Obligare emitere act administrativ

Sentinţă civilă 166/2015 din 13.02.2015


Titlu: obligare emitere act administrativ

Domeniul asociat: cereri

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

Sentinţa nr. 166

Şedinţa publică de la 13 februarie 2015

Pe rol fiind judecarea cauzei contencios administrativ şi fiscal privind pe reclamantul  I. D., în contradictoriu cu pârâţii P. R. – X şi G. R. - Y, având ca obiect obligare emitere act administrativ.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns reclamantul, lipsă fiind reprezentanţii pârâţilor.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care a învederat că dosarul este la primul termen de judecată, după care,

La interpelarea instanţei, reclamantul învederează că s-a adresat pentru prima dată la G Y în anul…, când a luat bonul de ordine, întrucât fiind rănit nu era obligat să fie înscris în nici o asociaţie şi că nu mai are alte cereri de formulat.

De asemenea, instanţa pune în discuţie competenţa, potrivit art. 131 alin. 1 C. pr. civ., reclamantul arătând că tribunalul este instanţa competentă, şi constată că este instanţă competentă general, material şi teritorial să judece pricina dedusă judecăţii, raportat la dispoziţiile art. 26 din Legea nr. 341/2004.

Instanţa pune în discuţie cu prioritate, potrivit art. 248 alin. 1 C. pr. civ., excepţia inadmisibilităţii acţiunii şi excepţia tardivităţii acţiunii invocate prin întâmpinarea formulată la data de … de către G. R. - Y.

Reclamantul I. D., având cuvântul, cu privire la excepţia inadmisibilităţii acţiunii precizează că acţiunea este admisibilă, iar cu privire la excepţia tardivităţii acţiunii menţionează că acţiunea nu este tardivă.

INSTANŢA

Prin cererea înregistrată pe rolul …, secţia …, sub nr. …, la data de …, reclamantul I. D. a solicitat în contradictoriu cu pârâţii P. R. – X şi G. R. - Y obligarea acestora la emiterea certificatului de revoluţionar şi a titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

În fapt, s-a arătat că a participat activ la evenimentele de la Timişoara din decembrie 1989 şi ulterior a fost rănit prin împuşcare, respectiv în ziua de … (certificat medico-legal nr. …, eliberat de LEML Timişoara) în timp ce ajuta militarii care executau misiuni pe CG din T.

Acest aspect rezultă şi din biletul de ieşire din spital nr. … precizându-se că a fost internat în SC nr. … în perioada … cu diagnosticul de plagă împuşcată oarbă cu glonţul fixat în axila dreaptă incizie şi extragere de glonţ.

În acest sens este şi adeverinţa emisă de IMLT prin care s-a menţionat că „numitul I. D., în vârstă de … de ani cu domiciliul în localitatea …, str. …, nr. …, a fost examinat medico - legal în ianuarie 1990 când s-a constatat că a fost internat în Clinica toracică, între … şi … cu … cu dg: Plagă împuşcată oarbă subaxilar drept cu glonţul fixat între vasele din axilă.

Leziunile au vechimea din … şi sunt rezultatul tragerii de la distanţă cu proiectil de armă de foc. A necesitat 30 (treizeci) zile de îngrijiri medicale socotite de la data producerii leziunilor dacă nu survin complicaţii".

Acesta a mai precizat că în adeverinţa emisă la data de …, având nr. … emisă de M. P. – P. M., se menţionează „se adevereşte că d-ul I. D., născut la data de … domiciliat în comuna …, jud. … figurează în evidenţa noastră ca rănit prin împuşcare în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, respectiv în ziua de … (certificat medico - legal nr. …, eliberat de LEMT) în timp ce ajuta militarii care executau misiuni pe CG din T."

Faptul că a formulat numeroase petiţii atât către P. R. – X şi G. R. - Y, cât şi altor instituţii publice însă nu a primit un răspuns la solicitarea sa, anume, aceea de a i se acorda titlul de Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 - Rănit, deşi a făcut nenumărate demersuri, adrese, contestaţii, cereri în acest sens, a depus cererea de acordare a titlului în termenul legal şi nu este culpa sa că nu a primit nici un răspuns, sau că, între timp, comisiile şi-au încetat activitatea, fără a soluţiona cererea sa.

De altfel, Comisia pentru aplicarea Legii nr. 42/1990 nu a fost desfiinţată, aceasta funcţionează şi în prezent, potrivit Legii nr. 341/2004.

Dacă legiuitorul înţelegea ca prin Legea nr. 341/2004 să restrângă efectele acestei legi doar la preschimbarea certificatelor dobândite în baza Legii nr. 42/1990, făcea referire în mod clar şi direct, în cuprinsul art. 3, alin. (2), doar la certificate, menţionând expres despre acestea că se vor acorda doar ţinându-se cont de certificatele eliberate în baza Legii abrogate nr. 42/1990. Din contră, s-a argumentat că legiuitorul s-a referit la titluri - cele instituite la alin. (1) - care se vor acorda şi în condiţiile prezentei legi, ţinându-se cont de legea-cadru, Legea nr. 42/1990. În consecinţă există şi temeiul legal pentru promovarea acţiunii.

Potrivit prevederilor din Normele metodologice de aplicare a Legii recunoştinţei faţă de eroii - martiri nr. 341/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.412/2004, cu modificările şi completările ulterioare, la alineatul 4 ale articolului 10, astfel cum a fost el modificat prin H.G. nr. 1707/2006, se prevede că şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, „Pot solicita eliberarea noului tip de certificat şi persoanele care au depus, în vederea acordării uneia dintre calităţile prevăzute de Legea nr. 42/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, documentele necesare la fosta Comisie pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, dar cărora nu li s-a eliberat certificatul doveditor datorită epuizării, la acea dată, a formularelor tipizate şi ale căror nume se regăsesc în listele cuprinzând propunerile făcute de AP pentru eliberarea titlurilor prevăzute la art. 1 - 3 din Legea nr. 42/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau în decretele Preşedintelui României de atribuire a acestor titluri, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

În sensul Legii nr. 341/2004, în urma analizei dosarelor, există posibilitatea, ca regulă, ca o persoană să fie propusă pentru atribuirea, prin decret prezidenţial, a aceluiaşi titlu, atunci când sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, sau pentru atribuirea titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 - Rănit, atunci când persoanele au participat la Revoluţie, dar nu se încadrează în criteriile prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 566/1996.

În spiritul Legii nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se pune problema reanalizării doar a dosarelor persoanelor cărora le-a fost atribuit, în temeiul Legii nr. 42/1990, un anumit titlu, pentru a vedea dacă acestea îndeplinesc, pe de o parte condiţiile prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 566/1996, iar pe de alta parte, noile condiţii prevăzute de Legea nr. 341/2004.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 341/2004 şi ale normelor de aplicare a acesteia, titlurile prevăzute în lege, se atribuie, prin decret, de către PR, la propunerea Y, cu avizul comisiei parlamentare constituite pentru controlul aplicării prevederilor legii de referinţă.

Potrivit actelor normative menţionate, în dosar, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, este admis de Comisia S.S.P.R. şi trecut pe lista ce se transmite de către S.S.P.R. la X pentru acordarea avizului prevăzut de lege. După obţinerea avizului X se tipăreşte noul tip de certificat, care se semnează de către secretarul de stat al S.S.P.R. şi preşedintele X.

Reclamantul şi-a întemeiat acţiunea pe dispoziţiile art. 115 - 118 Cod de procedură civilă, Legea nr. 42/1990 cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 341/2004 cu modificările şi completările ulterioare, Normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 1412/2004 cu modificările şi completările ulterioare

Potrivit art. 411 alin. (2) Cod de procedură civilă s-a solicitat şi judecarea în lipsă.

La data de 18 noiembrie 2014, conform art. 201 alin. 1 N. C. proc. civ., pârâtul G. R. - Y a depus întâmpinare prin care a invocat excepţia necompetenţei materiale a …, excepţia inadmisibilităţii acţiunii şi excepţia tardivităţii acţiunii.

În susţinerea excepţiei necompetenţei materiale a …, a arătat că  potrivit art. 26 din Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, prin derogare de la dispoziţiile art. 10 alin. (l) din Legea nr. 554/2004, litigiile în care acţiunea este formulată în contradictoriu cu Y sau X, se soluţionează, în fond, de secţia de contencios administrativ şi fiscal a tribunalului.

În consecinţă, solicită admiterea excepţiei de necompetenţă materială a … şi declinarea competenţei de soluţionare a prezentei cauze în favoarea Tribunalului …, Secţia ….

Pe fondul cauzei a solicitat respingerea acţiunii, ca neîntemeiată.

Potrivit art. 411 alin. (2) Cod de procedură civilă s-a solicitat şi judecarea în lipsă.

Prin sentinţa civilă nr. …, … a admis excepţia necompetenţei materiale şi a declinat competenţa de soluţionare în favoarea … - secţia ….

Pe rolul … - secţia …, dosarul a fost înregistrat la data de … sub nr. … şi instanţa a încuviinţat proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Reclamantul I. D., născut la data de …, domiciliat în comuna …, jud. …, figurează în evidenţa MP – PMT ca rănit prin împuşcare în timpul evenimentelor din …, respectiv în ziua de … (certificat medico - legal nr. …, eliberat de LEMT), în timp ce ajuta militarii care executau misiuni pe CG din T, aşa cum rezultă din adeverinţa nr. ….

De asemenea, starea de fapt reţinută în această adeverinţă rezultă şi din biletul de ieşire din spital şi adeverinţa nr. … ataşate la dosar.

Se constată însă că petentul nu a formulat cereri şi nu a efectuat demersuri pentru emiterea certificatului de revoluţionar în condiţiile Legii nr. 42/1990 şi că primele cereri adresate instituţiilor statului abilitate de către acesta au fost înregistrate în anul …, când era deja în vigoare Legea nr. 341/2004.

Astfel, potrivit art. 7 din Normele Metodologice de Aplicare a Legii nr. 341/2004, respectiv H.G. nr. 1412/2004, „În înţelesul prevederilor art. 3 alin. 2 din Legea nr. 341/2004, prin acordarea titlurilor se înţelege preschimbarea certificatelor doveditoare emise în perioada 1990 – 1997, iar nu acordarea de noi titluri sau calităţi de revoluţionar.”

Se constată că petentul nu deţine nici brevet de atestare a titlului atribuit de Preşedintele României prin decret prezidenţial, astfel încât nu poate beneficia de prevederile Legii nr. 341/2004 şi nici ale H.G. nr. 566/1996, Comisia pentru cinstirea şi sprijinirea eroilor revoluţiei din decembrie 1989, organ abilitat prin lege să facă propuneri PR pentru acordarea, în temeiul Legii nr. 42/1990, cu modificările şi completările ulterioare a titlului de Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, încetându-şi activitatea în termen de un an de la data intrării în vigoare a Legii nr. 30/1996, respectiv la data de ….

Prin urmare, se reţine că reclamantul nu a procedat la solicitarea certificatului în termenul prevăzut de lege pentru a i se putea preschimba certificatul de revoluţionar şi obţine titlurile prevăzute de noua lege, că nu a făcut dovada unor motive întemeiate pentru care nu s-a adresat cu cerere în acest sens în termenul prevăzut de lege şi că nu există alte excepţii de la normele enunţate, astfel încât excepţia inadmisibilităţii este întemeiată şi va fi admisă, iar cererea va fi respinsă în consecinţă, ca inadmisibilă.

Având în vedere soluţia ce se va pronunţa, care atrage dezînvestirea instanţei de fond, instanţa va dispune respingerea excepţiei tardivităţii ca rămasă fără obiect, nemaifiind necesară pronunţarea asupra acesteia.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite excepţia inadmisibilităţii cererii, invocată prin întâmpinare.

Respinge cererea formulată de reclamantul I. D., CNP …, cu domiciliul în …, în contradictoriu cu pârâţii P.R. - X, cu sediul în …, şi G. R. - Y, cu sediul în …, ca inadmisibilă.

Respinge excepţia tardivităţii, ca rămasă fără obiect.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Gorj - secţia contencios administrativ şi fiscal.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 13.02.2015.