Delegare autroitate părintească.admisibilitate. minori si familie

Hotărâre 2163 din 29.07.2014


Prin sesizarea înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr. /2014 petentul Primarul mun.CT a solicitat instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța să dispună delegarea temporară a autorității părintești asupra copiilor CBS și CAD.

În motivare, a învederat faptul că în data de 12.06.2014 la sediul Primăriei mun.C T a fost depusă sub nr. X notificarea numitei CM prin care a arătat că va fi plecată la muncă în străinătate pe perioada iunie-decembrie 2014 și solicită efectuarea demersurilor în vederea delegării temporare a autorității părintești asupra copiilor CBS și CAD, în favoarea bunicii paterne, CE. În urma notificării depusă de numita CM s-a întocmit ancheta socială cu  și s-a promovat prezenta cerere.

În drept au fost invocate disp. art.104-105 din Legea nr.272/2004, art.527 și urm.C.civil.

Numitul CC a formulat o declaraţie prin care a arătat ca este de acord cu delegarea temporară a autorităţii părinteşti mamei sale, numita CE.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut că prin sentinţa civilă nr. /03 xxx 2014, instanţa a luat act de acordul de mediere încheiat între soţii CM şi CC prin care aceştia au convenit de comun acord, printre altele , asupra desfacerii căsătoriei, exercitarea autorităţii prăinteşti în comun de ambii părinţi şi stabilirea domiciliului copiilor rezultaţi din căsătorie, CBS şi CAD, la mama lor, CM.

La data de 12.06.2014, numita CM a notificat Serviciul Public Local de Asistență Socială din cadrul Primăriei mun. CT în vederea delegării temporare a autorității părintești asupra copiilor CBS și CAD pe o perioadă de șase luni, întrucât intenționează să plece la muncă în străinătate, persoana desemnată fiind bunica paternă a copiilor, numita CE.

Conform art. 104 din Legea nr.272/2004, într-o atare situaţie, ” Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuieşte copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligaţia de a notifica această intenţie serviciului public de asistenţă socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara.(2) Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz.(3) Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă, în conformitate cu prevederile prezentei legi.”

În şedinţa camerei de consiliu din data de 29 xx 2014, numita CE şi-a exprimat personal acordul prevăzut de art.105 alin.4 din Legea nr.272/2014.

Luând în considerare concluziile anchetei sociale efectuată în cauză şi fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art.105 alin.1 din Legea nr.272/2004, instanţa, în baza art. 105 din Lege nr.272/2004, va dispune ca autoritatea părintească cu privire la minorii CBS şi CAD, să fie delegată numitei CE, pe perioada iulie 2014-ianuarie 2015, inclusiv.

În temeiul art.105 alin.7 din Legea nr.272/2004 care prevede că „Hotărârea va cuprinde menţionarea expresă a drepturilor şi îndatoririlor care se deleagă şi perioada pentru care are loc delegarea”, instanţa va stabili că pe perioada iulie 2014–ianuarie 2015 numita CE va avea următoarele drepturi şi obligaţii: asigurarea condiţiilor de viaţă necesare dezvoltării copiilor (stare de sănătate, dezvoltare fizică, educaţie, şcolarizare), paza şi supravegherea copiilor, dreptul de a lua anumit măsuri disciplinre faţă de copii cu respectarea demnităţii acestora şi fără să primejduiască dezvoltarea fizică, intelectuală, morală ori sănătatea acestora; dreptul de a cere înapoierea copiilor de la orice persoană care-i ţine fără drept; dreptul de a stabili locuinţa copiilor, obligaţia de a informa copiii despre toate actele şi faptele care i-ar putea afecta şi să ia în considerare opinia acestora; obligaţia de a coopera cu copiii; dreptul şi obligaţia de a administra bunurile copiilor, dreptul şi obligaţia de reprezentare în actele civile şi de a lua de a lua toate măsurile necesare pentru protejarea şi realizarea drepturilor lor; obligaţia  de a coopera cu persoanele fizice şi persoanele juridice cu atribuţii în domeniul îngrijirii şi educării.

Pentru considerente mai sus expuse, în baza art.105 din Legea nr.272/2004 combinat cu art.97 din Legea nr.272/2004 şi art. 483 Cod civil, instanţa va admite cererea petentului Primarul mun.CT, conform dispozitivului.