Competenţa teritorială de soluţionare a cererii de exequator în ipoteza în care nu se face dovada existenţei unei entităţi din raza de competenţă teritorială a Tribunalului Galaţi de a recunoaşte hotărârea străină.

Sentinţă civilă 1431 din 20.10.2014


Cuprins pe materii: Cerere de exequator; competenţa teritorială de soluţionare. Art.1098 al. 1 CPC.

Index alfabetic:

- Cerere de exequator;

-  competenţa teritorială de soluţionare.

Competenţa teritorială de soluţionare a cererii de exequator în ipoteza în care nu se face dovada existenţei unei entităţi din raza de competenţă teritorială a  Tribunalului Galaţi de a recunoaşte hotărârea străină.

Potrivit art. 1098 alin. 1 C.proc.civ., cererea de recunoaştere se rezolvă pe cale principală de tribunalul în circumscripţia căruia îşi are domiciliul sau, după caz, sediul cel care a refuzat recunoaşterea hotărârii străine, conform art. 1093 prin hotărâri străine înţelegându-se actele de jurisdicţie contencioasă sau necontencioasă ale instanţelor judecătoreşti, cele notariale sau ale oricăror autorităţi competente dintr-un stat nemembru al Uniunii Europene.

Conform art. 1098 alin. 2 C.proc.civ., în cazul imposibilităţii de determinare a tribunalului potrivit alin. 1, competenţa aparţine Tribunalului Bucureşti.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Galaţi la data de 30.06.2014, petenta D E C  a solicitat recunoaşterea certificatului de divorţ emis de biroul Notarial din Alexandria, Egipt, notar …., la data de 14.01.2009.

În drept au fost invocate disp. art. 1095 şi urm. NCPC.

În şedinţa publică din data de 16.10.2014, reprezentantul petentei a arătat că nu i-a fost opus vreun refuz de recunoaştere a certificatului de divorţ de către vreo autoritate sau persoană din raza de competenţă a Tribunalului Galaţi.

În aceeaşi şedinţă publică,  instanţa, din oficiu, a invocat excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Galaţi.

Analizând actele şi lucrările cauzei, cu referire la excepţia invocată, reţine următoarele:

În drept, potrivit art. 1098 alin. 1 C.proc.civ., cererea de recunoaştere se rezolvă pe cale principală de tribunalul în circumscripţia căruia îşi are domiciliul sau, după caz, sediul cel care a refuzat recunoaşterea hotărârii străine, conform art. 1093 prin hotărâri străine înţelegându-se actele de jurisdicţie contencioasă sau necontencioasă ale instanţelor judecătoreşti, cele notariale sau ale oricăror autorităţi competente dintr-un stat nemembru al Uniunii Europene.

Conform art. 1098 alin. 2 C.proc.civ., în cazul imposibilităţii de determinare a tribunalului potrivit alin. 1, competenţa aparţine Tribunalului Bucureşti.

În fapt, deşi i s-a pus în vedere petentei să facă dovada refuzului unei entităţi din raza de competenţă teritorială a  Tribunalului Galaţi de a recunoaşte hotărârea indicată, petenta nu a prezentat dovezi în acest sens.

Astfel, în aceste împrejurări, instanţa reţine că se află în imposibilitatea de a determina dacă, potrivit art. 1098 alin. 1 C.proc.civ., competenţa soluţionării cauzei ar aparţine Tribunalului Galaţi.

În consecinţă, în temeiul art. 1098 alin. 2 C.proc.civ., raportat la art. 132 alin. 3 C.proc.civ., va admite excepţia invocată din oficiu şi va declina competenţa soluţionării cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti.