Civil – Partaj bunuri comune. –Contract credit

Sentinţă civilă 808 din 22.07.2013


Prin Sentinţa civilă nr. 808/22.07.2013 pronunţată de Judecătoria C-lung. Mold. s-a dispus admiterea acţiunii având ca obiect „partaj bunuri comune” formulată de reclamantul R.C.,. admiterea, în parte a cererii reconvenţionale, cu completările ulterioare formulată de R.C. şi în consecinţă:

 S- constatat masa bunurilor comune dobândite în timpul căsătoriei dintre părţi; s-a constatat că masa bunurilor comune este grevată de un pasiv în sumă de 15.268 lei reprezentând: 2380 lei – credit achitat exclusiv de pârâtă; 12.888 lei – sumă de achitat din împrumutul contractat de la C.E.C. Bank. S-a constatat că asupra acestei mase concură reclamantul cu o cotă de ½ şi pârâta cu o cotă de ½, în valoare de 41.033,5 lei., a atribuit în lot reclamantului totalitatea bunurilor mobile ce formează masa de partajat,  a atribuit pârâtei în lot bunurile imobile – teren în suprafaţă de 967 m.p., construcţiile casă – C1, bucătărie de vară – C2, magazie – C3, cât şi întregul pasiv, inclusiv obligaţia de plată a datoriei comune din împrumutul contractat la C.E.C. Bank şi a obligat pârâta să plătească reclamantului suma de 27.533,5 lei cu titlu de sultă.

Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut că reclamantul şi pârâta R.C. au fost căsătoriţi în perioada 2.03.2003 - 10.05.2012, căsătoria acestora fiind desfăcută prin sentinţa civilă a Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc, iar în timpul căsătoriei prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr., părţile au dobândit o gospodărie  situată în comuna Moldoviţa compusă din casă C1, bucătărie de vară – C2, o magazie C3 şi suprafaţa de teren de 967 m.p. şi o serie de bunuri mobile.

 Potrivit art.33, 35 din Legea 71/2011 pentru punerea în aplicare a Codului civil dispoziţiile art.340, 341, 351 din Codul civil sunt aplicabile şi căsătoriilor în fiinţă la data intrării în vigoare a codului civil, ori de câte ori actul juridic sau faptul juridic în temeiul căruia a fost dobândit bunul intervine după această dată, sau dacă datoria s-a născut după această dată, în cauză atât bunurile cât şi creditul fiind contactate în anul 2006, legea aplicabilă cauzei este Codul familiei.

Referitor la cererea reconvenţională, instanţa reţine că potrivit contractului de credit existent la dosar, în anul 2006 s-a contractat un împrumut bancar de la C.E.C. S.A., contract care reprezintă o datorie comună a soţilor conform art. 32 lit. c din Codul Familiei (legea aplicabilă cauzei) banii fiind folosiţi pentru cumpărarea şi renovarea locuinţei, aspect de altfel necontestat de către reclamantul-pârât.

Conform relaţiilor primite de la C.E.C.Bank suma de achitat în prezent de la împrumutul contractat de numita R.C., din 30 ianuarie 2006 este în prezent de 12.888,22 lei, sumă care compune rata şi dobânda, precizându-se că suma achitată în perioada ianuarie 2012-aprilie 2013 este de 2930 lei, iar plăţile efectuate de girantul V.E. în aceeaşi perioadă sunt de 550 lei.

Referitor la susţinerile reclamantului cum că la acest contract s-a făcut o plată parţială de 15.000 lei de către mama sa, instanţa precizează că în cauză nu s-a dovedit acest aspect, respectiv că banii obţinuţi de numita V.M. prin vânzarea unei suprafeţe de teren ar fi fost folosiţi pentru achitarea parţială a acestui credit, de altfel, cererea de rambursare anticipată este făcută de către pârâta R.C. fără să fie făcută vreo menţiune în acest sens.

Se confirmă însă susţinerile reclamantului cum că mama sa V.M. ar fi achitat in calitate de girant în perioada ianuarie 2012-aprilie 2013 suma de 550 lei, prin urmare rezultă că suma achitată din împrumut exclusiv de către pârâtă este de 2.380 lei (2.930-550).

Nu pot fi luate în considerare nici solicitările pârâtei de a fi luate în calcul la pasiv, suma pe care aceasta ar trebui să o achite din credit la finalul perioadei de creditare, respectiv în anul 2021, deoarece acest lucru presupune că reclamantul ar trebui să facă această plată eşalonat în următoarele 90 de luni, ori prin lichidarea comunităţii de bunuri reclamantul achită integral în prezent cota sa din pasiv, prin urmare se va lua în calcul creditul existent de rambursat compus din rată şi dobândă la această dată, pârâta având posibilitatea ca prin suma obţinută de la reclamant să facă din nou o rambursare anticipată potrivit cotei reclamantului, diminuându-şi creditul astfel doar la cota sa din datorie.

Prin urmare, instanţa va admite, în parte, cererea reconvenţională formulată şi va constata masa bunurilor comune este grevată de un pasiv în sumă de 15.268 lei reprezentând: 2380 lei – credit achitat exclusiv de pârâtă, conform celor de mai sus şi 12.888 lei – sumă de achitat din împrumutul contractat de la C.E.C. Bank.

Art. 30 Codul familiei (legea aplicabilă cauzei) dispune că bunurile dobândite în timpul căsătoriei, de oricare din soţi, sunt – de la data dobândirii lor – bunuri comune ale soţilor, iar art.31 determină limitativ categoriile de bunuri proprii ale fiecărui act.

Legea presupune că ambii soţi au avut o contribuţie la această dobândire, contribuţie care poate fi directă, constând în munca sau mijloacele ambilor soţi, sau indirectă prin economisirea unor mijloace comune, de altfel părţile nu au solicitat stabilirea unor cote de contribuţie diferite.

În cauză reclamantul a solicitat partajarea în cote egale a masei bunurilor comune, cotă necontestată, motiv pentru care instanţa va constata că asupra acestei mase concură reclamantul cu o cotă de ½ şi pârâta cu o cotă de ½, în valoare de 41.033,5 lei (activ 97.335 – pasiv 15.268 =82.067:2).

Ambele părţi au solicitat atribuirea în lot a bunurilor imobile pârâtei, autoturismul să revină reclamantului, singurul punct divergent reprezentând atribuirea bunurilor mobile, fiecare dintre părţi dorind ca ele să fie atribuite celeilalte.

La formarea şi atribuirea loturilor instanţa va avea în vedere prevederile art. 673 ind. 9 Cod procedură civilă, privind acordul părţilor, mărimea cotei părţi ce se cuvine fiecăruia, natura bunurilor, cât şi principiul că împărţeala se face în natură.

Având în vedere că toate părţile au fost de acord ca imobilele să-i revină pârâtei, pentru ca împărţeala să se realizeze în natură şi această să aibă posibilitatea şi să achite sulta, având în vedere că este şi titulara contractului de credit, instanţa îi va atribui pârâtei în lot bunurile imobile – teren în suprafaţă de 967 m.p., construcţiile casă – C1, bucătărie de vară – C2, magazie – C3, cât şi întregul pasiv, inclusiv obligaţia de plată a datoriei comune din împrumutul contractat la C.E.C. Bank, valoarea lotului său fiind de 68.567 lei.