Rezolutie antecontract de vanzare cumparare

Decizie 607/R din 24.11.2014


Speţa nr. 1. Rezoluţiune antecontract de vânzare –cumpărare. Condiţii

Prin sentinţa civilă nr. x, pronunţată de Judecătoria Deva, s-a  respins acţiunea civilă formulată de reclamantul P.P. în contradictoriu cu pârâtul P.P., ca neîntemeiată.

A fost obligat reclamantul la plata către pârât a sumei de 1000 lei cu titlul de cheltuieli de judecată.

Pentru a hotărî astfel instanţa a reţinut că, la data de 07.06.2010 între reclamantul P.P., în calitate de promitent vânzător şi pârâtul P.P., în calitate de promitent cumpărător, s-a încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare sub semnătură privată privind imobilul înscris în CF XXX constând în casă, anexe şi terenul aferent.

 Conform dispoziţiilor stipulate în convenţie, preţul vânzării a fost stabilit la suma de 33.000 lei, din care suma de 18.800 a fost achitată cu titlu de avans la data încheierii antecontractului, iar diferenţa urma a fi achitată la data încheierii contractului de vânzare - cumpărare în formă autentică, obligaţie ce trebuia îndeplinită de părţi în termen de 10 zile de la data semnării acestei convenţii.

Prevalându-se de faptul că în acest termen de 10 zile pârâtul nu i-a achitat diferenţa de preţ, până la concurenţa sumei de 33.000 lei, reclamantul a solicitat rezoluţiunea antecontractului pentru neexecutarea culpabilă a acestuia de către promitentul cumpărător, invocând în sprijinul acestei soluţii existenţa unei clauze contractuale, pe care o defineşte prin cererea de chemare în judecată ca fiind de dezicere sau penală; invocă, totodată, existenţa în contract a unui pact comisoriu de grad IV, precum şi faptul că prin existenţa acestei clauze, contractul devine caduc după expirarea termenului stipulat.

În opinia instanţei, din modul în care este formulată această clauză, este vorba de o clauză penală pentru care există reglementare expresă în materia contractului de vânzare cumpărare, respectiv în art. 1298 C.civ.

În privinţa rezoluţiunii judiciare solicitate, potrivit dispoziţiilor 1020 – 1021 C.civ. „Condiţia rezolutorie este subînţeleasă totdeauna în contractele sinalagmatice, în caz când una din părţi nu îndeplineşte angajamentul său. Într-acest caz, contractul nu este desfiinţat de drept. Partea în privinţa căreia angajamentul nu s-a executat are alegerea sau să silească pe cealaltă a executa convenţia, când este posibil, sau să-i ceară desfiinţarea, cu daune-interese. Desfiinţarea trebuie să se ceară înaintea justiţiei, care, după circumstanţe, poate acorda un termen părţii acţionate.”

În ceea ce-l priveşte pe pârât,din probele administrate instanţa a concluzionat că  nu se poate reţine că acesta ar fi fost în culpă cu privire la îndeplinirea obligaţiilor sale faţă de demersurile întreprinse pentru încheierea actului în formă autentică, respectiv convocarea reclamantului la notar şi formularea unei acţiuni pentru pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic. Faptul că aceste demersuri nu au fost efectuate înăuntrul celor 10 zile stabilite în clauza invocată de reclamant, nu poate fi reţinută ca o neexecutare culpabilă a obligaţiilor sale, atâta timp cât nici reclamantul nu le-a îndeplinit pe ale sale. Oricum, orice iniţiativă a pârâtului în cele zece zile ar fi fost lipsită de efect în condiţiile în care, o bună perioadă de timp, reclamantul a negat constant încheierea antecontractului.

 Ipoteza susţinută de reclamant, în sensul că după expirarea termenului de 10 zile antecontractul devine caduc, respectiv că obligaţiile care s-au născut prin încheierea lui nu mai subzistă, nu are suport juridic.

Instanţa de control judiciar a respins ca nefondat recursul civil formulat de reclamantul P.P. împotriva sentinţei civile nr. X, pronunţată de Judecătoria Deva, judeţul Hunedoara şi a fost obligat recurentul la plata sumei de 1300 lei către intimatul P.P.-cheltuieli de judecată în recurs.