Anulare act administrativ

Sentinţă civilă 7241 din 20.12.2013


Prin sentinţa civilă nr. 7241 din 20 decembrie 2013 a Tribunalului Arad, pronunţată în dosar nr. 8550/108/2013, s-a admis acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamant şi a fost anulată hotărârea adoptată de către pârât şi s-a statuat în considerente că potrivit art. 3 din Legea nr. 554/2004, prefectul poate ataca direct în faţa instanţei de contencios administrativ actele emise de autorităţile administraţiei publice locale, dacă le consideră nelegale; acţiunea se formulează în termenul prevăzut la art. 11 alin. (1), care începe să curgă de la momentul comunicării actului către prefect şi în condiţiile prevăzute de prezenta lege; este pe de altă parte neîndoielnic că prin hotărârea atacată a fost interzisă explorarea, dezvoltarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul administrativ al comunei Şofronea, prin metoda fracţionării hidraulice.

Cu totul eronat a apreciat însă pârâtul că aceasta ar reprezenta un act administrativ individual, rezultând dimpotrivă fără nici un echivoc că acesta nu conţine dispoziţii concrete cu privire la o categorie de persoane determinate, ci dimpotrivă, raportat la criteriul întinderii efectelor juridice este indeniabil un act administrativ normativ deoarece reglementează de principiu administrarea unor resurse (explorarea, dezvoltarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul administrativ al comunei Şofronea, prin metoda fracţionării hidraulice) aplicându-se tuturor celor care intenţionează să exploreze sau să exploateze gaze de şist; în consecinţă, hotărârea atacată se circumscrie dispoziţiilor art. 3 lit. a) din Legea nr. 52/2003, potrivit cu care actul normativ este definit ca fiind „actul emis sau adoptat de o autoritate publică, cu aplicabilitate generală.

Acestea fiind spuse, şi în contextul procedurilor consultative impuse de imperativul asigurării transparenţei decizionale în administraţia publică, s-a precizat că Legea nr. 52/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică stabileşte regulile procedurale minimale aplicabile pentru asigurarea transparenţei decizionale în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, alese sau numite, precum şi al altor instituţii publice care utilizează resurse financiare publice, în raporturile stabilite între ele cu cetăţenii şi asociaţiile legal constituite ale acestora, actul normativ menţionat având drept scop să sporească gradul de responsabilitate a administraţiei publice faţă de cetăţean, ca beneficiar al deciziei administrative, să stimuleze participarea activă a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a actelor normative şi să sporească gradul de transparenţă la nivelul întregii administraţii publice, după cum fără nici un echivoc s-a stipulat de către legiuitor la art. 1 alin. 1) şi 2) din lege, fiind neîndoielnic că prin reglementările sale s-a intenţionat apropierea societăţii civile de activitatea decizională a administraţiei publice; pe această linie de idei, s-a mai observat că art. 2 alin. 1 lit. a) din aceeaşi lege stabileşte că unul dintre principiile care stau la baza actului normativ enunţat este acela al informării în prealabil, din oficiu, a persoanelor asupra problemelor de interes public care urmează să fie dezbătute de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi asupra proiectelor de acte normative, or, potrivit prevederilor imperative de la art. 6 alin. 1 teza I din lege, în cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administraţiei publice are obligaţia să publice un anunţ referitor la această acţiune în site-ul propriu, să-l afişeze la sediul propriu, într-un spaţiu accesibil publicului, şi să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz; mai departe, alin. 2 al textului de lege amintit stabileşte că anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţă publicului, în condiţiile alin. (1), cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice, anunţul va cuprinde o notă de fundamentare, o expunere de motive sau, după caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum şi termenul limită, locul şi modalitatea în care cei interesaţi pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ.

Prin urmare, era indeniabilă obligaţia legală de întocmire şi aducere la cunoştinţa publică a anunţului privitor la proiectul de hotărâre având ca obiect interzicerea exploatării gazelor de şist despre care s-a făcut deja vorbire în hotărârea judecătorească de faţă, tocmai pentru aceea că aprobarea acestuia reprezintă o problemă de interes public, şi neprocedându-se astfel hotărârea dată de către pârât a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor legale imperative de la art. 2 lit. a) coroborat cu art. 6 alin. 1) teza I şi alin. 2) din actul normativ în discuţie.

Astfel fiind, just a subliniat reclamantul în acţiune că faţă de caracterul normativ al Hotărârii nr. 43/2012, aceasta nu putea fi adoptată decât cu respectarea principiilor menţionate la art. 2 din Legea nr. 215/2001, republicată, şi art. 2 din Legea nr. 52/2003, respectiv principiul consultării cetăţenilor în luarea deciziilor şi soluţionării  problemelor locale de interes deosebit, precum şi că acestea au fost încălcate deoarece nu s-a făcut o informare prealabilă, din oficiu, asupra proiectelor de acte normative şi nu au fost consultaţi cetăţenii interesaţi în cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor şi în procesul de luare a deciziilor (hotărârilor), conform art. 6 – 12 din Legea nr. 52/2003, mai mult şi dispoziţiile art. 6 alin. 3) şi alin. 4) din Legea nr. 24/2000, privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, impun ca proiectul de hotărâre în discuţie să fie însoţit şi de note de fundamentare, precum şi de studii de impact care să analizeze consecinţele sociale, economice şi de mediu, precum şi influenţa asupra bugetului local, or un asemenea studiu nu s-a făcut în speţă.