Ordonanţă preşedinţială

Sentinţă penală 40 din 06.04.2011


Tip speţă: sentinta penala

Titlu: evacuare – ordonanţă preşedinţială

Data speţă: 40/06.04.2011

 Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buhuşi nr. 1000/P/08.03.2011, înregistrat la Judecătoria Buhuşi sub nr. 377/199/11.03.2011, s-a dispus punerea in mişcare a acţiunii penale şi trimiterea in judecată a inculpatului I. I., pentru săvârşirea infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului, prevăzută de art. 87 al. 1 din O.U.G. nr. 195/2002.

 S-a reţinut în sarcina sa că la data de 15.12.2010, a condus pe strada 1 Mai din Buhuşi, jud. Bacău, autoturismul  marca cu nr. de înmatriculare AAA, având o îmbibaţie alcoolică în sânge de 1,75 gr%o la prima probă şi respectiv 1, 55 gr %o la cea de-a doua probă.

 Inculpatul, legal citat, s-a prezentat în instanţă şi a recunoscut săvârşirea faptei aşa cum a fost reţinută prin rechizitoriu, declarând că doreşte să se judece potrivit procedurii recunoaşterii, prevăzută de art. 3201 C. pr. pen, în baza probelor administrate la urmărirea penală.

 Nu a depus înscrisuri în circumstanţiere. 

 Din actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut următoarea situaţie de fapt:

 În ziua de 15.12.2010, organele de poliţie din cadrul Poliţiei oraşului Buhuşi, judeţul Bacău, aflate în control trafic rutier, au constatat că pe strada 1 Mai din localitate, autoturismul marca cu numărul de înmatriculare AAA circulând în mod haotic, a acroşat un gard, după care a intrat în coliziune cu autoutilitara marca Dacia, cu numărul de înmatriculare BBB, condusă regulamentar de numitul B. F.. Organele de poliţie au constatat că accidentul de circulaţie este minor, fără victime omeneşti, dar întrucât conducătorul autoturismului marca, inculpatul I. I. emana o puternică halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest „Drager” la ora 1018, stabilindu-se că avea o alcoolemie de 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat. A fost condus la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge, rezultatul acestora fiind acela că inculpatul prezenta o alcoolemie de 1,75gr.%o la prima probă, recoltată la ora 1025 şi 1,55 gr %o la cea de-a doua probă recoltată la ora 1125.

În timpul cercetărilor, cu ocazia audierii de către procuror, în prezenţa avocatului ales, inculpatul I.I.a recunoscut că în dimineaţa respectivă a consumat alcool, respectiv 200 gr. cognac, după care s-a urcat la volanul autoturismului şi a condus pe drum public, intenţionând să ajungă la staţia OMV Petrom pentru a alimenta cu combustibil vehiculul. Inculpatul nu a formulat cereri ori probe în apărare.

 Situaţia de fapt a fost reţinută aşa cum a rezultat din declaraţia inculpatului la urmărirea penală, coroborată cu cele ale martorilor din lucrări, cu buletinul de analiză toxicologică şi verificarea cu aparatul alcooltest, aflate la filele 10, 16 în dosarul de urmărire penală şi cu procesul-verbal de constatare a infracţiunii – filele 6-8 în acelaşi dosar.

 Astfel, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei, iar martorul B. F. a confirmat faptul că inculpatul a condus cu viteză neadecvată condiţiilor de iarnă, a derapat, a acroşat o bordură şi un gard, după care a intrat în coliziune cu autoturismul condus regulamentar de martor. De asemenea, martorul a relatat că inculpatul se afla în stare vizibilă de ebrietate.

Martorul C. A. a confirmat faptul că inculpatul era în stare evidentă de ebrietate atunci când a ajuns la spital pentru recoltarea de probe biologice.

 Din buletinul de analiza toxicologică a rezultat că inculpatul a avut, în urma recoltării probelor biologice, o îmbibaţie alcoolică în sânge, de 1,75 şi respectiv 1,55 g %o.

 În drept, fapta inculpatului întruneşte condiţiile constitutive ale infracţiunii de conducere sub influenţa alcoolului, prevăzută de art. 87 al. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 şi în consecinţă inculpatul va fi condamnat  la pedeapsa închisorii.

La individualizarea pedepsei, instanţa va avea în vedere faptul că inculpatul a recunoscut faptele aşa cum au fost reţinute prin rechizitoriu, urmând în temeiul art. 13 C. pen. privind aplicarea legii mai favorabile, a da eficienţă prevederilor art. 3201 al. 7 din Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea proceselor şi a reduce cu o treime limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru această infracţiune.

 Vor fi avute în vedere şi periculozitatea socială deosebită a faptei inculpatului, care a produs un accident de circulaţie şi a pus astfel în pericol şi siguranţa altor participanţi la trafic, dar şi lipsa antecedentelor sale penale, urmând a se reţine în acest sens în favoarea sa circumstanţa atenuantă prevăzută de art. 74 lit. a  şi a se reduce corespunzător pedeapsa în baza art. 76 lit. e C. pen. Vor fi avute în vedere de asemeni şi celelalte criterii generale de individualizare prevăzute de art.72 C. pen.

 În temeiul art. 71 al. 2 C. pen. şi în lumina hotărârilor CEDO în cauzele Sabou şi Pârcălab împotriva României şi Hirst contra Marii Britanii, aceluiaşi inculpat i se va aplica pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a, teza a II-a şi lit. b C. pen., respectiv dreptul de a  fi ales în autorităţile publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, exercitarea funcţiilor publice la care se referă textul arătat fiind incompatibilă cu executarea unei pedepse privative de libertate.

 Având în vedere faptul că inculpatul nu mai are antecedente penale, instanţa a considerat că pedeapsa aplicată îşi va atinge scopul preventiv-educativ şi fără executarea ei efectivă. Constatând îndeplinite şi celelalte dispoziţii ale art. 81 C. pen, instanţa va dispune suspendarea condiţionata a executării pedepsei aplicate, urmând ca in temeiul art. 82 C. pen să stabilească termenul de încercare.

 Instanţa atrage atenţia inculpatului că în situaţia în care va săvârşi alte fapte penale înlăuntrul termenului de încercare stabilit, în temeiul art. 83 C. pen. se va dispune revocarea suspendării condiţionate pentru pedeapsa aplicată în prezenta cauză, pedeapsă ce se va executa integral alături de pedeapsa aplicată pentru noua faptă.

 Potrivit dispoziţiilor art. 71 al. 5 C. pen. şi executarea pedepsei accesorii va fi suspendată pe durata suspendării pedepsei închisorii.

 Instanţa va lua act că inculpatul a avut apărător ales, atât la urmărirea penală, cât şi la instanţă.

 Faţă de condamnarea inculpatului, acesta va fi obligat in temeiul art. 191 al. 1 C. pen. şi la plata cheltuielilor judiciare către stat.

Domenii speta