Acordarea unor drepturi salariale fără baza legala impune obligația recuperării lor in sarcina instituției angajatoare.

Sentinţă civilă 434 din 10.03.2014


Acordarea unor drepturi salariale fără baza legala impune obligația recuperării lor in sarcina instituției angajatoare. Eventuala incidenta  a Legii nr 84/2012 privind amnistia fiscala reprezintă doar o problema de executare ,nu si de anulare a Deciziei Camerei de Conturi ,care, la data emiterii ei, era temeinica si legala.

Prin acțiunea înregistrata pe rolul Tribunalului Galați, Secția de contencios administrativ si fiscal ,reclamanta SG , in contradictoriu cu parata  Curtea de Conturi a României - Camera de Conturi Galați, a solicitat anularea in parte  a Deciziei emise de aceasta din urma , numai cu privire la cele menționate la punctul 3 - respectiv acordarea de către angajați a unor drepturi salariale apreciate ca fiind fără baza legala.

Prin decizia contestata in cauza, parata ,la punctul 3, a dispus in sarcina reclamantei stabilirea întinderii prejudiciului  cauzat  prin acordarea către personalul angajat, a unor drepturi salariale fără respectarea dispozițiilor legale si fără documente justificative, reprezentând spor pentru condiții vătămătoare de stres ,de calculator,spor pentru condiții penibile ,inclusiv foloase nerealizate.

Acțiunea este nefondata.

Sporul de calculator se poate acorda in baza Regulamentului de acordare a sporurilor la salariile de baza , in conformitate cu dis part 8 lit. a) din HG nr 281/1993 aprobat prin Ordinul Comun al Ministerului Sănătății /Ministerul Muncii si Protecției Sociale nr 1132/6366/1993, coroborat cu art. 7, numai dacă există determinări efectuate de către organele Ministerului Sănătății din care să rezulte ca noxele depășesc in atmosfera zonei de munca concentrația maxima admisa. Or in cauza reclamanta nu a făcut aceasta dovada ,iar din Buletinul de determinare prin expertizare a locurilor de munca depus la dosar rezulta  doar recomandarea respectării normelor igienico-sanitare ,de securitate si sănătate in munca.

Indemnizația de hrana acordata de reclamanta salariaților in anul 2009 , nu are baza legala, întrucât actele normative care reglementează drepturile bănești  ale acestora ( HG nr 281/1993, OG nr 10/2008 ) nu prevăd acest drept .

Totodată, sporul pentru condiții penibile in procent de 10% aplicat la salariul de baza , acordat de reclamanta salariaților, in perioada ianuarie – aprilie 2010, nu are nicio baza legala;  in plus, daca pana la data de 31.12.2009 acest spor a fost acordat in baza Sentinței civile nr 1617/19.12.2008 a Tribunalului Galați, după acesta data efectele acestei hotărâri judecătorești au încetat, odată cu intrarea in vigoare a Legii nr 330/2010,iar legislația in materie după aceasta data nu a prevăzut acest spor.

Eventuala incidenta a Legii nr 84/2012-legea amnistiei fiscale pentru bugetari nu are relevanta asupra actelor administrative emise de Camera de Conturi ,  contestate in cauza, acte care la data emiterii lor erau temeinice si legale; acest aspect vizează numai executarea acestor acte administrative.