Restituire împrumut - îndeplinirea dispoziţiilor art.2158 Cod civil

Sentinţă civilă 2061 din 25.11.2014


Restituire împrumut  - îndeplinirea dispoziţiilor art.2158 Cod civil

Sentinţa civilă nr. 2061/25.11.2014

Intre reclamant, in calitate de imprumutator  si defunctul C C, in calitate de imprumutat, s-a incheiat un act sub semnatura privata intitulat „contract de imprumut „datat 9,03.2012 .Ulterior, reclamantul considerand ca primul act nu este bun, a solicitat defunctului cocontractant sa mai semneze odata acelasi inscris, de data aceasta un inscris nedatat, dar semnat de catre ambele parti, dar si de martorii MM si  C C .

Prin toate aceste inscrisuri sub semnatura privata, C C ,a semnat faptul ca este de acord sa gireze cu un imobil inscris in cartea funciara, un imprumut in suma de 30 000 lei luat de la R I din com M, imprumut pe care se obliga sa-l restituie pana la data de 1.03.2013(in primul inscris ) ,ulterior stabilind data de 1.05.2013 .

La data de 30 decembrie 2012, C C  a decedat .

Conform  actelor de dezbatere a succesiunii dupa C C, ca unic mostenitor legal, in calitate de fiu, a ramas paratul din prezenta cauza, cu o cota de 1/1 din masa succesorala .

Din declaratiile martorilor, instanta retine ca suma imprumutata a fost data de catre reclamant in 2 transe (20000 lei si 10 000 lei ), mai intai fara a se incheia vreun act sub semnatura privata,  in baza relatiilor de afinitate dintre cei doi, ulterior incheidu-se cele doua inscrisuri prezentate instantei in doua variante . Reclamantul, pentru  a fi sigur ca actul este in regula a mai solicitat imprumutatului sa mai semneze inca o data un inscris dactilografiat, acesta din urma scriind si de mana formula „Am primit suma de 30 000 lei „si semnand dedesubt, pe ambele inscrisuri .Banii au fost folositi de catre imprumutat pentru a reface o discoteca, respectiv pentru a –si construi un cavou .

De remarcat ca in declaratia martorului C C s-a strecurat o greseala de exprimare din partea martorului ,in sensul ca acesta cand se refera la parat, de fapt il are in vedere pe defunctul C C .

ART. 2158 din NCC dispune :

„ Noţiune. Capacitate

(1) Împrumutul de consumaţie este contractul prin care împrumutătorul remite împrumutatului o sumă de bani sau alte asemenea bunuri fungibile şi consumptibile prin natura lor, iar împrumutatul se obligă să restituie după o anumită perioadă de timp aceeaşi sumă de bani sau cantitate de bunuri de aceeaşi natură şi calitate.

(2) Atunci când o persoană acordă un împrumut fără a o face cu titlu profesional, nu îi sunt aplicabile dispoziţiile legale privind instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare.”

Conform  art 2165 rap la art 2157 alin 1 NCC ,contractul încheiat intre părţi nu constituie titlu executoriu deoarece nu are data certa .

Conform art 2164 NCC rap la art 288 NCPC, instanţa va admite acţiunea cu consecinţa obligării pârâtului la restituirea sumei de 30 000 lei cu titlul de împrumut .

Văzând si disp art 453 CPC,  va obliga pe parat si la plata cheltuielilor de judecata in suma de  2705 lei cu titlul de onorariu de avocat ales si taxa judiciara de timbru .