului X., jud. Neamţ, precum şi cota de 1/2 din casa de locuit în suprafaţă de 78 m.p., construită din lemn, pe fundaţie de piatră, compusă din 3 camere, o bucătărie şi un hol, situată pe terenul de mai sus, învecinat la N cu V.L. şi prund Ozana, la E – prund Ozana şi drum sătesc, la S – drum sătesc, la V – V.L., cu suma de 5.000 lei.

În motivarea în fapt a cererii, petenta a arătat că este mama minorei I.X., rezultată din căsătoria sa cu I.I., căsătorie desfăcută prin divorţ, conform Sentinţei civile nr. 365/15.01.2012. Aceasta a mai arătat că în timpul convieţuirii, a dobândit împreună cu defunctul I.I. suprafaţa de 445 m.p., din care 112 m.p. teren curţi-construcţii şi 333 m.p. teren fâneţe şi casa de locuit în suprafaţă de 78 m.p., compusă din 3 camere, o bucătărie şi un hol. La scurt timp după divorţ, tatăl minorei a decedat, astfel că la data de 11.09.2013 pe numele fiicei sale Ioniţa Ioana fiind eliberat certificatul de moştenitor nr. 37, în calitate de unică moştenitoare a defunctului său tată, pentru cota de 1/2.

Petenta a mai precizat că, în prezent, minora locuieşte împreună cu ea la domiciliul părinţilor săi din com. X., sat X., str. Ion Creangă, nr. xx, jud. Neamţ, fiind elevă în clasa a I-a la şcoala din centrul comunei X., iar, deoarece în imobilul dobândit de ea împreună cu defunctul său soţ nu locuieşte nimeni, iar ea este obligată să suporte cheltuielile cu plata impozitului şi cu întreţinerea, bugetul familiei fiind şi aşa limitat, a hotărât împreună cu fiica sa să-l vândă.

Petenta a menţionat că, întrucât casa în care locuieşte împreună cu fiica sa este compusă din două camere şi o bucătărie, intenţionează ca în urma vânzării preţul obţinut să fie valorificat parţial în renovarea casei, urmând să construiască o baie şi o cameră pentru fetiţă, iar suma rămasă să fie depusă într-un cont pe numele minorei

 În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 144, 145, 150 şi 502 din Codul civil.

În susţinerea cererii, petenta a depus la dosar, în copii certificate pentru conformitate cu originalul, următoarele înscrisuri: cartea sa de identitate (f. 6), certificatul de naştere al minorei I.X. (f. 7), certificatul de deces al lui I.I. (f. 8), contract de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 27/09.08.2007 la Notarul Public Y.(f. 9-10), certificatul de moştenitor nr. 37/11.12.2013 eliberat de Notarul Public Z. (f. 11), Sentinţa civilă nr. 365/15.02.2012, pronunţată în dosarul nr. xx/321/2012  al Judecătoriei Z. (f. 12), certificat fiscal eliberat de Primăria Comunei X. (f. 25-26).

Cererea este scutită de plata taxei judiciare de timbru, conform art. 29 alin. 1 lit. e din O.U.G. nr. 80/2013.

La solicitarea instanţei, Autoritatea Tutelară din cadrul Primăriei Comunei X. a efectuat o anchetă socială la domiciliul petentei, referatul de anchetă socială fiind depus la dosar (f. 19, 21).

În cauză, instanţa a administrat proba cu înscrisurile de la dosar.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

Minora I.X., născută la data de xx.01.2006, în Z., jud. Neamţ, este fiica petentei M.L. şi a defunctului I.I., decedat la data de 24.07.2012, conform certificatului de deces depus la dosar (f. 8).

După cum rezultă din contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 27/09.08.2007 la Notarul Public Y.(f. 9-10), din certificatul de moştenitor nr. 37/11.12.2013 eliberat de Notarul Public Z. (f. 11) şi din Sentinţa civilă nr. 365/15.02.2012, pronunţată în dosarul nr. xx/321/2012  al Judecătoriei Z. (f. 12), având în vedere că la data decesului defunctului I.I., căsătoria acestuia cu petenta I.X. era desfăcută definitiv şi irevocabil, petenta minora I.X. este unica moştenitoare a defunctului său tată, I.I., moştenind după acesta cota de ½ din dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 445 m.p., din care suprafaţa de 112 m.p. teren curţi-construcţii şi suprafaţa de 333 m.p. teren fâneţe, situat în intravilanul satului X., comuna X., judeţul Neamţ, având număr cadastral 538 şi următoarele vecinătăţi: N - V.L. şi Prund Ozana, la E – prund Ozana şi drum sătesc, la S – drum sătesc, la V – V.L., precum şi cota de ½ din dreptul de proprietate asupra casei de locuit în suprafaţă de 78 m.p., construită din lemn, pe fundaţie de piatră, acoperită cu draniţă, compusă din 3 camere, o bucătărie şi un hol, restul cotelor de ½ din teren şi din casa de locuit fiind proprietatea petentei M.L..

După cum rezultă din susţinerile petentei şi din ancheta psihosocială efectuată de către Autoritatea Tutelară din cadrul Primăriei Comunei X. (f. 19, 21), minora I.X. locuieşte împreună cu petenta la bunica maternă, M.L., în satul X., locuinţa fiind compusă din 2 camere şi o bucătărie.

Potrivit art. 43 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu are capacitate de exerciţiu, pentru minor, actele juridice se încheie în numele acestora, de reprezentanţii lor legali, în condiţiile prevăzute de lege.

În conformitate cu dispoziţiile art. 144 alin. 2 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, aplicabile în cazul instituţiei juridice a tutelei, dar şi în cazul în care ocrotirea minorilor se realizează prin părinţi, potrivit art. 502 alin. 1 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, tutorele nu poate, fără avizul consiliului de familie şi autorizarea instanţei de tutelă, să facă acte de înstrăinare, împărţeală, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, să renunţe la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum şi să încheie în mod valabil orice alte acte ce depăşesc dreptul de administrare.

Totodată, conform art. 145 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, instanţa de tutelă acordă tutorelui autorizarea numai dacă actul răspunde unei nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor; autorizarea se va da pentru fiecare act în parte, stabilindu-se, când este cazul, condiţiile de încheiere a actului; în caz de vânzare, autorizarea va arăta dacă vânzarea se va face prin acordul părţilor, prin licitaţie publică sau în alt mod; în toate cazurile, instanţa de tutelă poate indica tutorelui modul în care se întrebuinţează sumele de bani obţinute.

Pentru ca instanţa de tutelă să acorde părintelui în viaţă autorizarea în vederea încheierii în mod valabil, în numele şi pentru minorul mai mic de 14 ani, a oricărui act ce depăşeşte simplul dreptul de administrare, trebuie să se probeze că actul ce se solicită a fi încheiat răspunde unei nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor.

 În acest sens, instanţa reţine că de la decesul fostului său soţ şi până în prezent, petenta s-a ocupat în mod responsabil şi serios de fiica sa minoră şi s-a preocupat să-i protejeze interesele materiale, i-a administrat patrimoniul în mod corespunzător şi s-a străduit să-i asigure condiţii de trai decente corespunzătoare nevoilor specifice şi vârstei minorei. Instanţa are în vedere faptul că toate cheltuielile pe care trebuie să le suporte petenta pentru întreţinerea terenului şi casei de locuit ce se doreşte a fi înstrăinate, pe lângă cele legate de întreţinerea sa şi a minorei, nu sunt de neglijat, în condiţiile în care petenta nu lucrează şi beneficiază de un ajutor social în cuantum de 202 lei, iar minora este elevă în clasa I la Şcoala din X..

Instanţa apreciază că este în interesul minorei I.X. ca bunurile moştenite de la defunctul tată să fie înstrăinate, având în vedere că prin vânzarea acestor bunuri s-ar economisi bani care ar putea fi investiţi în întreţinerea şi educaţia minorei, precum şi faptul că locuinţa bunicii sale este compusă doar din două camere şi o bucătărie, iar renovarea casei şi construirea unei camere pentru minoră, precum şi a unei băi, prezintă un folos neîndoielnic minorei şi corespunde chiar unei nevoi personale a acesteia.

De asemenea, având în vedere împrejurarea că petenta a invocat existenţa unei oferte concrete de cumpărare a imobilelor din partea numitului V.A., iar preţul de cumpărare oferit (5.000 pentru cota de 1/2 din bunurile mai sus menţionate) este serios, în sensul că este corespunzător valorii obiective a bunurilor imobile, apreciat de instanţă prin raportare la valoarea impozabilă prevăzută în certificatul fiscal eliberat de Primăria Comunei X., iar evoluţia actuală a pieţei imobiliare în evidentă depreciere configurează premisa devalorizării bunurilor imobile în discuţie, instanţa apreciază întemeiată cererea petentei, sens în care o va admite, în modalitatea în care a fost precizată.

În temeiul art. 145 alin. 2 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, conform căruia autorizarea se va da pentru fiecare act în parte, stabilindu-se, când este cazul, condiţiile de încheiere a actului, instanţa va autoriza petenta să o reprezinte pe minora I.X. la îndeplinirea formalităţilor de vânzare a cotei de ½ din imobilele anterior menţionate, vânzare ce se va face prin acordul părţilor şi totodată să administreze suma rezultată din înstrăinare numai în interesul personal şi material al minorei, în conformitate cu dispoziţiile art. 142 şi art. 145 alin. 4 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, urmând ca suma de 4.000 lei să fie folosită la renovarea casei în care minora locuieşte şi construirea unei camere pentru minoră, precum şi a unei băi, iar suma de 1000 lei să fie depusă la o instituţie de credit ale căror depozite sunt garantate, pe numele minorei, în termen de cel mult 5(cinci) zile de la data încasării. De asemenea, instanţa consideră necesar a stabili un termen de 6(şase) luni înlăuntrul căruia petenta va trebuie să întreprindă demersuri concrete în vederea vânzării bunurilor imobile, cu precizarea că în ipoteza în care demersurile sale nu vor avea finalitatea urmărită în termenul stabilit, prezenta dispoziţie de autorizare înstrăinare îşi va pierde valabilitatea.

Cum până la adoptarea legii de organizare şi funcţionare a instanţei de tutelă şi familie, în vederea îndeplinirii atribuţiilor referitoare la exercitarea tutelei cu privire la bunurile minorului sau, după caz, cu privire la supravegherea modului în care tutorele administrează bunurile minorului, instanţa de tutelă poate delega, prin încheiere, îndeplinirea unora dintre acestea autorităţii tutelare (art. 229 alin. 3 din Legea nr. 71/2011- legea pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil), instanţa va delega Autorităţii Tutelare din cadrul Primăriei Comunei X. atribuţia de supraveghere şi control a modului în care petenta va aduce la îndeplinire obligaţia stabilită de instanţă prin prezenta.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DISPUNE:

Admite cererea având ca obiect autorizare act juridic, formulată de petenta M.L., cu domiciliul în satul X. (comuna X.), str. Ion Creangă, nr. xx, judeţul Neamţ.

Autorizează vânzarea cotei de ½ din dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 445 m.p., din care suprafaţa de 112 m.p. teren curţi-construcţii şi suprafaţa de 333 m.p. teren fâneţe, situat în intravilanul satului X., comuna X., judeţul Neamţ, având număr cadastral 538 şi următoarele vecinătăţi: N - V.L. şi Prund Ozana, la E – prund Ozana şi drum sătesc, la S – drum sătesc, la V – V.L., precum şi a cotei de ½ din dreptul de proprietate asupra casei de locuit în suprafaţă de 78 m.p., construită din lemn, pe fundaţie de piatră, acoperită cu draniţă, compusă din 3 camere, o bucătărie şi un hol, proprietatea minorei I.X., pentru suma de 5.000 lei.

Autorizează petenta să o reprezinte pe minoră la îndeplinirea formalităţilor de vânzare a bunurilor anterior menţionate, vânzare ce se va face prin acordul părţilor şi să administreze suma de 4.000 lei rezultată din înstrăinare numai pentru renovarea casei în care minora locuieşte şi construirea unei camere pentru minoră, precum şi a unei băi.

Obligă petenta să depună suma de 1.000 lei rezultată din înstrăinare la o instituţie de credit ale căror depozite sunt garantate, pe numele minorei, în termen de cel mult 5 (cinci) zile de la data încasării.

Stabileşte termen limită pentru îndeplinirea formalităţilor de vânzare în termen de 6 (şase) luni calculat de la data pronunţării prezentei.

Deleagă Autorităţii Tutelare din cadrul Primăriei Comunei X. atribuţia de supraveghere şi control a modului în care petenta va aduce la îndeplinire obligaţia stabilită de instanţă.

Executorie.

Cu drept de apel în termen de 30 zile de la pronunţare pentru petentă. Apelul se depune la Judecătorie.