Drept procedura civila-Acord de mediere-Uzucapiune

Sentinţă civilă 1908 din 10.12.2013


Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei cu nr. (…) (…) şi (…), au solicitat să se ia act şi să se consfiinţească acordul de mediere cu nr. (…/…), încheiat între părţi în faţa mediatorului (…), în conţinutul prezentat în scris.

La cerere au fost anexate contract de întreţinere şi alte înscrisuri, în copie, raport de expertiză tehnică extrajudiciară topografică, declaraţii notariale, proces-verbal încheiat de mediator, acordul de mediere şi alte înscrisuri.

Analizând actele şu lucrările dosarului, instanta a reţinut :

Acordul de mediere încheiat la (…) în faţa mediatorului (…), are ca obiect recunoaşterea, de către (…), a dobândirii de către (…), prin efectul prescripţiei achizitive de 30 de ani, a dreptului de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 4637 mp., situat în (…), aşa cum a fost identificat prin raportul de expertiză topografică extrajudiciară, întocmit de expert (…) şi prin schiţa anexă la acesta.

Instanţa apreciază că în cauză nu sunt îndeplinite condiţiile legale de fond şi de formă pentru a consfinţi, prin hotărâre judecătorească, acordul de mediere prezentat.

Dobândirea dreptului de proprietate, prin uzucapiune, presupune verificarea, pe cale exclusiv judiciară, a îndeplinirii condiţiilor referitoare la caracterul util şi durata posesiei, verificare ce presupune administrarea unui probatoriu specific (audierea unor martori, nemijlocit, de către instanţă, etc.).

Mai mult, în sistemul noului cod de procedură civilă, se impune îndeplinirea unor condiţii de publicitate a pretenţiei reclamantului, într-un interval de cel puţin 6 luni, precum şi a altor cerinţe care să asigure îndeplinirea condiţiilor de fond.

Procedura extrajudiciară a medierii nu este aptă să asigure respectarea dispoziţiilor legale speciale, de fond şi de procedură, în materia uzucapiunii.

Pe de altă parte, potrivit art. 438 cod procedură civilă, la care face trimitere art. 59 alin. 2 din Legea 192/2006 (privind medierea), pentru a se lua act de acordul părţilor, părţile trebuie să se înfăţişeze în faţa instanţei.

Judecarea acordului de mediere nu se poate face în lipsa unei părţi întrucât în aceste situaţii, ca şi notarul public, judecătorul este dator să verifice consimţământul liber exprimat de fiecare parte, semnătura acesteia, procedându-se la o autentificare a acordului de mediere.

Ori în cauză, la termenul fixat în şedinţa din (…), nu s-a prezentat şi reprezentantul (…).